Yojimbo Napisano Czerwiec 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2010 Witam, mam następujący problem: otwierając niewłaściwego emaila moja winda złapała wirusa i teraz podczas próby jej uruchomienia widzę tylko niekończący sie ekran powitalny. Na komputerze mam jeszcze Fedore i Ubuntu i zastanawiam się czy jest możliwość przeskanowania dysków z formatem plików NTFS spod linuxa i ewentualnie jakim antywirem? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Czerwiec 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2010 Jedyny niekomercyjny antywirus na Linuksa to ClamAV, aczkolwiek nie jest on w 100% pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Czerwiec 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2010 Darmowa jest chocby avira http://free-av.com i nawet calkiem skuteczna, proponuje sprobowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Czerwiec 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2010 jest jeszcze avast jednak nie instalowałem jeszcze http://www.dobreprogramy.pl/avast-Linux-Home-Edition,Program,Linux,13493.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 25, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2010 AVG. Tylko tryb tekstowy, ale działa ładnie → http://free.avg.com/pl-pl/pliki-do-pobrania.prd-afl Jest paczka RPM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Czerwiec 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2010 Testowales to AVG? Mialem je jakis czas, dzialalo ladnie, ale mialo 1 feler - funkcja usuwania wirusow jeszcze nie byla w wersji linuksowej zaimplementowana, wiec ladnie wykrywalo windowsowe syfy i indormowalo, nic poza tym. Jak jest teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2010 Ze 2 miesiące temu odwirusowałem (skutecznie) twardy dysk wyciągnięty z kompa mojej siostry, więc chyba wszystko jest OK. Może informacja jest podawana wtedy, gdy dysk nie jest zamontowany r/w? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Czerwiec 26, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2010 Nie nie, wtedy w dokumentacji bylo nawet napisane, ze jeszcze nie da sie usunac wirusa. Ale bylo to za czasow F11 wiec jakies 8 miesiecy temu, wiedac wreszcie dodali. Swoja droga niezle sie zdziwilem probujac odwirusowac dysk klienta, wykrywa i nic wiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Czerwiec 27, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2010 (edytowane) Jeżeli to faktycznie wirus poszarpał jakieś pliki systemowe to odvirowanie może /ale nie musi/ pogorszyć ten stan Lepiej /szybciej/ użyć płytki instalacyjnej i i wykonać funkcję R - naprawa systemu. Po udanej naprawie uruchamiasz system w trybie awaryjnym z obsługą sieci i wtedy możesz zeskanować "po wierzchu" np. skanerem mks, później restart i instalacja aviry lub avasta. p.s. ahhh alko jeszcze nie odparowało opisałem metode usunięcia nie spod linuksa Edytowane Czerwiec 27, 2010 przez zybex_pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yojimbo Napisano Czerwiec 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2010 Dzięki za odpowiedzi, Niestety nie udało mi się uporać z problemem spod linuxa bo nie mam kompilatora zainstalowanego albo jakichś jego składników a trochę mnie czas goni więc szukałem szybszego rozwiązania. Faktycznie zybex_pl udało mi się już uruchomić windę w trybie awaryjnym i normalny i wirus został unieszkodliwiony tylko teraz jakie bym nie zainstalował stery do Nvidi to cały czas miga mi obraz i mocno zamula kompa z kolei pod trybem awaryjnym i linuxem śmiga wszystko bardzo dobrze - ale to już nie temat na to forum raczej Jak będę miał więcej czasu to na pewno będę musiał zainteresować się głębiej problemem antywira pod linuxa. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikotaj Napisano Sierpień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2011 mam następujący problem: otwierając niewłaściwego emaila moja winda złapała wirusa Windows sam Ci otworzył niewłaściwego e-maila? Różne niespodzianki robi system Windows, ale przypuszczam, że e-maili sobie nie otwiera, to raczej Ty sam go otworzyłeś. A jak już go otworzyłeś, to jakim cudem wirus zrobił Ci jakąkolwiek krzywdę? Czyżbyś pracował na koncie z uprawnieniami administratora? W takim razie sam sobie jesteś winien. Wybacz złośliwość ale nie mogę się powstrzymać. Używam Windowsów od wersji 95 i nigdy, podkreślam: nigdy nie miałem ani jednego wirusa. Zawsze powtarzałem, że komputer nie "łapie" wirusa. Wirusa wciska mu na siłę niekompetentny użytkownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Sierpień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2011 @Mikotaj Chcesz wygrać złotą łopatę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Sierpień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2011 Jeśli chodzi o usuwanie wirusów spod Linuksa, to osobiście preferuję pobranie iso Kaspersky Rescue Disk Bazuje na gentoo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ADAM00 Napisano Sierpień 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2012 Witam Zwracam sie do osób, które chca skanowac antywirusem partycje NTFS "WINDOWS z poziomu LINUXA, ze jest juz taki przyklad opisany na antywirusie NOD32 ze szczególami instalacji przez dzial Techniczny Eset-to dla zainteresowanych. Zdecydowalem sie na taka opcje instalacji skanera NOD32 30 dniowego ze wzgledu samego testu, czy NOD32 wykryje po skanie antywirusa PANDY zainstalowanej na partycji NTFS- WINDOWS XP z samej ciekawosci oraz faktu ze chcialem zmienic rozmiary partycji dla WiNDOWS i FEDORY na jednym dysku. Z doswiadczenia odradzam stosowania tej metody, poniewaz istnieje problem, który pojawia sie po wylaczeniu opcji SELinux wymagany do instalacji NOD32 co w jaki··s sposób narusza bezpieczenstwo Fedory. Jak w poscie zasugerowal kolega WalDo trzeba sie zdecydowac na opcje- NOD32 z wylaczonym SElinux co stwarza zagrozenie dla sytemu lub nie instalowac skanerów w systemie Fedory i pozostawic system bezpieczny. Linux tak slyszalem nie ma zagrozenia ze strony wirusów tak jak Windows ! Temat Postu http://forum.fedora....ux/page__st__15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Sierpień 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2012 Nie tragizuj. Wylaczenie SELinuksa wcale nie stwarza wielkiego zagrozenia, jest jeszcze kupa innych srodków zabezpieczajacych system. Po za tym wiele dystrybucji w ogole nie ma go zaimplementowanego(domyslnie). Ja osobiscie go wylaczam na desktopie zeby oszczedzic sobie nerwów, klopotów i czasu. Oczywiscie tak jest na desktopach co innego serwery, osrodki produkcyjne itd. tam SELinuks jest jak najbardziej wskazany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi