Skocz do zawartości

Fatal: Module Bt878 Not Found.

ALvarez

Rekomendowane odpowiedzi

Odnoszę wrażenie jakby sytem pokazywał mi gest Kozakiewicza.

Nic się nie zmieniło poza wzrostem frustracji.Nic już nie rozumiem.

A teraz nam napisz co nie działa nie ma obrazu , dzwięku czy coś innego? Jakiego program używasz do oglądania tv?

Jak w konsoli uruchomisz ten program to coś wypisuje? A może w logach coś pisze (polecam użyć jako root polecenia tail -f /var/log/messages)?

Brak obrazu i dzwięku. Używam KdeTV, w menu video kdetv komunikat "Nie znaleziono urządzeń".

KdeTV uruchomiony w konsoli generuje komunikaty:

kdetv

Session management error: None of the authentication protocols specified are supported

ALSA lib control.c:882:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL

Creating vbi proxy client, rev.

$Id: proxy-client.c,v 1.18 2008/02/19 00:35:21 mschimek Exp $

proxy_msg: connect: error 2, Nie ma takiego pliku ani katalogu

Try to open V4L2 0.20 VBI device, libzvbi interface rev.

$Id: io-v4l2.c,v 1.37 2008/02/19 00:35:20 mschimek Exp $

Opened /dev/vbi0

libzvbi:io-v4l2k:vbi_capture_v4l2k_new: Try to open V4L2 2.6 VBI device, libzvbi interface rev.

$Id: io-v4l2k.c,v 1.49 2008/02/19 00:35:20 mschimek Exp $.

libzvbi:io-v4l2k:vbi_capture_v4l2k_new: Opened /dev/vbi0.

libzvbi:io-v4l2k:vbi_capture_v4l2k_new: /dev/vbi0 (BT878 video (Prolink Pixelview ) is a v4l2 vbi device,

driver bttv, version 0x00000912.

libzvbi:io-v4l2k:vbi_capture_v4l2k_new: Using streaming interface.

libzvbi:io-v4l2k:v4l2_get_videostd: Current scanning system is 625.

libzvbi:io-v4l2k:v4l2_update_services: Querying current vbi parameters...

libzvbi:io-v4l2k:v4l2_update_services: ...success.

libzvbi:print_vfmt: VBI capture parameters supported:

libzvbi:print_vfmt: VBI capture parameters granted:

libzvbi:raw_decoder:vbi3_raw_decoder_add_services: No services to add.

libzvbi:io-v4l2k:v4l2_update_services: Nyquist check passed.

libzvbi:io-v4l2k:v4l2_update_services: Request decoding of services 0x60000c7f, strict level -1.

libzvbi:sampling_par:_vbi_sampling_par_permit_service: Service 0x00000020 (Closed Caption 525, field 1) requires videostd_set 0x2, have 0x0.

libzvbi:sampling_par:_vbi_sampling_par_permit_service: Service 0x00000040 (Closed Caption 525, field 2) requires videostd_set 0x2, have 0x0.

libzvbi:io-v4l2k:v4l2_update_services: Will capture services 0x0000041f, added 0x41f commit=1.

libzvbi:io-v4l2k:v4l2_stream_alloc: Requesting 16 streaming i/o buffers.

libzvbi:io-v4l2k:v4l2_stream_alloc: Mapping 16 streaming i/o buffers.

libzvbi:io-v4l2k:vbi_capture_v4l2k_new: Successfully opened /dev/vbi0 (BT878 video (Prolink Pixelview ).

kdetv: could not connect to socket

kdetv: Nie ma takiego pliku ani katalogu

Natomiast program cheese w preferencjach widzi urządzenie:BT878 video Prolink Pixelview(dev/video0) ale nie może się do niego dołączyć

tail -f /var/log/messages

Jun 3 17:51:16 zefir rtkit-daemon[1871]: Successfully made thread 2354 of process 2000 (/usr/bin/pulseaudio) owned by '500' RT at priority 5.

Jun 3 17:51:16 zefir pulseaudio[2000]: bluetooth-util.c: Error from ListAdapters reply: org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ChildExited

Jun 3 17:51:22 zefir pulseaudio[2000]: ratelimit.c: 3 events suppressed

Jun 3 17:51:24 zefir rtkit-daemon[1871]: Successfully made thread 2430 of process 2430 (/usr/bin/pulseaudio) owned by '500' high priority at nice level -11.

Jun 3 17:51:24 zefir pulseaudio[2430]: pid.c: Daemon already running.

Jun 3 17:51:24 zefir rtkit-daemon[1871]: Successfully made thread 2431 of process 2431 (/usr/bin/pulseaudio) owned by '500' high priority at nice level -11.

Jun 3 17:51:24 zefir pulseaudio[2431]: pid.c: Daemon already running.

Jun 3 17:51:29 zefir dbus-daemon: [system] Rejected send message, 2 matched rules; type="method_call", sender=":1.60" (uid=500 pid=1975 comm="nautilus) interface="org.freedesktop.DBus.Properties" member="GetAll" error name="(unset)" requested_reply=0 destination=":1.18" (uid=0 pid=1736 comm="/usr/sbin/console-kit-daemon))

Jun 3 18:05:35 zefir ntpd[1619]: 0.0.0.0 c612 02 freq_set kernel 49.728 PPM

Jun 3 18:05:35 zefir ntpd[1619]: 0.0.0.0 c615 05 clock_sync

Jeśli znasz częstotliwość albo wiesz jaki kanał (takie oznaczenia typu R6, SR26 itp) to sprawdź przez mplayer.

Np.

mplayer tv://R6

albo

mplayer tv:// -tv freq=999.99

jak pójdzie z mplayer to potem kombinuj.

Osobiście też polecam tvtime chociażby ze względu na polecenie tvtime-scanner, które pokaże Ci wszystkie dostępne programy/częstotliwości.

Jeśli znasz częstotliwość albo wiesz jaki kanał (takie oznaczenia typu R6, SR26 itp) to sprawdź przez mplayer.

Np.

mplayer tv://R6

albo

mplayer tv:// -tv freq=999.99

jak pójdzie z mplayer to potem kombinuj.

Osobiście też polecam tvtime chociażby ze względu na polecenie tvtime-scanner, które pokaże Ci wszystkie dostępne programy/częstotliwości.

Tak,tvtime zadziałał ale obraz jest marny i brak jest dzwięku, czy prawdą jest, że trzeba coś w fedorze doinstalować aby dzwięk, ktoś coś na ten temat pisał na którymś forum ale teraz nie moge tego znależć.

Jak masz pulseaudio to powinno dzialac. Jesli nie dziala sprawdz czy nie doinstalowac alsa.

Ale wg mnie wystarczy pogrzebac w konfiguracji odtwarzacza - pisales chyba, ze tak ogólnie to dzwiek w systemie (muzyka, dzwieki systemu) jest obecny.

[EDIT]

Nie bede bardzo zaprzeczal. Doszkoly chodzilem w czasach kiedy nalezalo "rozumiec" czterech wielkich rewolucjonistów a wie prosze o wyrozumialosc.

To juz nie moja epoka.

I nie lec "na zgreda", bo moge sie zalamac - tez czasem nie nadazam (pewnie zblizony wiek), ale to nie jest wytlumaczenie.

Jak masz pulseaudio to powinno działać. Jeśli nie działa sprawdź czy nie doinstalować alsa.

Ale wg mnie wystarczy pogrzebać w konfiguracji odtwarzacza - pisałeś chyba, że tak ogólnie to dźwięk w systemie (muzyka, dźwięki systemu) jest obecny.

[EDIT]

I nie leć "na zgreda", bo mogę się załamać - też czasem nie nadążam (pewnie zbliżony wiek), ale to nie jest wytłumaczenie.

Czasami muszę odreagować, odnoszę wrażenie, że czasami za szybko czytam zanim zrozumiem o co biega.

Narazie działa ale musiałem doinstalować gmixer, resztę mam nadzieję opanować sam.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, proponuję zamknąć temat.

Pozdrawiam.

ALvarez

Ja karty tv nie mam i nigdy nie miałem, ale zauważyłem, że od lat pojawiają się tu na forum nazwy tych samych programów, a przecież są jeszcze alternatywy np.:

- me-tv https://launchpad.net/me-tv

- linuxtv-dvb-apps http://www.linuxtv.org/

- Tv-Browser http://www.tvbrowser.org/

- xawtv http://www.kraxel.org/blog/linux/xawtv/

Nie wiem czy wszystkie służą do odbierania tv przez kartę, ale można sprawdzić.

Ja karty tv nie mam i nigdy nie miałem, ale zauważyłem, że od lat pojawiają się tu na forum nazwy tych samych programów, a przecież są jeszcze alternatywy np.:

- me-tv https://launchpad.net/me-tv

- linuxtv-dvb-apps http://www.linuxtv.org/

- Tv-Browser http://www.tvbrowser.org/

- xawtv http://www.kraxel.org/blog/linux/xawtv/

Nie wiem czy wszystkie służą do odbierania tv przez kartę, ale można sprawdzić.

Był jeszcze Zapping niezły ale od 2008 nie aktualizowany, xawtv jest siermięzny, mnie najbardziej odpowiadał kdetv ale niedaje sie uruchomic pod fedorą.

Z kartą którą posiadam na kdetv był najlepszy obraz.

Dziękuję za rady.

Pozdrawiam

ALvarez