dziq Napisano Styczeń 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 Witam. Po zainstalowaniu F12 w miejsce archlinux mam dziwny problem. Podałem taką samą nazwę użytkownika (dziq) nie formatując partycji /home. Ale po zalogowaniu się na konto i odpaleni terminala (xterm,urxvt) nie jestem automatycznie w kat /home/dziq. Dopiero po wydaniu komendy cd przechodzi mi do mojego katalogu. Dziwne to zachowanie i nie wiem czy spowodowane, jakeś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 Możesz zmienić ręcznie wartość zmienne środowiskowej PWD (echo $PWD) lub graficznie w system-config-users . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziq Napisano Styczeń 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 Możesz zmienić ręcznie wartość zmienne środowiskowej PWD (echo $PWD) lub graficznie w system-config-users . Hmm... echo $PWD /home/dziq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 A jesteś w ogóle właścicielem tego katalogu? Ten sam uid, gui, czy tylko nazwa? su -c 'cat /etc/passwd | grep dziq' chyba tu to wszystko jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziq Napisano Styczeń 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 A jesteś w ogóle właścicielem tego katalogu? Ten sam uid, gui, czy tylko nazwa? su -c 'cat /etc/passwd | grep dziq' chyba tu to wszystko jest Wydaje się że jestem dziq:x:500:500:Bartosz Nitkiewicz:/home/dziq:/bin/zsh Dałem dodatkowo jaki root chown -R dziq /home/dziq Powinno być ok ale nie wiem dlaczego nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 Jako root: usermod -d /home/dziq dziq A potem dla pewności: finger dziq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 Na fedorze standardowy uid to chyba 1000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 Standardem w Fedorze jest 500. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2010 Ok, czyli na archu jest 1000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziq Napisano Styczeń 31, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2010 SOLVED: Dodałem dziq do grupy user. Nie wiem dlaczego od razu na to nie wpadłem. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi