MC' Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Witam, Ostatnio naszło mnie takie "filozoficzne" pytanie. Jaki jest sens robienia oddzielnej partycji /boot w aktualnych linuksach? Oczywiście poza sytuacją gdy chcemy mieć obrazy jądra na osobnej partycji ze względu np na miejsce. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawe song Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 System plików na / nieobsługiwany przez bootloader. Nic innego mi do głowy nie przychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 LVM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 bo tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Gdyby ktoś zapchał dysk logami, albo z innych powodów zabranie miejsca, to po reboocie bez oddzielnego /boot (albo oddzielnego /var w pierwszym przypadku) będzie zonk. Dodatkowo /boot można sobie odmontować po uruchomieniu systemu = mały plus dla bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Jeśli mamy kilka dystrybucji na dysku to przez oddzielny /boot łatwiej nimi zarządzać. Przykładowo automatyczne zmiany pliku grub.cfg po aktualizacji jądra. Poza tym nie musimy się zastanawiać nad tym czy wpisywać /vmlinuz czy może /boot/vmlinuz i ewentualne awarie gruba są łatwiejsze do usunięcia. Jak ktoś jest pewien, że będzie używał tylko jednej dystrybucji to wystarczy samo / w przeciwnym razie lepiej przestawić się na wspólny /boot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Gdyby ktoś zapchał dysk logami, albo z innych powodów zabranie miejsca, to po reboocie bez oddzielnego /boot (albo oddzielnego /var w pierwszym przypadku) będzie zonk. Dodatkowo /boot można sobie odmontować po uruchomieniu systemu = mały plus dla bezpieczeństwa. Tak??? O ile z /var moge się zgodzić, to zapchany /boot w niczym nie przeszkadza (za wyjątkiem aktualizacji kernela), więc nie pisz głupot. Po co /boot na osobnym? Jak koledzy napisali: nieobsługiwany przez bootmanager filesystem, LVM oraz RAID softwarowy inny niż RAID1 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 23, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 thof "Automatyczne zmiany po aktualizacji" czyli każde dsitro zmieniać bedzie ten sam plik /boot/grub/grub.conf? SeeM Bezpieczniej? Jak byś mógł napisać co przez to rozumiesz? Ten myk co był f11 odnosnie nieobsługiwania ext4 prze gruba oczywiście jasne, ale też rzadki więc go nie pisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 czyli każde dsitro zmieniać bedzie ten sam plik /boot/grub/grub.conf?Tak. Ja mam tak połączoną fedorę i archa, chociaż trzeba kontrolować, bo np. fedora lubi po aktualizacji ustawiać najnowsze jądro jako domyślne (normalne zachowanie), a znowu arch nic nie zmienia, bo przechowywane jest tylko jedna wersja kernela. Nie wiem jak zachowywałyby się razem np. Fedora i Ubuntu, ale w teorii powinno być tak, że każda dystrybucja zmienia tylko "swoje" wpisy. Btw. ja używam od kilku miesięcy gruba2, ale nie powinno to mieć znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 23, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2010 Tak??? O ile z /var moge się zgodzić, to zapchany /boot w niczym nie przeszkadza (za wyjątkiem aktualizacji kernela), więc nie pisz głupot. Przyznaję, że dawno nie miałem zapchanego dysku. Co do odmontowania, to można zawsze umount /boot może z wyjątkiem instalowania nowego kernela, albo ładowania modułów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Luty 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2010 Ja osobiście jadę na starym (bardzo) starym ustawieniu /boot - 100 MB (zauważyłem ostatnio, iż trzeba będzie dać 200, bowiem przy aktualizacji Kernela muszę usuwać ręcznie najstarszy obecny ") SWAP - 2x RAM ale nie więcej niż 2 GB / - pozostała część dysku na LVM się zawiodłem bowiem potem nawet łomem nie dało się do tego wejść na RAID z kolei kolega się przejechał bowiem składający komputer zrobili mu takie kuku, iż JEDYNE dwa dyski spięli w RAID...no po kiego...przez co zraził się do Linuksa i ni młotem ni karabinem się go nie przekonało Nie gdybałem nigdy nad przesunięciem boot do / bowiem "tak napisała instrukcja", iż /boot ma być osobno i już Jedyne co to później po przygodzie z LVM musiałem zawsze dawać "Utwórz indywidualny układ" i voila Jeszcze jedno, nie wiedziałem, iż można potem odmontować /boot a już na pewno, iż "dla bezpieczeństwa" o_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi