Skocz do zawartości

Edytory Nie Działają Spod Root

loganek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po instalacji Fedory 14 napotkałem na dość męczący problem. Otóż wszystkie edytory graficzne jakie posiadam(emacs i gedit) nie działają kiedy uruchamiane są spod konta root. Kiedy próbuję je uruchomić pojawia się błąd:

Dla GEDIT:

[root@loganek loganek]# gedit

(gedit:3251): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

**
GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL)
Przerwane (core dumped)

Dla EMACS:

[root@loganek loganek]# emacs
**
GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL)
Fatal error (6)Przerwane (core dumped)

pliki systemowe mogę więc edytować tylko przy użyciu programu editdiff, co nie jest dla mnie zbyt wygodne.

Dodam że korżystałem już ze starszych wersji tego systemu i nigdy nie było takiego problemu.

Jeśli ktoś zna rozwiązanie tego problemu, byłbym bardzo wdzięczny gdyby je tu podał

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Prawdopodobnie zadziałają programy konsolowe. Skorzystaj z dość wygodnego nano albo zainstaluj pakiet mc, w którym znajduje się m.in. mcedit.

A rozwiązanie (czy może raczej obejście) problemu znajduje się prawdopodobnie na naszej wiki → http://wiki.fedora.pl/wiki/Consolehelper

Nie wiem czemu zignorowałeś słowa sunrise, poprawnie logujesz się na konto roota?

Przez

su -

?

Empirycznie potwierdziłem, że po niepoprawnym logowaniu gedit nie chce działać, ot i cała historyja.

• 2 weeks later...

Witam, odświeżam temat ponieważ mam ten sam problem co w temacie. Dodam, że stosowałem się do poleceń wyżej, natomiast teraz mi wyskakują inne błędy:

[root@pc ~]# gedit /etc/phpMyAdmin/config.inc.php

No protocol specified

(gedit:4644): Gtk-WARNING **: cannot open display: :0.0

Chciałem po prostu edytować plik phpmyadmina zgodnie z artykułem na wiki Fedorze (http://wiki.fedora.pl/wiki/LAMP_%28Linux_Apache_MySQL_PHP%29). Próba zrobienia tak jak tam napisali daje identyczne efekty.

Próba zrobienia tak jak tam napisali daje identyczne efekty.
A gdzie masz tam napisane, żeby posługiwać się edytorem "gedit"? Na wiki masz wyraźnie napisane "nano".

Poza tym czy aby na pewno poprawnie logujesz się na roota? Pamiętasz o myślniku?

No dobra, ale to tylko edytor, więc teoretycznie powinno dać się otworzyć to każdym. No i pamiętałem o myślniku (kiedy nie używałem to mi wyskakiwał błąd podobny jak nie identyczny do tego, który był opisany na początku tematu).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...