Jusko Napisano Maj 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2010 Witam. Jakoś ostatnio wspominałem iż dorobiłem się starszego lapka jakim jest Compaq n610c. Siedzi w nim karta ATi mobility radeon 7500 (32MB pamięci, która podobno jest powiększana z ram'u do 64, czego nie widzę po ilości RAM). Ostatnio jednak dorobiłem się też pakietu Unreal Antologia i trylogii GTA. Oczywiście pod Windows XP którego teraz używam (był z lapem) działają stery własnościowe, więc wspomniane gierki działają (Unreal II nawet na najwyższych detalach i UT2004 na normalnych). Niestety nie wiem czy otwarte stery będą działać tak samo jak na mojej domowej stacjonarnej ATi X1250, czyli działały 4 gry na 10 i to średniawo. Czy jest szansa, że otwarte stery lepiej będą obsługiwać wiekową bo wiekową Radeon 7500, czy spodziewać się tego samego co na otwartych z X1250? Po prostu rozumuję w ten sposób, że starszy model to może lepiej obsługiwany, ale może stery działają tak samo niezależnie od modelu karty. Po prostu wciągnąłem się w te gierki i troszkę smuci mnie myśl, że pod Linuchem nie pójdą, bo otwarte sterowniki są jakie są... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Maj 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2010 Czy jest szansa, że otwarte stery lepiej będą obsługiwać wiekową bo wiekową Radeon 7500, czy spodziewać się tego samego co na otwartych z X1250? Z tym, to bywa różnie. Wydajność otwartych sterowników z moim niemłodym Radeonem 9550 była i jest słaba, ale z tego co jakiś czas temu pisał qmic wydajność jego karty ATI bardzo wzrosła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2010 Nie. Nacisk jest głównie położony na rozwój sterownika pod kątem nowszych kart. Poza tym stare są mniej wydajne, więc i tak odczułbyś duży spadek wydajności. Od niedawna na f12 można zainstalować sterownik własnościowy, czyli to na co czekałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Maj 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2010 Gdyby otwarte sterowniki zbliżyłyby się wydajnością do tych zamkniętych, (ostatni raz miałem okazję używać zamkniętych w F9) to jednak wyraźnie bym to odczuł i choć moja ATI jest stara, to jeszcze nie taka całkiem słaba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2010 Nie jestem pewien, czy były do niej w ogóle własnościówki. Na stronie ATi nie mogłem znaleźć do niej driverów, a HP który przejął później tę linię Compaqa nie wspiera Linuksa, są tylko sterowniki dla Windows (nie ma już dla Visty/7, chyba że działają na nich te same co do XP). Czyli generalnie musiałbym zadowolić się otwartymi, a te generalnie nadają się do wszystkiego prócz gier. A właśnie jak dziecko ostatnio bawię się grami i muszę powiedzieć, że gry takie jak DeusEx, Neverwinter Nights, Unreal/UT czy GTA III dają sporo frajdy. Wszystkie mają natywny port lub działają pod Wine (GTA III działa pod Cedegą którą kiedyś kupiłem - wspierana aplikacja), jednak tylko zaledwie UT 99 i UT 2004 (już z bólami) działały mi na otwartych driverach w domu na stacjonarce. Dlatego to teraz właśnie mnie dręczy - czy nawet na tak starej karcie (rocznik przecież 2001-2003 może) muszę męczyć się z kulejącymi driverami...niestety widzę że tak Oczekuję dnia w którym otwarte zbliżą się choć w połowie do tego, co miałem na własnościowych Catalystach do X1250 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 26, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 Witam. Czy ktoś zauważył jakieś gruntowne zmiany w działaniu otwartych sterowników ATi? Planuję znów przesiąść się na GNU/Linux w moim laptopie pod warunkiem iż od czasu Fedory 12/13 nie będzie mi już żywcem katować dysku. Windows szczególnie XP potrafi <censored>, więc myślę o powrocie na coś normalnego. Jedną sprawą jest jednak dysk - drugą, czy może od czasu premiery F13 do dziś sterowniki rozwinęły się na tyle, bym mógł obejrzeć choć film z DVD. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 Jeśli coś mi się nie poplątało, to z tego co słyszałem/czytałem FPS na wolnych sterownikach do FPS na sterach zamkniętych ma się jak 1 do 3. Czyli otwarte sterowniki są 3 razy wolniejsze, ale wydają się być nie najgorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Po pierwszych oględzinach wynik jest taki: - FPS Glxgears nie powala nadal: 304 frames in 5.0 seconds = 60.776 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.247 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.237 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.242 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.241 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.242 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.242 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.242 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.247 FPS - Mogę wreszcie obejrzeć film w pełnym ekranie (i maksymalizowanym oknie) - poprzednio musiałem mieć okienko małe na tyle, że trzeba było do oglądania lupy. Testowane na filmikach zgranych do avi z YouTube. Nie wiem jak poradzi sobie z lepszą jakością z płyt DVD. Wprawdzie obraz nieco łamie się na szybszych scenach, lecz poprzednio miałem bullet-time zamiast filmu, teraz da się choć oglądać. - nie testowane jeszcze w grach 3D, choć tu nie spodziewam się rewelacji. Z tego co czytałem to może i wydajność wzrosła, lecz rewelacji w grach nie ma, nadal loteria jak i czy coś działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 - FPS Glxgears nie powala nadal: 302 frames in 5.0 seconds = 60.242 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.242 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.242 FPS 302 frames in 5.0 seconds = 60.247 FPS Oj Jusko,,, przecież z daleka widać, że to jest odświeżanie monitora. I pewnie pisało troche powyżej info o tym, że pokazuje równe odświeżaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Oj - faktycznie. Jestem niedzisiejszy chyba, dawniej glxgears traktowało się przecież jako ichniejszy benchmark ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 30, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Nigdy nie był w ten sposób traktowany. Można było nim jednynie stwierdzić czy jest akceleracja 3D. Na karcie radeonie x1200 okazuje się, że można płynnie pograć w extremetuxracer Kiedyś nie było to możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Styczeń 30, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2011 Tak, sytuacja poprawila sie. Nie jest to moze rewelka, jednak odpalilem na mojej karcie (ATi 7500 Mobile) pod Wine plynnie w OpenGL gre Half-Life: Opposing Force. Poprawa jest - jak pisalem w F12 nie moglem nawet plynnie obejrzec filmu. Fakt - to smieszny przyklad dla sterowników wlasnosciowych, ale dla otwartych to juz cos :-) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Luty 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2011 Podbije troszke temat, gdyz ciekawi mnie tak kwestia. Skoro glxgears pokazuje odswiezanie ekranu i faktycznie mnie tak pisalo, dlaczego niektórzy wykrecaja takie wyniki: glxgears 24770 frames in 5.0 seconds = 4953.980 FPS 27714 frames in 5.0 seconds = 5542.695 FPS 27160 frames in 5.0 seconds = 5431.895 FPS 28789 frames in 5.0 seconds = 5757.723 FPS 45870 frames in 5.0 seconds = 9173.834 FPS 46392 frames in 5.0 seconds = 9278.219 FPS 45823 frames in 5.0 seconds = 9164.481 FPS 45629 frames in 5.0 seconds = 9125.780 FPS 46548 frames in 5.0 seconds = 9309.598 FPS 46544 frames in 5.0 seconds = 9308.722 FPS 42929 frames in 5.0 seconds = 8585.622 FPS To raczej odswiezanie nie jest :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2011 Bo mają wyłączone synchronizowanie do v-blank. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi