Jump to content

Wolne Wakaty W Miesięczniku Komputerowym

misiek1928
 Share

Recommended Posts

Witajcie,

Jakiś czas temu ogłaszałem nabór do redakcji MK, który powiódł się całkiem dobrze. Jednak w drodze pomysłotoku powstało kilka nowych działów, a i w przypadku paru okazało się, że dwie ręce to może być za mało ;)

Na wstępie przypominam, że wszystkie teksty, grafiki i fotki, które ukazują się na łamach MK, są teraz objęte licencją CC (różne atrybuty, ale zawsze z uznaniem autorstwa).

Poszukujemy jeszcze ludzi, którzy chętnie zajęliby się opieką nad następującymi działami:

NEWS - tutaj dwie ręce to za mało, mimo że pracy nie jest tak dużo jak nad artykułami, to trzeba przefiltrować wiadomości ze Świata Open Source z ostatniego miesiąca i wybrać najważniejsze oraz je opracować.

GRY + Humor - recenzje gier Open Source i linuksowych (nawet jeśli nie są Open Source) oraz prowadzenie jednej strony z humorem a'la Geek ;)

How-To - a w szczególności "przydatne skrypty". Niue muszą być autorskie, ale muszą być dobrze dobrane i opisane.

Oraz pomoc w dziale "Software" i "Coś dla Geeka" - choć działy te są obsadzone, to zawsze przydadzą się nowe pomysły i teksty ;)

Profity to głównie satysfakcja z działalności społecznościowej oraz referencje. Poza tym legitymacja prasowa, ewentualna możliwość odbycia praktyk i stażu oraz możliwość uczestniczenia w targach, konferencjach i zlotach.

Jeżeli ktoś prowadzi własną działalność zawodową, to ma także możliwość darmowego reklamowania się w MK - oczywiście jeżeli ta działalność pokrywa się z profilem magazynu ;) Nie jest to coś mało znaczącego, gdyż z oficjalnych źródeł, do tej pory pobierano MK około 20 tysięcy razy (każde z komercyjnych do tej pory wydań).

Pozdrawiam i czekam na zgłoszenia na PW.

Wakat to stanowisko nieobsadzone. Jeżeli zaś jest obsadzone (tak jak w tym przypadku), ale przydałoby się jeszcze kogoś do tego dołożyć, to można to określić jako wolny wakat. Jest to stwierdzenie używane w języku polskim, choć niekoniecznie musi być w pełni poprawne . Tak jak choćby "otwarłem", które jeszcze niedawno było potępiane, a dzisiaj jest w słowniku...

Odpowiadając na pytanie, dział korekty jest w pełni obsadzony i na pewno nie potrzeba w nim troli.

Wakat to stanowisko nieobsadzone.
→ łac. vakat „jest wolne”. Czyli w temacie napisałeś "Wolne jest wolne (względnie nieobsadzone) w miesięczniku ...". Jeśli już tak chcesz to interpretować, to przecinek powinien być między "wolne" a "nieobsadzone", ale to mocno naciągne.

[...]to można to określić jako wolny wakat. Jest to stwierdzenie używane w języku polskim[...]
Nie w języku polskim a przez Polaków - to dość istotna różnica. Polacy mówią też "cofnąć się do tyłu/wstecz" (jakby można się było cofać do przodu), "podskoczyć do góry" (co sugeruje, że można podskoczyć w dół). Polacy mówią również "włanczać" np. światło, chociaż nie ma takiego słowa w żadnym słowniku.

Tak więc ja również polecam obsadzenie wolnego wakatu korektora poprawiającego. Będę podskakiwał wtedy do góry z radości i nigdy już nie cofnę się do tyłu, żeby oglądać ten wątek.

Proponuję również powtórzenie sobie co to takiego "pleonazm" i "tautologia".

Teraz przynajmniej wiem, że obiegowa opinia o tym forum, jest jak najbardziej prawdziwa.
Zgadza się co do mnie - nie toleruję lub co najwyżej ledwie toleruję osoby kaleczące pisownię polską i jeszcze starające się przekonać, że tak jest poprawnie. Jeśli takie rzeczy wygadują ludzie, którzy redagują pisma, to stopień mojej agresji znacznie wzrasta.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w prowadzeniu "Miesięcznika" (z poszanowaniem - mam mimo wszystko taką nadzieję - zasad pisowni i gramatyki polskiej).

"cofnąć się do narożnika"
Slang środowiskowy. Podobnie jak gwary nie jest oficjalnie uznawany w języku polskim. W Wielkopolsce mówi się na ziemniaki pyry, na Podhalu - grule, ale słownik języka polskiego dopuszcza te słowa zazwyczaj z adnotacją, że jest to regionalizm. Sam mówię i często piszę "procek" zamiast "procesor" itp, ale jeśli ktoś zajmuje się prowadzeniem gazety lub czasopisma, to powinien mieć większy szacunek dla polszczyzny nawet w swobodnych wypowiedziach a na pewno nie powinien używać ewidentnych pleonazmów.