goro Napisano Sierpień 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2011 Witam Zainstalowalem wlasnie fedore 15 . Wczesniej mialem 14 i bylo ok ale teraz strasznie nie podoba mi sie Gnome. Chcial bym poeksperymentowac ze srodowiskami i wybrac najlepszy. W jaki sposób moge zmienic srodowisko na inne (KDE, LXDE, XFCE, Security, Electronic-Lab, Games, Design-suite i inne) . Jestem zielony i najlepiej wytlumaczyc krok po kroku. Jak wlaczyc konsole bo przez AL +F2 cos mi sie pokazuje ale jak wpisuje przyklad " su " i wcisne enteru sie zamyka tak samo z innym poleceniami. Nie moge nic zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Sierpień 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2011 KDE su -c ' yum install @kde-desktop' Xfce su -c 'yum groupinstall XFCE' LXDE su -c 'yum install @lxde-desktop' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2011 yum groupinstall xfce-desktop i zamień środowisko graficzne przy logowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2011 Jak włączyć konsole bo przez AL +F2 Alt+Ctrl+F2, ale nie musisz przechodzić do konsoli tekstowej - możesz skorzystać emulatora terminala. → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_uruchomi.C4.87_terminal_w_trybie_graficznym.3F - pozostałe punkty poradnika też radzę przeczytać. Temat przenoszę do właściwego działu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goro Napisano Sierpień 17, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 Czy jak już zmienię środowisko to muszę mieć inne programy niż np z gonme na kde to potrzebne mi będą programy na kde ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 Nie, ale zawsze lepiej jest używać pod Gnome programów napisanych pod GTK+, a w KDE programów napisanych w Qt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 Czy jak juz zmienie srodowisko to musze miec inne programy niz np z gonme na kde to potrzebne mi beda programy na kde ? Nie Cie diabli wezma za taki belkot bez znaków interpunkcyjnych. Domyslam sie, ze chodzi o to czy mozesz uzywac programów pisanych pod [EDIT]jeden z desktopów w innym desktopie jedno ze srodowisk w innym srodowisku[/EDIT]? Tak. Ja korzystam z XFCE, ale uzywam digikam, krusader czy k3b. Do czytania PDF uzywam evince itd. "Desktopowi purysci" przeklna mnie za to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 Nie, ale zawsze lepiej jest używać pod Gnome programów napisanych pod GTK+, a w KDE programów napisanych w Qt. Daj choćby jeden sensowny argument niby dlaczego tak jest lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 17, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2011 Daj choćby jeden sensowny argument niby dlaczego tak jest lepiej? Lepsza integracja oprogramowania ze środowiskiem. Np. Empathy doskonale integruje się z Gnome 3 dzięki bibliotece Telepathy. Natomiast jeśli chodzi o KDE to wiele programów korzysta z kdelibs i powiązanych, co jest niesamowicie ciężkie dla środowisk innych niż KDE. Używanie Krusadera na Gnome czy Xfce jest traumatycznym przeżyciem. Poza tym programy napisane w Gtk3 w tej chwili wyglądają fatalnie na KDE, a na stabilny oxygen-gtk3 przyjdzie nam jeszcze poczekać. Ale to nawet nie musi się rozbijać wszystko o interfejsy graficzne, bo wystarczy spojrzeć jakie problemy nadal są z GStreamerem pod KDE. Już tak długo Phonon jest rozwijany, a nadal KDE nie zbliżyło się do Gnome pod względem bezawaryjności odtwarzania dźwięku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2011 [OFFTOPIC] Używanie Krusadera na Gnome czy Xfce jest traumatycznym przeżyciem. Nie przesadzaj. Jak pisalem wyżej używam i nie mam problemu. A argument "za" mam jeden zasadniczy: nie ma konkurencji w zakresie dwupanelowych menedżerów plików. Gnome-commander jest zbyt słabo rozwijany a innych, o których warto wspomnieć nie ma.Fakt, że zainstalowanie krusadera i digikama wraz z kipi-plugins spowodowało, że w GDM na liście środowisk do wyboru pojawiło się KDE Więc ciężar swój musi mieć, ale nie boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 18, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2011 Też byłem fanem tego programu na KDE, ale na innych środowiskach to nie to samo. Chociaż jak muszę przeszukiwać po zawartości plików to nadal go używam. W innych przypadkach jakoś mi nie pasuje, bo słabo się integruje. Jasne jest, że krusader jest zdecydowanie najbardziej zaawansowany, ale jest też kilka innych dwu-panelowych menedżerów plików, które spełniają swoje zadanie jak np. emelFM2 czy Sunflower. Chociaż jak na moje potrzeby to prawie zawsze wystarcza wciśnięcie F3 w nautilusie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi