Jump to content

Jak Bezpiecznie Ładować Akumulator ?

slabypingwin
 Share

Recommended Posts

Proszę o poradę w takiej sprawie ; ostatnio mamy zimne noce i często rano nie mogę odpalić swego Tico - akumulator siada ,

choć ma dopiero 1 rok . Gdy odkręcę klemy z biegunów + i - to ponieważ jest zimno te kable są sztywne i zaraz same

kładą się na akumulatorze choć ja tego nie chcę . Podłączyłem prostownik by podładować akumulator ale by te kable od

prostownika nie dotykały się z odkręconymi kablami + i - popodkładałem szmaty ;

ladowanieakumulatora.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Pytanie ; czy mona podłączać prostownik bez odkręcania klem z akumulatora czyli czy można tą żabkę na końcui kabli od prostownika zakładać bezpośredno na klemy na akumulator :unsure:

Z góry dzięki za porady .

Jesli Ci sie chce to zawsze mozesz odkrecac akumulator na noc (jak zanosi sie na duzy mróz) i zanosic do domu. Przemrozenie akumulatora oslabia jego wydajnosc i moze doprowadzic do bezpowrotnego spadku pojemnosci, a w skrajnych przypadkach uszkodzenia.

W przypadku Tico mozesz miec tez inny problem, mój tesc mial. Zwracaj uwage na stan kabli polaczeniowych z elektrodami akumulatora, lubia sie dosc znacznie utleniac co prowadzi do przerwy w obwodzie. Najlepiej dokladnie wyszczotkowac, przykrecic kable i zabezpieczyc przed wilgocia, na przyklad wazelina techniczna.

Pawel S napisal pierwszego posta na tym forum i zaraz napisal ze mozna podczas gdy inni doradzaja ze nie mozna

http://linux360.pl/forum/thread-5312.html

Ciekawe , kto ma racje :angry:

Przy okazji piszac o swoim aucie porusze jeszcze 1 sprawe ; zuzycia paliwa ;

wiesc niesie ze Tico to auto oszczedne , tymczasem mój od kilku juz lat

pali na 100-tke wyraznie wiecej niz 6 litrów , szczególnie teraz gdy jest zimno .

Nawet latem dluzej niz powinien utrzymuje wysokie obroty "ssania"

Ssanie w tico jest w pelni automatyczne , nie ma sposoby by przyspiszyc jego wylaczenie .

Bylem w warsztacie , wymienili termostat , nic to nie pomoglo .

Wnetrze wolno sie nagrzeswa 10 km to za malo by obroty silnika spadly do niskich .

W warsdztacie powiedzieli ze gaznik w tico to zbyt skomplikowana konstrukcja by go naprawiac czy regulowac i doradzili kupic nowy gaznik . Powiedz esali - tylko tak naprawde - ile twojemu tesciowi palilo tico na setke zima przy jezdzie na krótkich dystansach :(

Pamietaj aby w trakcie ladowania nad akumulatorem wisialy portrety Mao Tse Tunga i Hu Jintao - akumulator poczuje sie jak w domu

Zybex - komunista to ja nie jestem !!

Takich ludzi jak ; kadafi . kimdzongil,castro,mugabe,lukaszenka,przywódcy chin , birmy czy wietnamu - potepiam .

Lepszy na wolnosci kesek lada jaki nizli w niewoli przysmaki ...

Jako czynny elektryk z warsztatu samochodowego - podpowiedzi rzucę kilka:

1. można doładowywać bez odpinania klem - unikamy problemów np. z eletroniką (szczególnie w nowszych autach)

2. Jeżeli auto nie jest w stanie odpalić przy codziennej eksploatacji - koniecznie sprawdź ładowanie (alternator, okablowanie, pasek klinowy)

3. Sprawdź akumulator u fachowców - zdarzają się babole - mniej niż 3 lata a stan jakby miał już 8-10 lat

4. Zużycie paliwa - temat rzeka ...

5. Kolega zybex_pl myślał raczej o kraju pochodzenia - nie o orientacji politycznej...

pozdro

@slabypingwin

Tico teścia paliło około 4 litrów w dłuższej trasie a 5-6 w mieście.

Opowiem wam co sie wydarzylo w piatek ; gdy ruszalem autem spod sklepu w ty samym momencie cofal terenowy ford .

Kierujaca nim kobieta nie przyjrzala sie dokladnie w lusterka i puknela w mój róg zderzaka .

Ona w swoim fordzie potlukla szklo tylnych swiatel a mi zrobila zadarcie na zderzaku .

Kazala mi jak najszybciej podjechac do wskazanego przez nia warsztatu samochodowego , co tez uczynilem .

Na miejscu okazalo sie ze ta pani to zona szefa tego warsztatu .

Szybko "zatuszowali" mi uszkodzenie zderzaka , gratisowo umyli tico :rolleyes: i ... zalozyli nowe oprawki na obie tablice rejestracyjne

[z reklama tej firmy] :unsure: Ja tylko zs mama wypastowalismy tico woskiem po takim gratisowym umyciu .

• Downvote 1

(...) w ty samym momencie cofał do tyłu terenowy ford (...)

Ja się tylko troszkę przyczepię.

Jesteś w stanie cofać do przodu?

Zatem ku pamięci - cofałem, po prostu cofałem albo jechałem do tyłu.

Nie miej urazy, po prostu warto mówić/pisać poprawnie :)

• Upvote 2

No właśnie to na nim opisuj historie ze swojego życia, a nie tu na forum. Forum dyskusyjne służy do "wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach". Bez urazy, ale nie wiem czy kogoś tu interesuje Twój samochód. To jest forum Fedory.

• Upvote 1