jacek22 Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Witam, jak w temacie. Niby instalacja przebiegała bez problemów. Wybierałem partycję dysku, pakiety, miejsce dla programu startującego itp. ale po restarcie zgłasza się tylko grub> na czarnym ekranie. Co mozna z tym dalej zrobić? Czy zrezygnować z fedory i poszukac innegi lunuxa, bardziej dopracowanego, który zainstaluje się zwykłemy użytkownikowi bez większych problemów? Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Wysnuwasz jakieś dziwne wnioski, jakoby Fedora miała być niedopracowana. Partycjonowałeś sam, czy przyjąłeś domyślne ustawienia instalatora? Masz na tym komputerze inny system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek22 Napisano Czerwiec 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Wysnuwasz jakieś dziwne wnioski, jakoby Fedora miała być niedopracowana. Partycjonowałeś sam, czy przyjąłeś domyślne ustawienia instalatora? Masz na tym komputerze inny system? Mam jeszcze Windowsa dlatego sam ustawiłem dysk na którym chciałem zainstalować fedorę. Nie mniej jednak wcześniej instalowałem na tym dysku mandrivę i nie miałem takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Prawdopodobnie przy instalacji nie wykorzystałeś lub wykorzystałeś nieprawidłowo niektóre opcje instalacji GRUBa. Ale to stosunkowo łatwo można naprawić → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB Polecam lekturę naszej Wiki, to z myślą o początkująctych powstała (Poradnik), ale bardziej doświadczeni też znajdą sobie jakiś ciekawy artykuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek22 Napisano Czerwiec 14, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Prawdopodobnie przy instalacji nie wykorzystałeś lub wykorzystałeś nieprawidłowo niektóre opcje instalacji GRUBa. Ale to stosunkowo łatwo można naprawić → http://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB Polecam lekturę naszej Wiki, to z myślą o początkująctych powstała (Poradnik), ale bardziej doświadczeni też znajdą sobie jakiś ciekawy artykuł. hmmm, tylko w tym rzecz że własnie tam nic nie zmieniałem, czyli zaakceptowałem wszystko w opcjach grub tak jak zapodał system. No nic poczytam, może cos uda się naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Nie widzę, żeby w naszym poradniku były instrukcje jak odratować gruba z jego linii komend, ale tu jest to bardzo łatwo opisane http://wiki.archlinux.org/index.php/Grub#I...ter_Boot_Record Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Nie widzę, żeby w naszym poradniku były instrukcje jak odratować gruba z jego linii komendPrawdopodobnie grub-install pomoże. Jak nie to pewnie minimalna edycja w grub.conf zalatwi sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2009 Jeśli pojawia się grub> to znaczy, że grub już jest w mbrze i ponowna instalacja raczej nie pomoże, trzeba mu po prostu wskazać z jakiej partycji ma czytać /boot i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neferius Napisano Czerwiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2009 na jakim systemie plików masz /boot? Grub w fedora 10 nie radził sobie z ext4. Ktoś sprawdzał czy to się zmieniło? (ja mam już 11 ale korzystam z sprawdzonej struktury partycji wiec nie sprawdzałem tego.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Pyclik Napisano Czerwiec 15, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2009 Grub w F11 nie obsługuje ext4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Grub w F11 nie obsługuje ext4. pewnie to jest kwestia odpowiednich patchy. np na innym kompie mam archlinuksa i tam dalem /boot na ext4 no i dziala ku mojej dzikiej radosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Trochę to dziwne, że nie zdecydowano się na instalację wersji svn gruba, która obsługuje ext4. Deweloperzy Fedory nie wzdrygają się przed nowościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 moze to jest latka super-uber-cool-experimenal a nie experimental Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Lipiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 Ja zainstalowałem dziś najnowszego Sabayona 4.2 który ma domyślnie system plików ext4 I po zakończeniu instalki nie pojawił sie wcale bootloader , żaden Ten sam problem jest widać we wszystkich nowych dystrybucjach które korzystają z ext4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Lipiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2009 bo bo grub nie wspiera jeszcze oficjalnie ext4. sa patche na archlinuksa zalozone i pewnie jakies inne pojedyncze przypadki. /boot na ext3 dac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi