Skocz do zawartości

Parę Problemów Z Fedorą...

Matteo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum!

Jestem od niedawna posiadaczem Fedory 11. Wszystko działa tak jak trzeba, nie ma większych problemów. Są za to pewne drobiazgi, które mnie wkurzają i nie bardzo wiem co z nimi zrobić, przeglądałem różne fora ale nie było jasnych odpowiedzi dot. interesujących mnie zagadnień. Może przedstawię sprawę w punktach będzie łatwiej:

1. System strasznie długo się ładuje, być może tak ma być... od załadowania grub-a do pełnej funkcjonalności jest to czas rzędu 100s, istnieje możliwość optymalizacji systemu bądź coś pod ten deseń, co przyspieszy jego działania? A w zasadzie ładowanie?

2. System nie zapamiętuje haseł! Za każdym razem muszę wpisywać hasła, mimo iż zaznaczam by je pamiętał

3. Korzystam ze środowiska KDE, mimo to przy logowaniu mam opcje z Gnoma, da się jakoś ustawić KDE jako domyślne środowisko?

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie podam jeszcze konfigurację sprzętową:

Athlon 5000+

GeForce 8500 GT

2 GB Ram

No i mam 2 systemy, ten drugi to Win 7

Z góry dziękuję za każdy rodzaj wsparcia :) no może poza duchowym...

1. Przeczytaj artykuł o usługach i wyłącz niepotrzebne.

2. O jakie hasła Ci chodzi (przeglądarka, uruchamianie programów jako root)? Zobacz Ustawienia systemowe -> Zaawansowane -> Portfel Kde.

3. Przy logowaniu masz po prostu wybór środowiska i tyle. Ustawienie kdm jako domyślnego menedżera logowania:

yum install system-switch-displaymanager
system-switch-displaymanager kdm

Oke logowanie pod KDE działa dziękuję :)

Pozostaje kwestia haseł, chodzi mi o uruchamianie programów jako root. Z tym portfelem to wygląda tak, że zapamiętuje on hasła bieżącej sesji. Reset i wszystko się sypie, znów trzeba wklepywać je od nowa.

Co do uruchamiania systemu, to najdłużej system zatrzymuje się przy:

Uruchamianie udev: _

(30 s przerwy) end request I/0 error dev fd0, sector 0 Buffer I/0 error on device fd0

Można jakoś to pominąć? Czy jest to operacja, która musi być uruchamiana przy starcie?

Można jakoś to pominąć? Czy jest to operacja, która musi być uruchamiana przy starcie?
Udev wykrywa urządzenia, więc raczej musi :)

Zastanów się czy korzystasz z dyskietki (fd0 to stacja dyskietek). Jeśli musisz koniecznie mieć włączoną stację dyskietek w BIOSie, to spróbuj wrzucić jakąś dyskietkę do stacji przy starcie systemu. Oczywiście sformatowaną, ale nie bootującą ;)

[EDIT]

Dodam, że u mnie F12 (jeszcze mało dopieszczona, bo wciąż pracuję na F11) startuje ok.20 sek. Na razie wyłączyłem tylko niepotrzebne mi usługi. Na udev mam "zwis" na jakieś 5-7 sekund, ale to chyba zależy od szybkości procesora, ilości RAM itp.

Pozostaje kwestia haseł, chodzi mi o uruchamianie programów jako root.
Co w tym dziwnego? Jak nie chcesz wpisywać hasła roota to możesz zalogować się graficznie na jego konto i po sprawie. Tylko zastanów się czy to ma sens skoro nikt tak nie robi.

Jak nie chcesz wpisywać hasła roota to możesz zalogować się graficznie na jego konto
Wiadomo, że taki pomysł nie jest najlepszy, ale można skonfigurować sobie sudo (spłodziłem kiedyś jakieś podstawy podstaw konfiguracji → http://wiki.fedora.pl/wiki/Sudo ) a w skrajnym przypadku (wybitnie idiotyczne rozwiązanie) skasować rootowi hasło (z roota: passwd -d root). Ale to już by było windowsiarskie badziewie :P