portals Napisano Sierpień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 Witam Zainstalowalem Fedore 15 ale przy konfiguracji na etapie "Data i Czas" klikanie dalej nie powoduje przejscie do nastepnego etapu, kreator stoi w miejscu. Po starcie z startx system dziala ale nie moze znalezc zadnych aktualizacji, ma ktos pomysl? Po kazdym restarcie kreator wlacza sie od poczatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 To okno to jakaś usługa, chyba firstboot i możesz ją wyłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portals Napisano Sierpień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 Mam kernel:2.6.40.3-0.fc15.x86_64 i nie widzi aktualizacji wiec chyba samo wylaczenie tego nie pomoze. Z tego co wiem fedora zawsze jak aktualne a ten kernel do nowych nie nalezy. Firstboot uruchomiony z konsoli nie daje bledów w momencie problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Sierpień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 Mam kernel:2.6.40.3-0.fc15.x86_64 a ten kernel do nowych nie należy. A czy ty przypadkiem nie zainstalowałeś wersji beta Fedory 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 Taak, "fc15" w nazwie pliku sugeruje wyraźnie, że zainstalowano F16. Slaby, nie załamuj mnie. A ten kernel należy do nowych, to tak naprawdę wydanie 3.0.3, tylko opakowane jako 2.6.40.3, aby nie mieszać userspace'owi w głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portals Napisano Sierpień 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2011 A ten kernel nalezy do nowych, to tak naprawde wydanie 3.0.3, tylko opakowane jako 2.6.40.3, aby nie mieszac userspace'owi w glowie. Hym mialo nie mieszac a teraz namieszalo . Nie chce smiecic nastepnym ale mam problem w Speaker setup skonfigurowalem swoje glosniki(a wlasciwie sluchawki) 5.1. Jednak w Preferowane urzadzania gdy robie test nic nie slychac nawet gdy wybiore te "glosniki". Uzywam KDE a przedtem GNOMA wiec moglem cos skopac w konfiguracji bo w gnomie jest inna troche. EDIT: Wylaczylem wszystko inne i dziala, dzieki za pomoc w poczatkach z Fedora do Ubuntu juz chyba nie wróce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2011 @portals oj nie wypowiadalbym tych slow tak szybko ;P Popatrz na slabego - on juz wiele distr przeszedl i sobie jeszcze nie znalazl dumb-immune systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkraska Napisano Sierpień 31, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2011 Witam Instaluję Fedorę na VirtualBox. Instalacja zatrzymała mi się na ekranie Data i Czas. Nie reaguje na klawisz DALEJ. Co zrobić by poprawnie dokończyć instalację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Wrzesień 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 Musisz zainstalować ponownie Fedorę bez zaznaczania repozytorium "updates" lub tak jak już ktoś zasugerował wyłączyć usługę firstboot. Można to zrobić przełączając się na terminal 2 (w momencie kiedy pojawi się kreator pierwszej konfiguracji) poprzez kombinację Ctrl+Alt+F2 i po zalogowaniu się jako root wpisujesz (po każdej linijce klikając enter): chkconfig firstboot off systemctl disable firstboot-graphical.service firstboot-text.service reboot Przełączenie się na inny terminal może być trudne w VirtualBox-ie dlatego chyba lepiej będzie uruchomić Fedorę w trybie(runlevel-u) 2 i tam wykonać powyższe polecenia. PS: Błąd jest już w bugzilli i ma numer 734993. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2011 Przełączenie się na inny terminal może być trudne w VirtualBox-ieNie jest trudne. Przełączamy korzystając z kombinacji "Klawisz gospodarza"+Fx. Jeśli nic nie było zmieniane, to "klawiszem gospodarza" jest Ctrl, czyli przejście na 2. konsolę realizujemy korzystając z kombinacji Ctrl+F2. Powrót na 1 konsolę (szczególnie w VBox instalowanym na windach) może być zakręcony (Ctrl+F1 to chyba skrót pomocy kontekstowej). Wtedy należy: 1. zmienić klawisz gospodarza na jakiś inny lub na kombinację klawiszy albo 2. w konsoli tekstowej, na której akurat jesteśmy wydać polecenie chvt 1 co przeniesie nas na konsolę 1. albo 3. polecenie chvt 1 && exit co również przeniesie nas na konsolę 1., ale dodatkowo wyloguje z aktualnej konsoli tekstowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Wrzesień 9, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2011 Dzięki! Nie wiedziałem, że przełączanie między konsolami działa w maszynach wirtualnych z użyciem klawiszem gospodarza. Chociaż jak teraz przyjrzałem się dokładniej opisom 2 kombinacji klawiszy w menu maszyny wirtualnej to w sumie się dziwie, że nie zauważyłem tego wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi