Jump to content

Repo Użytkowników

Sloan
 Share

Recommended Posts

W tym wątku powstał pomysł stworzenia repo polskich użytkowników fedory. Jest już nawet strona na wiki i pierwsze programy. Początki skromne, ale myślę, że temat się rozwinie, dlatego też proszę o dodawanie programów, które sami kompilujecie. Interesują nas paczki rpm i srpm. Proponuję dodawać linki na wiki. a w tym temacie informację o dodanych programach. Brakuje wam jakiegoś programu, a nie potraficie sami go spaczkować, piszcie, zawsze ktoś pomoże.

Jak już mówiłem utworzyłem tabelkę przykładową. Data jest w sumie zbędna, natomiast architektura mogłaby być w jednej lini jeśli paczkowała ta sama osoba. Rób jak uważasz, w moim mniemaniu: byle było przejrzyście.

Prośba do zawodowców: przydała by się jakaś informacja co i jak trzeba zrobić, żeby paczka wylądowała w oficjalnym repo fedory lub w rpmfussion. Jeśli to więcej niż dwa zdania to może nawet cały artykuł.

Tak przy okazji... Wypada ukraść czyjąś pracę i nieoficjalnie wystawić? Azaliż to moralne? :rolleyes: Bo jeśli tak to się chwilę pobawiłem (bez żadnego własnego wkładu intelektualnego niestety) i mogę zapodać src.rpm i wersje 64-bit na F11 i F12. Oczywiście w *.spec zachowuję wszystkie wpisy w sekcji %changelog.

Tyle, że do ideału to chyba trochę brakuje a nawet do standardów repo Fedory jak widać z recenzji kolejnych wersji → https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=515164

Offtopic, ale skierowany do osób robiących i wrzucających swoje paczki. Zauważyłem ciekawą rzecz. Już w F11, po przejściu na architekturę i586 standardowe polecenie rpmbuild -bs budowało dalej paczki i386, więc wiadomo --target i586, odpowiedni alias i po sprawie (podobnie F12 i i686). W Fedorze 12 moją uwagę zwrócił ogromy rozmiar bibliotek *.so w budowanych pakietach. Flagi przy budowie pakietu z opcją --tagret i686 wyglądały mniej więcej tak:

CFLAGS='-O2 -g -march=i686

Do korzystania z koji potrzebny jest min. pakiet fedora-packager Teraz flagi wyglądają tak:

CFLAGS='-O2 -g -pipe -Wall -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -fexceptions -fstack-protector --param=ssp-buffer-size=4 -m32 -march=i686 -mtune=atom -fasynchronous-unwind-tables'

Gdyby nie zajmowały 2 linijek w konsoli pewnie bym nie zauważył. Teraz budowane są także pakiety -debuginfo, a rekordowa biblioteka favouriteApps.so jest ponad 20 razy mniejsza :blink:

Myślałem, że to może "urok" instalacji Fedory z LiveCd Kde (i586/i686), ale dostępny na wiki Polymer:

F11 x86_64 - 417 kB

F12 x86_64 - 93 kB (koji build --scratch dist-f12)

Czy to bug, czy może jest to celowe? Oczywiście programy, np. qnapi ("tylko" 2 razy mniejsza paczka) uruchamiają się tak samo szybko (ja różnicy nie widzę), no ale może trzeba mieć Intel Atom :)

Wrzuć na nasze pseudo repo.
Wrzucone. Paczki są "noarch", ale kompilowane były z opcją "--target i586". Działają w x86_64, ale opcja "--target" okazała się konieczna, bo bez tego różne pliki (np.Globals.py) trafiały do /usr/lib64/gnomenu zamiast do /usr/lib/gnomenu i program się wykrzaczał.

Uruchamiać należy z linii poleceń

/usr/bin/GnoMenu.py run-in-tray

Można oczywiście dopisać sobie do autostartu. Uruchamia się również poprawnie w XFCE.

Uruchomienie z opcją "run-in-window" daje dostęp do "Preferencji" i umożliwia zmianę skórki - jest dodanych kilka do wyboru.