Skocz do zawartości

Fedora 7 - Aktualizacja

ronon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od pewnego czasu gdy aktualizuje fedore 7 poprzez yum update Fedora mi wypisuje:

[root@phobos ~]# yum update
fedora                    100% |=========================| 2.1 kB    00:00
updates                   100% |=========================| 2.3 kB    00:00
Setting up Update Process
No Packages marked for Update

Chcę zauważyć, że wypisuje to od ponad 1 roku. Czyżby uszkodził się yum?

Nie wiem co robić.

Proszę o pomoc lub podpowiedź.

Opcjonalnie poszukaj mirrorów i wklep na twardo adresy do plików repozytoriów

http://mirrors.fedoraproject.org/publiclist/Fedora/7/

ale to i tak tylko przedłużanie męki konającego wsparcia.

[EDIT]

...ehh, o ja nie rozumny.

Mirrory Ci działają, tylko aktualizacji już nie ma, jak wyjaśniono powyżej.

Chcę zauważyć, że wypisuje to od ponad 1 roku.
Prawdopodobnie od wypuszczenia wersji F9 lub najdalej F10. Jak wspomniano powyżej nikt już tego nie rozwija i nawet na aktualizacje związane z bezpieczeństwem nie ma co liczyć. Dwie wersje wstecz - tyle czasu jest wspierane wydanie.

Prawdopodobnie od wypuszczenia wersji F9 lub najdalej F10. Jak wspomniano powyżej nikt już tego nie rozwija i nawet na aktualizacje związane z bezpieczeństwem nie ma co liczyć. Dwie wersje wstecz - tyle czasu jest wspierane wydanie.

Wielkie dzięki za informacje. Będę musiał zaktualizować. Jaką Fedore polecacie? F10 czy F11 cz F12?

Zawsze próbuj najnowszą wersję, jeśli z jakichś powodów nie odpowiadałaby Ci ona wtedy jedną wersję wstecz.
Chyba, że nie zależy Ci na nowinkach (a sądząc po wersji Fedory to chyba nie ;) ), to zainteresuj się może CentOSem - ma znacznie dłuższy cykl życia wersji.

Chyba, że nie zależy Ci na nowinkach (a sądząc po wersji Fedory to chyba nie ;) ), to zainteresuj się może CentOSem - ma znacznie dłuższy cykl życia wersji.

Zainstalować CentOS 5.3 czy CentOS 5.4?

A jak wygląda sprawa z CentOS jako system na najzwyklejsze biurko? No bo skoro taki stabilny jest...Centa znam tylko z instalacji na serwerach, więc nie wiem, jak wygląda sprawa z nim na desktopie. Jeśli stabilność nie opiera się na wiekowych komponentach (np. kernelach 2.6.24), to muszę przemyśleć sprawę.

Zwykle długo wspierana wersja = większa stabilność. Popatrz choćby na słynne Ubuntu w wersji 8.04 LTS (edycja 3 letnia) - tak powinien wyglądać właśnie stabilny Linux. Dłużej wydawana = bardziej załatana. Gdyby Fedora miała dłuższy plan wydawniczy, też byłaby bardziej stabilna - nie ograniczający wydania deadline + dłuższy czas na dopracowanie przed wydaniem. Nic - zaraz wskakuje na stronę CentOS'a - może czegoś się dowiem.

p.s: Swoją drogą nachodzi mnie pytanie - na co komu tak częste wydania :P Ale mówię tu ogólnie o distrach, nie piję do Fedory.

EDIT:

O kurczę - nie dziwne, że Centka jest stabilna :D Pobrałem LiveCD, a tu GNOME 2.16.0, Firefox 3.0.12 a kernel 2.6.18 :)

Ale żeby porobić trochę bardziej egzotycznych pakietów dla centosa to im się nie chce. Ileż to już razy musieliśmy zmieniać dystrybucję na serwerze, bo centosik nie był w stanie zapewnić backendowego supportu dla zaawansowanych aplikacji webowych :wacko: