Jacek111 Napisano Luty 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2010 Witam wszystkich Na wstępie powiem że jestem zielony jeżeli chodzi o linuxa ale szybko się uczę:-) Mam pierwsze pytanie: jak zologować się w terminalu jako root? W postach jest żeby wpisać su i nacisnąć enter a następnie podać hasło. U mnie po wpisaniu su i naciśnięciu enter wywala komunikat bash: /bin/su: brak dostępu Jest jakaś inna możliwość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2010 Poza tym: su - (spacja myślnik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil1998 Napisano Luty 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2010 Edited by Sorror: Jak nie zadziała to tu napiszesz. Głupoty wycięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek111 Napisano Luty 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Sprawdzimy więc co ma to "su" dokładnie:ls -al /bin/su Póki co możesz się zalogować przełączając się na konsolę tekstową, wciśnij ctrl+alt+F2 (F1 to Xsy i grafika). Tam wpisz jako login root i do tego hasło. Dzięki za pomoc Po podaniu powyższej komendy konsola zwraca: -rwsr-xr-x 1 root root 36864 lis 3 2008 /bin/su Kolejne moje pytanie to jak wyedytować w trybie tekstowym plik konfiguracyjny SELinuxa? Chodzi o to, że praktycznie nic nie mogę uruchomić bo pojawia się: Odmowa AVC Wyczytałem na tymże forum, że trzeba wyłączyć SElinuxa w pliku konfiguracyjnym, ale w trybie graficznym nie mogę tego zrobić bo nie mam prawa zapisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 [...] w trybie graficznym nie mogę tego zrobić bo nie mam prawa zapisu.Nie w trybie graficznym, tylko jako zwykły user. Jakiś prosty edytor powinieneś mieć. Domyślnym edytorem w linuksie jest vi, ale on wymaga pewnej wprawy na początku. Niezły jest nortono-podobny mcedit z midnight commandera. Możesz także używać edytorów graficznych, a nie wim jaki masz zainstalowany: mousepad (to z XFCE), gedit (z GNOME), kate (z KDE). Każdy z nich powinno dać się odpalić z konsoli po zalogowaniu jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek111 Napisano Luty 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Nie w trybie graficznym, tylko jako zwykły user. Jakiś prosty edytor powinieneś mieć. Domyślnym edytorem w linuksie jest vi, ale on wymaga pewnej wprawy na początku. Niezły jest nortono-podobny mcedit z midnight commandera. Możesz także używać edytorów graficznych, a nie wim jaki masz zainstalowany: mousepad (to z XFCE), gedit (z GNOME), kate (z KDE). Każdy z nich powinno dać się odpalić z konsoli po zalogowaniu jako root. A jak mam sprawdzić jaki mam zainstalowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek111 Napisano Luty 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Sorry. Niedokładnie przeczytałem odpowiedź. Mam Gedit, ale jak pisałem wcześniej używając go nie mam możliwości zapisania pliku konfiguracyjnego bo nie mam uprawnień i dlatego muszę to chyba zrobić edytorem w trybie tekstowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Najpierw w konsoli zaloguj się jako root. Następnie zalogowany jako root odpal gedit (wpisując po prostu 'gedit' w tę konsolę). Wtedy będziesz mieć po edycji możliwość zapisu tego pliku konfiguracyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek111 Napisano Luty 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Najpierw w konsoli zaloguj się jako root. Następnie zalogowany jako root odpal gedit (wpisując po prostu 'gedit' w tę konsolę). Wtedy będziesz mieć po edycji możliwość zapisu tego pliku konfiguracyjnego. Nic z tego po wpisaniu gedit w konsoli mam komentarz: (Gedit:2918): Gtk-WARNING **: cannot open display: Dodam że najpierw zalogowałem się jako ROOT.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Ten błąd nie ma nic wspólnego z prawami zapisu. Jesteś w ogóle na środowisku gnome z aktywnym X serwerem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek111 Napisano Luty 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Po kolei Loguję się w trubie graficznym jako użytkownik. Przełączam się na tryb tekstowy poprzez ctrl alt F2 loguję jako root wpisuje Gedit i wyskakuje tamten błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Jak jesteś w trybie graficznym odpal terminal i wtedy zaloguj się jako root i uruchom gedit. Nie musisz przełączać się na tryb tekstowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek111 Napisano Luty 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Jak jesteś w trybie graficznym odpal terminal i wtedy zaloguj się jako root i uruchom gedit. Nie musisz przełączać się na tryb tekstowy. Nie ma takiej możliwości Przy próbie logowania jako root w ten sposób wywala mi login inncorect, a po przełączeniu w ctrl alt F2 loguję się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 Gedit bez X-ów nie odpalisz, musisz więc jako root w trybie tekstowym skorzystać z takiegoż edytora, e.g. vim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 14, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2010 A jak w terminalu spróbujesz się zalogować w taki sposób /bin/su - (pamiętaj o myślniku). Ewentualnie załóż nowe konto użytkownika (np. adduser lub pewnie też graficznie można) i spróbuj na nim się zalogować. EDIT: A i jak się uporasz z rootem to zaktualizuj system, prawdopodobnie problemy z selinuksem same się rozwiążą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi