Skocz do zawartości

[f12]sterowniki Ati

dawsio

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam jakiegoś konkretnego poradnika dotyczącego instalacji otwartych sterowników do kart Ati Radeon pod F12. Jestem nowym użytkownikiem Fedory.

Moja karta to Ati Radeon HD 3600. Nie wiem co dokładnie za instalować i nie do końca jestem pewny jak

Otwarte sterowniki powinny być domyślnie zainstalowane (radeon).

Jeśli chcesz coś więcej, to zainstaluj paczkę xorg-x11-drv-radeonhd, upewnij się, że nie masz pliku /etc/X11/xorg.conf i powinno wystarczyć. Po restarcie sprawdź czy polecenie

lsmod | grep radeon

Pokazuje radeon czy radeonhd. Jeśli wciąż masz tylko radeon, to z konta root uruchom polecenia

X -configure
cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

Dowolnym edytorem wejdź do tego /etc/X11/xorg.conf, odszukaj Section "Device" i w tej sekcji zmień Driver radeon na Driver radeonhd.

Restart.

A tak w ogóle, to na przyszłość zacznij szukać → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21972

Zainstalowałem xorg-x11-drv-radeonhd ale nic to nie dało.. może jeszcze jakiś pakiet musze doinstalować?

[rumun@localhost ~]$ lsmod | grep radeon
radeon                507616  2 
ttm                    41952  1 radeon
drm_kms_helper         25360  1 radeon
drm                   171168  4 radeon,ttm,drm_kms_helper
i2c_algo_bit            6020  1 radeon
i2c_core               28608  4 i2c_nforce2,radeon,drm,i2c_algo_bit

[root@localhost rumun]# X -configure

Fatal server error:
Server is already active for display 0
    If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock
    and start again.

Please consult the The X.Org Foundation support 
     at http://bodhi.fedoraproject.org/
for help.

[root@localhost rumun]# cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
cp: nie można wykonać stat na `/root/xorg.conf.new': Nie ma takiego pliku ani katalogu

i tyle ze sterowników....

Nie można utworzyć konfiguracji, ponieważ pisze wyraźnie:

Server is already active for display 0

If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock

and start again.

Nie chce mi się dublować wypowiedzi, więc po prostu przeczytaj to co w linku: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=21951.

A tak poza tym, to polecam sterowniki ATi/Radeon + pakiet mesa-dri-drivers-experimental. RadeonHd jeszcze nie za bardzo się nadaje, jeśli zależy Ci na jako takim 3D. To co masz teraz, bez sterowników, to moduły w jajku od wyświetlania grafiki, lecz nie obsługuje to standardowo 3D (ale chyba mieli to zmienić w 2.6.32 dla kart HD).

po ustawieniu w xorg.conf radeonhd system nie wstał. Odpaliłem w trybie tekstowym i przestawiłem zpowrotem na radeon i doinstalowałem pakiet mesa-dri-drivers-experimental. Jest jeszcze jeden problem... Największa rozdzielczość jaką mogę ustawić to 1024x768.

znalazłem ten temat ale dużo mi to nie mówi... znalazłem depth 24 ale nie ma tam żadnej rozdzielczości

po za tym szkoda, że własnościowe sterowniki ati nie działają... z nimi przynajmniej nie było problemów (przynajmniej pod Ubu 9.10)

Ja posiadam radeona Ati X1950 Pro jako jako chipset posiada GPG rv 570 karta graficzna. xorg-x11-drv-radeonhd niby obsługuje GPG r5xx/r6xx/r7xx/r8xx Chipsets jeżeli dobrze rozumuje to moja karta powinna na tym działać ale jest inaczej Xy nie wstają.

Czy może źle rozumuję z obsługą chipsetu karty.

Edit

źle podpiełem post powinienem go wystawić pod pierwszym wpisem, ale nie da się go usunąć, te % sobotnie wybaczcie.

• 2 weeks later...

ej, wiem że to malkontenctwo i marudzenie, ale ciężko mi się żyje ze świadomością że pod F12 nici z ATi. Podpinam się pod temat bo brzmi właściwie.

Czy ktoś ma pojęcie/informacje/świadomość/wizję - cokolwiek - dotyczące tego kiedy i czy Ati zamierza wprowadzić sterowniki własnościowe wspierające najnowszego X.Orga? Przecieki? dyskusje z forów AMD? cokolwiek?

Cóż - z doświadczenia zauważyłem, że wydajnościowo jeszcze nie jest super, ale otwarte drivery ATi są stabilniejsze i mniej problematyczne od własnościówek. No i stery od nowych kart są dostosowane przecież. Sam mam przecież ATi, choć model X1250, który może i stary aż tak nie jest, ale wystarczająco widać na tyle, by ATi wrzuciło go do Legacy. I może własnościówki wspominam wydajnie, ale czasem się sypały, co przy otwartych sterach nie występuje. A jeśli masz kartę wrzuconą już do Legacy, to się nie doczekasz ich z obsługą najnowszego X-a :P

Podobno nie, chociaż tak naprawdę to nikt nic nie wie. Ati oficjalnie wspiera tylko Ubuntu i to tam trzeba szukać informacji. Ubuntu jak na razie jest chyba na starym xserverze właśnie ze względu na fglrx, a na tym tracą użytkownicy kart intela (tak mi się przynajmniej wydaje). Poza tym w kernelu 2.6.32 mieli wprowadzić jakieś znaczące poprawki do otwartego sterownika ati (w 2.6.33 dalsza optymalizacja). Nie zauważyliście żadnych zmian na lepsze na tym jądrze?

hmm, no tak ale jest kilka aspektów użycia kart ATi (grafika 3d/CAD, programowanie na ati stream/openCL) które wymagają sprzętowego wsparcia dla najnowszych technologii, i żaden otwarty sterownik tutaj nic nie pomoże - tylko fglrx. stąd mój smutek i szarpiąca potrzeba posiadania catalystów pod x.orga 7.5

A nie chce się ugiąć i wracać pod ubuntu wbrew mej woli :angry:

chwilowo mi to nie grozi, bo na obecnym sprzęcie fedora 12 na razie w ogóle jest dla mnie niosiągalna (głównie problemy z Udev'em, o których wspominałem w innym wątku). Ale prawdopodobnie niedługo zmienię kompa i bardzo mi grozi radeon serii hd4xxx. A że sporo się bawię w 3d i też ostrze sobie ząbki na openCL, to fedora z nawet całkiem niezłym, ale otwartym sterownikim nie stanowi dla mnie alternatywy :(

Jak się wkurzę to napiszę do AMD.

EDIT:

od Ati się niczego nie dowiedziałem, gdyż na moje pytanie kiedy wypuszczą sterowniki do kart graficznych pod X.Orga 7.5 (w szczególności mobilnych kart graficznych , co mnie najbardziej dotyczy) odpowiedzieli mi żebym w kwestii sterów kontaktował si ę z firmą produkującą laptopa.

banda osłów.

• 2 weeks later...