linluke9 Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 Witam serdecznie. korzystam z Fedory 12 i mam problem z baterią - otoz, chciałbym ja rozładowac i naładować na maksa tzn chodiz mi o to ze raz na jakis czas trzebabylo tak zrobic (tak było na win Xp) aby bateria laptopowa prawidlowo dzialala. Chcialem to samo zrobic teraz w fedorze ale niestety nie mam takich opcji - jedynie ogolne w zarzadzaniu zasilaniem gdzie mozna ustalic kiedy ekran\dysk wylaczyc wygasic itp. jest jakis program lub narzezie na fedore 12 tak abym mogl to przeprowadzic? taki recharge baterii? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 chcialbym ja rozladowac i naladowac na maksa tzn chodiz mi o to ze raz na jakis czas trzebabylo tak zrobic (tak bylo na win Xp) Bullshit. Jesli jest to akumulator litowo-jonowy, to w ten sposób tylko go uszkodzisz. W przeciwienstwie do starszego typu akumulatorów NiMH, nie wystepuje w nich efekt pamieci i nie nalezy ich nigdy rozladowywac do konca. To samo sie tyczy nowoczesnych komórek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 Z tymi akumulatorami to jest tak, że producenci chyba sami nie panują nad ich trwałością. Widać to po gwarancji udzielanej na samą baterię tj. 6 m-c, gdzie sam laptop musi mieć gwarancję przynajmniej 24 m-c. A z moich obserwacji wynika, że bez względu na to jak się laptopa używa trafiają się baterię, w tych samych modelach, które po trzech latach nadal mają 95% nominalnej pojemności i trafiają się takie, które nie wytrzymują nawet dwóch lat... Odpuść sobie więc jakiekolwiek przesadne dbanie o baterię, bo to jak długo będzie ok zależy chyba tylko od szczęścia. Oczywiście też od producenta, bo najczęściej lepszy producent (droższy laptop) tym lepsza bateria i nie chodzi nie tylko o pojemność. Jedyną zasadą jakiej warto przestrzegać to nie schodzenie poniżej 10-15% naładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 sam laptop musi miec gwarancje przynajmniej 24 m-c. Jak to jest, ze Acer daje tylko 12 miesiecy gwarancji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 Bo Acer to "prawie jak laptop" więc daje "prawie jak gwarancję". Szczerze to Acera radzę omijać szerokim łukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 Szczerze to Acera radze omijac szerokim lukiem.Przepraszam za offtopic, ale zapytam dlaczego? Az tak zle? Nosilem sie z zamiarem nabycia taniego netbooka a w cenie ponizej 1000 to chyba tylko Acery. Oczywiscie mówie o fabrycznie nowych z gwarancja ze sklepu w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esail Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 Gwarancja sklepu w Polsce, ale serwis najbliższy jest w Czechach. Na Polskę mają tam w sumie tylko jedną panienkę, która mówi po naszemu. Tanie komponenty to niestety większa szansa na awarię. Spotkałem kilka osób z Acerami i wszystkie miały z nimi ten czy inny problem. Dogadanie się z serwisem to paranoja - mój kolega z serwisem walczył przez pół roku, koleżanka dwa miesiące. Dopiero groźba rozprawy sądowej skutkowała. Mój brat ma w firmie pięć Acerów (wiadomo przetargi więc liczy się cena a nie jakość) i z wszystkimi były już jakieś problemy. Z naszego forum to kolega DarekWL aka slabypingwin kupił Acera coś i zaraz mu padł hub usb, żalił się zresztą na forum. Oczywiście można mówić, że to jednostkowe przypadki. Ale statystycznie rzecz biorąc to trochę dużo tych przypadków w okolicy. Jak szukasz czegoś małego i taniego to poszukaj używanego IBM'a z serii X. Są dość tanie, a nie do zdarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 Jak szukasz czegos malego i taniego to poszukaj uzywanego IBM'a z serii X. Sa dosc tanie, a nie do zdarcia.Dzieki za info. Szukam raczej czegos __bardzo__ malego, miedzy 7 a 10,2" wiec ThinkPad > 11" raczej odpada, chociaz i taka opcje rozpatrywalem, ale na rowerowa wyprawe to jednak kobyla Pewnie blizej podjecia decyzji zaloze watek z odpowiednim pytaniem, ale to juz w "Offtopic". Jeszcze raz sorka za wypowiedzi nie na temat, koncze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Styczeń 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2011 Jak to jest, ze Acer daje tylko 12 miesiecy gwarancji? No, bo to Acer... Ogólnie to jest tak, ze producent daje 12 m-c, ale z tytulu praw konsumenckich przysluguje nam 24 m-c gwarancji (w UE). Po przeczytaniu tego, chyba na forum prawnym, odpuscilem sobie Acera calkowicie, bo to jednak swiadczy o niezawodnosci i jakosci (Acer raczej zamyka rankingi lub w ogóle nie jest uwzgledniany ). Czyli domyslam sie, ze wyglada to tak, ze po 12 m-c nie mozna juz reklamowac sprzetu bezposrednio w Acerze, tylko trzeba fatygowac sie do sprzedawcy laptopa, lub nawet przez caly okres gwarancyjny trzeba dostarczac sprzet tylko do sprzedawcy. Jeszcze jesli ktos kupil laptopa taniej przez internet to juz w ogóle mozna zapomniec o jakiejkolwiek naprawie, nie mówiac juz o door-to-door Nosilem sie z zamiarem nabycia taniego netbooka a w cenie ponizej 1000 to chyba tylko Acery. Oczywiscie mówie o fabrycznie nowych z gwarancja ze sklepu w Polsce. Dolóz kilka zlotych i kup asusa eee. Naprawde zaoszczedzi Ci to wiele nerwów w przyszlosci, tym bardziej jesli sprzet bedzie narazony na wstrzasy to jest wrecz pewne, ze cos w acerze sie odlutuje Btw. jak zamówisz sobie internetowo netbooka/laptopa w sklepie http://www.x-kom.pl (ale odebrac mozesz juz normalnie w oddziale) to mozesz do 20 dni oddac go bez podania powodu i oni zwróca cala kase. Malo który sklep daje takie prawo (tzn. moze wiekszosc mówi o tym, ale tak naprawde to potem bronia sie innymi podobnymi ustawami). To jest szczególnie wazne w przypadku tych netbooków, bo porównujac ich wydajnosc do zwyklych komputerów to znacznie odstaja. W tym czasie mozesz potestowac, bo moze akurat Tobie to wystarczy co oferuje atom. Tutaj http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html porównanie procesorów zawierajace m.in. atomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Styczeń 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 Tak esali tydzien po kupieniu uszkodzil sie hub USB Ale po jego naprawie która trwala 2 tygodnie w serwesie w czechach jest juz teraz wszystko dobrze . A odnosnie gwarancji to spytalem na infolinii acera jak to w koncu z nia jest . Bo na pólce w sklepie pisze 24 miesiace a w gwarancji jest tylko 8 miesiecy . Powiedzial ze te 8 m-cy to jest dla firm a dla zwyklego uzytkownika domowego jest 24 m-ce gwarancji . Warto odnotowac fakt, ze tylko Apple i Toshiba odniosly wzrost sprzedazy komputerów w stosunku do roku 2009. Pozostale firmy zanotowaly spadek na rynku amerykanskim. Jesli przyjrzymy sie producentom komputerów biorac pod uwage sprzedaz na calym swiecie, to na czele pozostaje HP, które ma okolo 30% rynku! Na dalszych pozycjach znajduja sie Dell, Acer, Toshiba i Lenovo. Warto dodac, ze ze wszystkich wspomnianych producentów tylko Dell nie zanotowal spadku sprzedazy w 2010 roku. Pozostale firmy niestety sprzedaly mniej komputerów niz rok wczesniej. To fragment tekstu z innej strony . Wynikalo by z tego ze acer jest trzecim na swiecie producentem a wy tak go ganicie . To tak samo jak z telewizorami ; w zeszlym roku w polsce najwiecej sprzedano samsungów i sony a niektórzy mówia ze samsung=szajsung. Jeszczse sie taki nie narodzil co by wszystkim dogodzil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dither Napisano Styczeń 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2011 To co popularne nie oznacza, że jest lepsze. Asus chwali się od 2 lat iż jego laptopy posiadają najmniej usterek i są mało razy serwisowane. Niestety mój zakup (Asus eee pc 900) był 4 razy w serwisie (drugi laptop tej firmy bezawaryjnie 3 lata działa). Z metod niezawodności pamiętam tyle, że sprzęt psuje się w pierwszym mc lub zaraz po gwarancji (około 30% przypadków). Tak jak wyżej polecam Lenovo, Asusa bądź Toshibe(tylko przez gwarancje zero problemu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2011 Jak najbardziej popieram przedmówców. Przez dwa lata intensywnego używania Asusa nie udało mi się go nawet zadrapać, a nowy Acer po dwóch miesiącach zaczął skrzypieć. Do tego gniazdo SD działa tylko wtedy, gdy ma na to ochotę, a napęd CD wydaje tak straszne dźwięki, że martwię się czy płyta nie pójdzie w drzazgi (raz zdarzyło mi się tak w starym PC). Po walkach z serwisem HP (w imieniu koleżanki) bardziej się ucieszyłem niż zmartwiłem, że gwarancja na mój laptop się skończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Luty 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2011 hmmm no to troche zaskocze (chyba) moj laptop to 5 letni ThinkPad R50e jeszcze IBM ale juz na gwarancji Lenovo, staruski sprzet ale przyznam ze swietnie sie sprawuje a po usunieciu pierwotnego xp-ka i zainstalowaniu F12 zyskal drugie zycie. bateria trzyma nieco ponad 2-2,5 godz max, wiec na film na nocce idealnie sie sprawdza :> w sumie tylko pare razy go uzywalem na maksa zas ten recharging zrobilem raz, na co dzien przez kabelek chodzi. Nigdy nie mialem z nim problemow i tak jest nadal a rozladowanie chcialem zrobic profilaktycznie. bardzo dobry komputer. poza tym pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi