Pride Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Witam. Chciałbym się dowiedzieć trzech rzeczy: 1. Jak wyłączyć automatyczne usypianie systemu po zamknięciu matrycy? (Fedora 15) 2. Czy chmurka, która widnieje po prawej stronie obok nazwy użytkownika, pochodzi z programu empathy? 3. Czym tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT jest to, co zajmuje 95% ekranu po uruchomieniu komputera? O dziwo nie jest to pulpit, ponieważ utworzony plik w /home/User/Pulpit się tam nie wyświetla. 4. Gdzie są jakieś ustawienia grafiki? Tzn. chodzi mi głównie o niedziałającą przeźroczystość w terminalu. Pozdrawia. P.S. Proszę nie cisnąć we mnie piorunami - to tak w razie co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Od konca: 4. Wlasnie sie w innym watku pytalem i dowiedzialem sie, ze nie dziala, wiec zapomnij. Wszelkie zmiany: kliknij na nazwie usera w prawym górnym rogu i wybierz "Ustawienia systemowe" - to naprawde mogles sam znalezc. Chociaz z tego poziomu mozliwe jest chyba - z rzeczy graficznych - tylko zmienienie tla pulpitu. 3. To jest pulpit, ale taki w stylu Windows - domyslnie ikony sa ukryte. Zainstaluj sobie gnome-tweak-tool. W "File Manager" przestaw "Have file manager handle the desktop" na wartosc przeciwna niz jest w tej chwili Ogólnie polecam przeczytanie na naszym forum watków dot. G3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Zanim zadasz kolejne pytania to zacznij czytać http://forum.fedora.pl/index.php?/topic/24228-fedora-15-i-gnome3/ my to środowisko poznajemy tak samo jak Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pride Napisano Maj 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2011 Od końca: 4. Właśnie się w innym wątku pytałem i dowiedziałem się, że nie działa, więc zapomnij. Wszelkie zmiany: kliknij na nazwie usera w prawym górnym rogu i wybierz "Ustawienia systemowe" - to naprawdę mogłeś sam znaleźć. Chociaż z tego poziomu możliwe jest chyba - z rzeczy graficznych - tylko zmienienie tła pulpitu. 3. To jest pulpit, ale taki w stylu Windows - domyślnie ikony są ukryte. Zainstaluj sobie gnome-tweak-tool. W "File Manager" przestaw "Have file manager handle the desktop" na wartość przeciwną niz jest w tej chwili Ogólnie polecam przeczytanie na naszym forum wątków dot. G3. 4. Wierz mi znalazłem, ale jak sam powiedziałeś nie to czego szukałem. Co do programiku to ściągnąłem - dziękuję. Przy okazji znalazłem w nim odpowiedź na pytanie nr. 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
takori Napisano Maj 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2011 przezroczysty terminal ==> patrz wątek (alternatywne rozwiązanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2011 1. Jak wyłączyć automatyczne usypianie systemu po zamknięciu matrycy? (Fedora 15) gsettings set org.gnome.settings-daemon.plugins.power lid-close-ac-action "blank" gsettings set org.gnome.settings-daemon.plugins.power lid-close-battery-action "blank" (Wiedziałem, że nieprzetłumaczenie release notes kiedyś się zemści.) 2. Czy chmurka, która widnieje po prawej stronie obok nazwy użytkownika, pochodzi z programu empathy? Zasadniczo nie. Aczkolwiek jeśli empathy jest uruchomione, to zmiana stanu w tym miejscu zmienia go również w empathy. 3. Czym tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT jest to, co zajmuje 95% ekranu po uruchomieniu komputera? O dziwo nie jest to pulpit, ponieważ utworzony plik w /home/User/Pulpit się tam nie wyświetla. Jest to tło. Tapetę możesz zmienić sobie w Ustawienia systemu > Tło. Tradycyjny pulpit można włączyć za pomocą gnome-tweak-tool. 4. Gdzie są jakieś ustawienia grafiki? Tzn. chodzi mi głównie o niedziałającą przeźroczystość w terminalu. To jest bug. Raczej nie zostanie naprawiony w GNOME/GTK+ 3.0.x, ponieważ wymaga przepisania dużego fragmentu kodu. Niemal na pewno naprawią to w GNOME 3.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Maj 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2011 To jest bug. Raczej nie zostanie naprawiony w GNOME/GTK+ 3.0.x, To jak to jest ; czy ci którzy to układali nie sprawdzili czy działa poprawnie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 29, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2011 Sprawdzili, stwierdzili, ze nie dziala i wymaga powaznej ingerencji w kod zródlowy, na który nie moga sobie pozwolic tak pózno w cyklu rozwojowym dla tak malo waznej funkcji. Prosty rachunek zysków i potencjalnych strat. Za duzo dla ciebie, jak rozumiem? Glowa zaczyna bolec? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi