SeeM Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Dla mnie Gnome może zjadać cały mój 1 giga pamięci, byle nie swapował. Już od dawna nie słyszałem znajomego chrobotania dysku, a też sprawdzam ręcznie z ciekawości co jakiś czas. Mam 2,5 giga swapa (duży dysk, to sobie zrobiłem) i leży kompletnie nieużywany. Nawet Libre/Open Office + Firefox nie są w stanie go ruszyć. Zajętość pamięci zaraz po zalogowaniu nie jest żadnym wykładnikiem wydajności. Wiadomo, że Linux w temacie pamięci ram jest świetny i swapuje naprawdę tylko wtedy, kiedy ma wybór pomiędzy swapem a kilnięciem procesu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morsik Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Ja mam 2G pamięci. Instalacja 64bit. ArchLinux. Startuje: X (nvidia), fluxbox, pidgin, transmission i conky - około 200M. Zdaje się, że system już na starcie ma jakiś cache w pamięci. Usługi: syslog-ng @sensors @hddtemp dbus hal alsa network @iptables @dnsmasq netfs crond @mpd @cups @ntpdate Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermiis Posted May 14, 2011 Report Share Posted May 14, 2011 Lubię KDE i najczęściej używam właśnie tego środowiska(można sobie poklikać), jednak fluxbox też mi się podoba i przede wszystkim jest lekki Mój komp ma 1 GB RAMu i jakoś nie widzę 'mulenia' KDE4 o którym dość często się mówi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thof Posted May 14, 2011 Report Share Posted May 14, 2011 Mój komp ma 1 GB RAMu i jakoś nie widzę 'mulenia' KDE4 o którym dość często się mówi. Ogólnie to ilość pamięci nie ma znaczenia dopóki nie dobijasz do ok. 90-95% zajętości przez procesy fizyczne. Dopiero wtedy to zmulanie wychodzi. Najczęściej pamięć swapuje na dysk, który jak wiadomo jest o rzędy wolniejsze, a poza tym zaczyna się reorganizacja pamięci fizycznej i właściwie do zwolnienia pamięci (ubicia procesów) system jest nieużywalny.Po pozbyciu się wszystkiego związanego z wyszukiwaniem semantycznym (nepomuk, virtuoso) i niepotrzebnych appletów (klipper, kmix), czy usług (np. akonadi) to KDE wcale nie jest takie ciężkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateczek Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 mate Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 mate archeo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ponury Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 GNOME3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magnum44pl Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 KDE 4.10.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaevinn Posted April 7, 2013 Report Share Posted April 7, 2013 KDE 4.10.2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts