Skocz do zawartości

Ocr Pod Fedorę / Linux

Tom:-)

Rekomendowane odpowiedzi

WalDo, widziałem co można wywnioskować po moim kolejnym poście, ale to nie jest odpowiedź.
Chyba nie bardzo można to wnioskować.

Dotychczasowa historia jest taka:

1.Pytasz o "jakiś" OCR - dostajesz link od borzole.

2.Dalej lanxiss proponuje gocr - mówisz, że kiepski i sugerujesz, że "Przydał by się produkt FineReader dedykowany dla Linuksa". Ja z kolei wnioskuję z tego, że nie obejrzałeś co wkleił borzole, bo tam jest link do owego FineReader for Linux.

3.Teraz okazuje się, że "Potrzebny jest OCR do obsługi znaków diakrytycznych".

Określ może dokładnie warunki brzegowe, to łatwiej będzie trafić za Twoimi potrzebami.

Bo jeśli chodzi o FineReader for Linux, to jeśli wierzyć producentowi:

Program rozpoznaje pismo drukowane w 177 językach, dla 34 języków dostępne są słowniki wraz z wyszukiwaniem morfologicznym. W pełni wspierany jest język polski (rozpoznawanie i słowniki)

Więc o co Ci w końcu chodzi?

http://groundstate.ca/ocr

Obecnie najlepszą rozpoznawalność daje połączenie ocropus+tesseract. Kiedyś był jeszcze ładny front-end na te silniki OCR o nazwie Kooka, ale od dawna nie jest rozwijany. Żaden program nie wspiera polskich znaków, ale możesz nauczyć :) Ogólnie to IMO lepiej użyć komercyjnych programów.

WalDo, potrzebuję program OCR dedykowany na platformę Linux który będzie obsługiwał znaki diakrytyczne (alternatywa FineReader). Proste.

Bo jeśli chodzi o FineReader for Linux, to jeśli wierzyć producentowi:

Więc o co Ci w końcu chodzi?

Jak byś doczytał o tym produkcie to byś wiedział że kosztuje 8000 $ i jest sprzedawany develeperom

morsik, dziękuję za informacje -> http://linuxnews.pl/tesseract-ocr-dla-polaka/

thof, mogą być i komercyjne rozwiązania, ale żeby były skuteczne

Jest jeszcze VueScan -- ale tylko dla niektórych skanerów. Bez skanera nie ruszy.

Na tesseract liczę, choć pod Fedorą nigdy mi się jeszcze nie skompilował.

FineReader CLI for Linux -- nowość? Sądziłem, że oferują tylko biblioteki + API dla developerów.

Jak byś .... ;) to 149 EURO za licencję na gotowy produkt (1000 stron na miesiąc).
Dodam, że przed zakupem można wypróbować za friko, więc jeśli zdecydujesz się na zakup, to nie kupujesz kota w worku.

Myślę, że to wyczerpuje temat FineReader for Linux ;-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...