loganek Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 Witam, Po instalacji Fedory 14 napotkałem na dość męczący problem. Otóż wszystkie edytory graficzne jakie posiadam(emacs i gedit) nie działają kiedy uruchamiane są spod konta root. Kiedy próbuję je uruchomić pojawia się błąd: Dla GEDIT: [root@loganek loganek]# gedit (gedit:3251): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported ** GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL) Przerwane (core dumped) Dla EMACS: [root@loganek loganek]# emacs ** GLib-GIO:ERROR:gdbusconnection.c:2270:initable_init: assertion failed: (connection->initialization_error == NULL) Fatal error (6)Przerwane (core dumped) pliki systemowe mogę więc edytować tylko przy użyciu programu editdiff, co nie jest dla mnie zbyt wygodne. Dodam że korżystałem już ze starszych wersji tego systemu i nigdy nie było takiego problemu. Jeśli ktoś zna rozwiązanie tego problemu, byłbym bardzo wdzięczny gdyby je tu podał Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 Na roota przechodź za pomocą "su -" a nie tylko "su". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 Prawdopodobnie zadziałają programy konsolowe. Skorzystaj z dość wygodnego nano albo zainstaluj pakiet mc, w którym znajduje się m.in. mcedit. A rozwiązanie (czy może raczej obejście) problemu znajduje się prawdopodobnie na naszej wiki → http://wiki.fedora.pl/wiki/Consolehelper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loganek Napisano Marzec 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 hmm, w przypadku geany nie trzeba było niczego już ustawiać. Po prostu zainstalowałem ten program i bez problemu uruchamiał się z prawami roota. Jednak nadal zastanawiam się, dla czego emacs i gedit nie ruszają;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 Nie wiem czemu zignorowałeś słowa sunrise, poprawnie logujesz się na konto roota? Przez su - ? Empirycznie potwierdziłem, że po niepoprawnym logowaniu gedit nie chce działać, ot i cała historyja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loganek Napisano Marzec 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 racja, teraz wszystko działa A mógłby mi ktoś wytłumaczyć, na czym polega różnica pomiędzy su - a su? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Marzec 5, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 Zaglądnij na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loganek Napisano Marzec 5, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2011 ok, wielkie dzięki wszystkim za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asmox Napisano Marzec 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2011 Witam, odświeżam temat ponieważ mam ten sam problem co w temacie. Dodam, że stosowałem się do poleceń wyżej, natomiast teraz mi wyskakują inne błędy: [root@pc ~]# gedit /etc/phpMyAdmin/config.inc.phpNo protocol specified (gedit:4644): Gtk-WARNING **: cannot open display: :0.0 Chciałem po prostu edytować plik phpmyadmina zgodnie z artykułem na wiki Fedorze (http://wiki.fedora.pl/wiki/LAMP_%28Linux_Apache_MySQL_PHP%29). Próba zrobienia tak jak tam napisali daje identyczne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2011 Próba zrobienia tak jak tam napisali daje identyczne efekty.A gdzie masz tam napisane, żeby posługiwać się edytorem "gedit"? Na wiki masz wyraźnie napisane "nano". Poza tym czy aby na pewno poprawnie logujesz się na roota? Pamiętasz o myślniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asmox Napisano Marzec 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2011 No dobra, ale to tylko edytor, więc teoretycznie powinno dać się otworzyć to każdym. No i pamiętałem o myślniku (kiedy nie używałem to mi wyskakiwał błąd podobny jak nie identyczny do tego, który był opisany na początku tematu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2011 Używaj narzędzi tekstowych jako root i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2011 (kiedy nie używałem to mi wyskakiwał błąd podobny jak nie identyczny do tego, który był opisany na początku tematu).To może na przyszłość przeczytaj uważnie całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi