Amos Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Pod F10 kompilacja Kadu 0.6.5.2 poszła bez problemu. Niestety pod F11 sypie błędami: In file included from /usr/src/kadu/kadu-core/userbox.h:20, from /usr/src/kadu/kadu-core/configuration_window.h:13, from /usr/src/kadu/kadu-core/main_configuration_window.h:5, from /usr/src/kadu/modules/docking/docking.h:9, from /usr/src/kadu/modules/docking/docking.cpp:19: [b]/usr/src/kadu/kadu-core/protocol.h:18: error: 'uint32_t' does not name a type[/b] In file included from /usr/src/kadu/kadu-core/configuration_window.h:13, from /usr/src/kadu/kadu-core/main_configuration_window.h:5, from /usr/src/kadu/modules/docking/docking.h:9, from /usr/src/kadu/modules/docking/docking.cpp:19: [b]/usr/src/kadu/kadu-core/userbox.h:132: error: 'UinType' does not name a type[/b] In file included from /usr/src/kadu/kadu-core/configuration_window.h:13, from /usr/src/kadu/kadu-core/main_configuration_window.h:5, from /usr/src/kadu/modules/docking/docking.h:9, from /usr/src/kadu/modules/docking/docking.cpp:19: [b]/usr/src/kadu/kadu-core/userbox.h:202: error: 'UinType' has not been declared[/b] Podane informacje dotyczą tych plików i linii: protocol.h: typedef uint32_t UinType; userbox.h: static UinType myUIN; static void setMyUIN(UinType u); Czy można je poprawić, żeby kompilacja poszła dalej?? Ja nie znam się niestety na programowaniu w C i C++... Link to comment Share on other sites More sharing options...
thof Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 A te nie działają http://koji.fedoraproject.org/koji/package...?packageID=2180 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
menth0l Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Wygląda to tak jakby typ uint32_t nie został zdefiniowany. Spróbuj zaincludować nagłówek stdin.h: #include<stdin.h> Stąd wynika, że właśnie tu jest definiowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted June 15, 2009 Author Report Share Posted June 15, 2009 menth0l -> Dziękuję. "Zaincludowanie" nagłowka stdint.h pomogło, ale musiałbym to zrobić w nie wiadomo ilu plikach, bo kawałek dalej znowu miałem podobne błędy. Wolałem zainstalować paczki Gajownika z linków, które podał Thof. thof -> Dzięki za przypomnienie. Jakoś mi te paczki wyleciały z głowy, a Gajownik zrobił kawał dobrej roboty. Zainstalowałem i jest OK. Szkoda tylko, że nie skompilował też modułu phonon_sound... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ViQiX Posted June 20, 2009 Report Share Posted June 20, 2009 po co kompilować. Kadu 0.6.5.2-1 jest w rpmfusion dla F11 w RPM-ach, więc przez yuma idzie bez komplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted June 20, 2009 Author Report Share Posted June 20, 2009 Nie w RPMFusion, tylko w normalnych updates, ale chyba od bardzo niedawna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted May 30, 2010 Author Report Share Posted May 30, 2010 Odświeżam swój stary temat. Podczas kompilacji kadu 0.6.5.4 na F13 pojawia się taki błąd: /usr/src/kadu/kadu-core/main.cpp: In function 'int main(int, char**)': /usr/src/kadu/kadu-core/main.cpp:330: error: 'fchmod' was not declared in this scope /usr/src/kadu/kadu-core/main.cpp:419: error: 'mkdir' was not declared in this scope /usr/src/kadu/kadu-core/main.cpp:420: error: 'mkdir' was not declared in this scope Czyżby mi brakowało jakiegoś devela?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokar620 Posted May 30, 2010 Report Share Posted May 30, 2010 W main.cpp trzeba dodać #include <sys/stat.h> Paczki wrzuciłem na wiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted May 30, 2010 Author Report Share Posted May 30, 2010 Dzięki. Po poprawce skompilowało się bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raven Posted May 30, 2010 Report Share Posted May 30, 2010 Kadu packages maintenance, anyone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
borzole Posted May 30, 2010 Report Share Posted May 30, 2010 Kadu packages maintenance, anyone? może powinniśmy spytać inaczej i bezpośrednio: @Sokar620 robisz sporo paczek, udostępniasz je, czy jest jakiś powód, dla którego nie chcesz utrzymywać ich w głównym repozytorium? Akurat kadu poza polskimi użytkownikami pewnie nie istnieje, ale Ty paczkujesz jeszcze parę innych aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokar620 Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 Kadu ma (prawie ma) już nowego opiekuna i przechodzi rewizję - link. Ja się nie znam aż tak dobrze na paczkowaniu, poza tym znam tylko niewielką część wymagań dla paczek Fedory, a rzeczy które chciałem zmienić nie znalazłem (np. umieszczenie znaku zapytania w Source0). Oczywiście czytajcie a znajdziecie, jednym słowem .. lenistwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted November 6, 2010 Author Report Share Posted November 6, 2010 I znowu powrót do tematu. Kadu 0.6.5.4 pod 14-tką - podczas kompilacji pojawia się taki błąd: /usr/bin/ld: CMakeFiles/kadu.dir/activate.cpp.o: undefined reference to symbol 'XSendEvent' /usr/bin/ld: note: 'XSendEvent' is defined in DSO /usr/lib/libX11.so.6 so try adding it to the linker command line /usr/lib/libX11.so.6: could not read symbols: Invalid operation W jaki sposób mam dodać tą bibliotekę do linii komend linkera? A może z tą biblioteką jest coś nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokar620 Posted November 6, 2010 Report Share Posted November 6, 2010 Kadu 0.6.5.4 jest w repozytorium Fedory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amos Posted November 6, 2010 Author Report Share Posted November 6, 2010 A faktycznie. Nie wiem, dlaczego wcześniej yum nic mi nie wylistował. Ale teraz zainstalowałem i jest OK. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts