Skocz do zawartości

Fedora I Android

JanuszWo

Rekomendowane odpowiedzi

No nie taka wiadomosc napisalem i forum padlo... :)

W skrócie, jesli chodzi o samego androida to google udostepnia takie same narzedzia na linuksa i windowsa. Dla zwyklego uzytkownika najwazniejsza czescia android-sdk jest chyba adb (Android Debug Bridge http://developer.android.com/guide/developing/tools/adb.html ), który pozwala m.in. na polaczenie sie z powloka systemu w telefonie i instalowanie aplikacji. Jednak android to system, który zostal stworzony raczej do zycia samemu sobie i nie potrzebuje lacznosci ze zwyklym komputerem. Wszystkie operacje mozna wykonac po polaczeniu sie z internetem tj. aktualizacja systemu, instalacja oprogramowania z marketu itd. Poza tym jestes mocno zwiazany ze swoim kontem na gmailu.

To tyle o samym androidzie. Co do producentów telefonów to nie jest juz tak kolorowo. Najczesciej udostepniaja oni sterownik sluzacy do flashowania pamieci tylko na windowsa. Przy normalnym korzystaniu z telefonu na szczescie prawie nigdy nie ma potrzeby wywalania wszystkiego, ewentualnie przy padzie calego systemu, ale to zdarza sie bardzo rzadko. Z modyfikacjami oryginalnych romów na wiekszosci telefonów tez sa problemy, bo producenci coraz czesciej zabezpieczaja bootloadery i hakerzy/developerzy maja troche zwiazane rece. To jest wlasnie "otwartosc" androida.

Btw. jaki telefon zamierzasz kupic?

To tyle o samym androidzie. Co do producentów telefonów to nie jest już tak kolorowo. Najczęściej udostępniają oni sterownik służący do flashowania pamięci tylko na windowsa. Przy normalnym korzystaniu z telefonu na szczęście prawie nigdy nie ma potrzeby wywalania wszystkiego, ewentualnie przy padzie całego systemu, ale to zdarza się bardzo rzadko.

Sformatować pamięć można z poziomu telefonu, ale faktycznie zwykle nie ma takiej potrzeby.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, to np. HTC udostępnia tylko aplikację do synchronizowania telefonu dla Windows. Po podłączeniu do Linuksa można tylko przeglądać/modyfikować zawartość karty SD.

Witam!

Stałem się właścicielem lg gt540 swift. Książkę kontaktów wyeksportowałem z kadressbook do gmaila. Poszło, mam w telefonie. Kalendarz wyeksportowałem na google. Też przyjęło. Teraz bym chętnie zapełnił kartę sd moją muzyką i dzwonkami. Telefon podłączony przez usb i oraz przestawiony na bycie pamięcią masową nie zaistniał w fedorze. Już nie patrzyłem jak go widać przez lsusb. Sama karta sformatowana przez telefon jest zablokowana do nagrywania. Nie chciałem robić chmoda... Spróbuję potem. Aktualizację z androida 1.6 na firmowy LG 2.1 zrobiłem pod windows... Trochę wkurzające...

Pozdrawiam - JanuszWo

Aktualizację z androida 1.6 na firmowy LG 2.1 zrobiłem pod windows... Trochę wkurzające...
O ile się nie mylę wystarczy zwykły czytnik kart microSD podłączyć do Linuksa, wgrać nowy BIOS na kartę, wyłączyć telefon, wetknąć kartę, włączyć telefon i cierpliwie poczekać. Oczywiście przy w pełni naładowanym akumulatorze, żeby z telefonu cegły nie zrobić :)