Skocz do zawartości

Nie Działa Menedżer Logowania, Dwa Głośniczki W Gnome Itp Itd Itp Itd

vilk

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno pisałem o problemach z F13. Już ich nie mam. Zainstalowałem F14. Są nowe. Po świeżej instalacji F14 (z powodu błędów F13) i skonfigurowaniu wszystkiego, oraz aktualizacji systemu, oprócz dwóch głośniczków w tacce systemowej, muszę na wstępie restartować menedżer logowania by się zalogować, gdyż ZA KAŻDYM RAZEM kiedy uruchamiam kompa oprócz napisu z mą nazwą użytkownika nie ma dosłownie nic - ani wyboru użytkownika, ani wyboru języka, ani wyboru środowiska graficznego (przezornie jeszcze z czasów gdy Linux był na poziomie ubuntu 8.10 instaluję zawsze drugie środowisko graficzne, bo wtedy gnome się lubił sypnąć, jak widać "stare powraca"), a więc za każdym uruchomieniem kompa żeby się zalogować muszę wcisnąć ctr_alt_bkspc. Da się to jakoś naprawić, czy w końcu jednak powinienem przetestować LMDE bo Fedora mnie już nie lubi chyba a u mnie nie ma miejsca na niedopracowanie tej rangi?

ZA KAŻDYM RAZEM kiedy uruchamiam kompa oprócz napisu z mą nazwą użytkownika nie ma dosłownie nic - ani wyboru użytkownika, ani wyboru języka, ani wyboru środowiska graficznego

Normalne. Opcje pojawiają się dopiero po wybraniu użytkownika w GDM, podczas wpisywania hasła.

Co do apletu konfiguracji głośności to pewnie gdzieś jest dodany do autostartu dwukrotnie. Być może właśnie w dwóch środowiskach graficznych. Przyjrzyj się ~/.config/autostart

NIE jest to normalne. Nie da sie w ogóle wybierac uzytkownika, w ogóle, czyli nie ma pola wyboru, nie ma pola wyboru niczego, dopiero pojawia sie po restarcie (ctr_alt_bksp). Totem tez nie dziala. Instaluje KDE, i ustawie kdm jako menedzer logowania. Totem tez nie dziala. No szkoda, moja ulubiona dystrybucja sie zepsula, próbuja dorównac Ubuntu? Nie w ten sposób.

edit: autostart to pusty plik (nie ma takiego)

nie ma pola wyboru niczego, dopiero pojawia sie po restarcie (ctr_alt_bksp).
To jest czy nie ma? Bo pisales:
[...] gdyz ZA KAZDYM RAZEM kiedy uruchamiam kompa oprócz napisu z ma nazwa uzytkownika nie ma doslownie nic
Czyli przeczysz w poscie #3 temu co napisales w #1

Opisz moze wszystko jeszcze raz na spokojnie, bo trudno sie polapac co, kiedy i czy w ogóle sie pokazuje.

No szkoda, moja ulubiona dystrybucja sie zepsula, próbuja dorównac Ubuntu?
Tak dokladnie, to u Ciebie sie cos zepsulo, bo jak na razie nikt inny sie nie skarzy. Próbujesz uogólniac na podstawie jednostkowego przypadku.

To jest czy nie ma? Bo pisales:

Czyli przeczysz w poscie #3 temu co napisales w #1

Opisz moze wszystko jeszcze raz na spokojnie, bo trudno sie polapac co, kiedy i czy w ogóle sie pokazuje.

Tak dokladnie, to u Ciebie sie cos zepsulo, bo jak na razie nikt inny sie nie skarzy. Próbujesz uogólniac na podstawie jednostkowego przypadku.

Jest, ale nie nie wiem jak to wytlumaczyc - jest moja nazwa uzytkownika - nieruchoma - nie ma za to pola wyboru. Normalnie wybieram nazwe uzytkownika, tutaj ona juz jest napisana - dobra nie wiem jak to wytlumaczyc. Tak czy siak nie da sie (tak jak normalnie) wybrac uzytkownika z menu (mam na kompie 2) poprostu nic nie da sie zrobic. Trzeba zrestartowac gdm i dopiero wtedy uruchamia sie normalnie i jest wybór.

Przecze czy nie. Logika teraz mi sie nie trzyma, bo mialem swieta zaplanowane na postawienie systemu i znowu sa problemy. Wybacz, nie jest tu istotne czy komus dziala. Mi nie.

edit:

Kolejna rzecz. Totem. Odpalam muzyke/film i nic nie leci. Dobra, chyba czas na zmiane.

edit4:

Dobra. Zmienilem z GDM na KDM. Teraz chcialbym przywrócic do porzadku Gnome (KDE dla mnie jest za wolne, cos jak Windows, nie na moje nerwy). Teraz tak, Totem nie odtwarza FLV a wszystkie kody sa zainstalowane, dwa glosniczki w tacce systemowej + brak wyswietlania w prawym górnym rogu nazwy usera (tak bylo na poczatku i zawsze), cos jest wyraznie nie tak.

Czy powinienem przeinstalowac GNOME, odinstalowac np. LXDE (bo doinstalowalem i moze to namieszalo?).

Da sie cos zrobic z tym?

Wykonujesz mnóstwo chaotycznych (przynajmniej tutaj tak to wygląda) ruchów. Gdybyś nieco wysiłku włożył w opis problemu lub jego udokumentowanie np. wrzucanymi na jakiś serwer obrazkami, to pewnie poszłoby szybciej, skuteczniej i bez potrzeby zaśmiecania systemu ;)

Wg mnie po kliknięciu na nazwę użytkownika w GDM na dole powinna pokazać się lista umożliwiająca wybór języka, desktopu (jeśli zainstalowany jest >1) i czegoś jeszcze (chyba układu klawiatury). Jeśli tego nie masz, to najwyraźniej podczas dopieszczania systemu zagłaskałeś coś na śmierć ;)

Spolszczenie KDE: właśnie przez wybór języka na ekranie logowania i pakiet lokalizujący. Doinstaluj kde-l10n-Polish.

Wiem, ze pisze chaotycznie. Tak to jest jak sie chce za duzo napisac, na raz.

Problemem glównym jest w zasadzie nadal GDM. KDM jest jakis taki... Wolalbym GDM zdecydowanie, ale on nie dziala. Normalnie faktycznie jest wybór uzytkowników, po kliknieciu pojawiaja sie opcje do wyboru (opcje logowania danego uzytkownika), a obecnie: nic sie nie pojawia, jest nazwa mojego uzytkownika ale nie w polu wyboru, tylko na okienku, bez zadnych innych informacji. Tzn. Nie jest to pole wyboru, tylko takie jakby okienko, które pojawia sie zanim to pole wyboru sie ukaze, tylko nic sie nie dzieje, nie ma tez zadnych innych opcji, bogu dzieki za skrót ctrl_alt_bkspc.

Zastanawiam sie czemu tak sie stalo i jak sobie z tym poradzic, zeby móc korzystac z GDM (a nie KDM) i Gnome tak jak niegdys. Móglbym ponownie instalowac F14 ale juz jestem zmeczony tymi reinstalkami ostatnimi. Postaram sie zrobic zrzut ekranu ale na razie mi sie to nie udalo. Chyba trzeba wejsc do konsoli i wtedy zrobic bo inaczej sie nie da.

edit:

Tutaj macie porównanie: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://home.comcast.net/~dsbonnell/gdm-fedora10.jpg&imgrefurl=http://www.raiden.net/articles/the_ups_and_downs_of_fedora_10/&usg=__N6_Y-2PYiDMT43QD1U9HR8iItlA=&h=540&w=640&sz=41&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=VLKxEXfI9l1lNM:&tbnh=136&tbnw=149&prev=/images%3Fq%3Dfedora%2Bgdm%26hl%3Dpl%26biw%3D1260%26bih%3D573%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=hc&vpx=306&vpy=80&dur=395&hovh=136&hovw=161&tx=136&ty=111&oei=d5sYTcy6JMyWOo2z2O4I&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:0

Tak wyglada GDM. I teraz wyobrazcie sobie, ze u mnie nie ma tego pola wyboru co jest w srodku z nazwami uzytkowników, pisze tylko nazwa maszyny na szarym tle (bez tego bialego). I nic sie nie daje zrobic.

Czy warto przeinstalowac Gnome? Jesli tak to jak to zrobic by nie namieszac?

Robiłem to wcześniej graficznym menedżerem ale dobra spróbuję jeszcze raz. Wątpie by pomogło. Poza tym jest też jakiś problem z Gnome. Te dwa głośniczki, brak nazwy użytkownika w prawym górnym rogu sugerują że coś się namieszało...

Zawsze też robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem i zawsze wszystkie filmy się odtwarzały, tym razem Totem nie odtwarza flv.

edit:

Przeinstalowanie w ten sposób GDM nie pomogło. Jest tak samo. :(

edit2:

Jest winowajca. Coś mnie tknęło. Przypomniałem sobie że ostatnią nowością którą zrobiłem, jeśli tak mogę nazwać (nowością w sensie że nigdy tego czegoś wcześniej nie miałem) jest polecane przez was w poradniku ustrojstwo do zarządzania kontami użytkowników: accountsdialog

Niepotrzebnie to zainstalowałem. Wywaliłem konto które dodałem za jego pomocą (drugie konto oprócz mojego) i wywaliłem ten pakiet i jest jak być powinno.

A więc już tylko czas na uporanie się z dwoma głośniczkami i totemem.

Ale już GDM działa.

[...] polecane przez was w poradniku ustrojstwo do zarządzania kontami użytkowników: accountsdialog
Bo trzeba czytać w całości i ze zrozumieniem :P To jest w części "Automatyczne logowanie". Jak automatyczne, to wybór użytkownika niepotrzebny, prawda?

1. Co do gdm to jest błąd zgłoszony zresztą na Bugzilli

Możesz spróbować zamienić zawartośc pliku /etc/gdm/custom.conf na taką:

# GDM configuration storage

[daemon]

[security]

[xdmcp]

[greeter]

[chooser]

[debug]

2. Jeśli chodzi o dwa głośniczki na panelu to ten drugi to pewnie gmixer. Możesz go odinstalować lub wyłącz automatyczne uruchamianie w menu "System -> Preferencje -> Osobiste -> Programy startowe" zakładka Programy startowe, wystarczy "odptaszkować".

• 2 months later...

Odgrzewam temat: w moim przypadku fedora 14 jest uruchamiana na maszynie wirtualnej. Problem z brakiem użytkownika do wyboru i niemożliwością zalogowania się pojawił się zupełnie nieoczekiwanie - wcześniej wszystko było ok - jedyne co ostatnio robiłem to dodanie chkconfigiem apacha i mysql. Ekran logowania do GUI wygląda teraz tak:

f14a.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Restart X-ów przez Alt+Ctrl+Backspace nic nie daje. Reinstall jak pisano powyżej też nie. /etc/gdm/custom.conf domyślny tak jak wyżej.

Początkujący prosi o pomoc :)

Może jakiś bug w gdm. Spróbuj zaktualizować ten pakiet. W sumie nie to nie musisz używać gdm. Przejdź do konsoli, zaloguj się na swojego użytkownika, potem do init 3 (to w sumie jako root). Dalej to utwórz sobie plik ~/.xinitrc (jako zwykły użytkownik) z zawartością:

exec ck-launch-session gnome-session

I na końcu odpal X'y poleceniem startx. Możesz też zrobić automatyczne logowanie w gdmie. Opis znajdziesz na wiki.