@WalDo Napisano Wrzesień 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 Mam pytanie jak w temacie. Wszystko niby OK: zainstalowane GuestAdditions na maszynie wirtualnej, sterowniki uruchomione, zahaczone włączenie akceleracji 3D dla danej maszyny i ... fallback mode. Czy warto z tym walczyć czy z przyczyn technicznych G3 nie pojedzie w swoim normalnym trybie na sterownikach VBox? A może ktoś już przebrnął przez problem i podrzuci cookbook? Właśnie próbuję z ostatnim nightly build F16 (dzisiejszy więc niby po code freeze wersji beta), ale pewnie GuestAdditions nie będą chciały się skompilować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 A jaką masz wersję VB? Obsługę GNOME 3 wprowadzono dopiero w 4.0.8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 (edytowane) Aktualizuję system na bieżąco, w tym również VBox, więc mam 4.1.2. Widzę na fedoraproject.org, że Beta Change Deadline przesunięte o tydzień I słusznie bo mi na VBox w ogóle się ostatni obraz nie odpala - cóż alfa to alfa. [EDIT] Znalazłem na forum VBox, że trzeba wyłączyć SElinux. [EDIT2] VBox 4.1.2, mam zainstalowaną F15, wyłączyłem Selinux, ale nadal wchodzi mi (juz bez standardowego komunikatu) do fallback mode. Coś mi się kojarzy, że jak to się raz włączyło, to potem trzeba ręcznie gdzieś wyłączyć, ale nie mogę znaleźć miejsca. Edytowane Wrzesień 8, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 User name > System Settings > System Information > Graphics Tak w gnome-shell. W fallbacku pewnie jakos podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 Spróbowałem przetłumaczyć na fallback i polski: wyszło mi Narzędzia systemowe → Ustawienia systemowe → ??? Nie ma nigdzie nic co by mi pasowało do "Graphics" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 Spróbuj gnome-shell --replace. Chociaż kiedyś pisałem, że u mnie gnome-shell działa na VB, a teraz sprawdziłem na VB 4.1.2 tę samą maszynę (nic nie zmieniałem) i już nie działa. Może jakiś regres po drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 Moze jakis regres po drodze.Moze. Zrobilem update F15 na VBox i juz maszynka nie wstala. Po instalacji na nowo z netinst nie moge przejsc przez inicjalizacje systemu, konkretnie na etapie "Data i czas" zatrzymuje sie i nie idzie dalej.Dzisiaj juz szkoda mi czasu, ale jutro jeszcze z tym po walcze. Jakby ktos mial jakies pomysly, uwagi itp, to chetnie poslucham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2011 Spróbowałem przetłumaczyć na fallback i polski: wyszło mi Narzędzia systemowe → Ustawienia systemowe → ??? Nie ma nigdzie nic co by mi pasowało do "Graphics" Narzędzia systemowe > Ustawienia systemu > *Informacje o systemie* > Grafika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 9, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2011 (edytowane) Narzedzia systemowe > Ustawienia systemu > *Informacje o systemie* > Grafika Dzieki. Niestety G3 niezaleznie od polozenia przelacznika nadal uruchamia fallback mode. Jak na razie wylaczenie SElinux i przeinstalowanie GuestAdditions nic nie dalo, wiec kazda pomoc mile widziana. [EDIT] @thof - cieplej Po gnome-shell --replace zobaczylem juz gnome shell, jednak niestety równiez obrazek → http://i.imgur.com/1gv6a.png [EDIT2] Po restarcie poszlo. Czyli procedura w sumie prosta: 1.instalacja 2.wylaczenie SElinux 3.instalacja VBoxGuestAdditions 4.uruchomienie polecenia (jako zwykly user) gnome-shell --replace 5.restart systemu Dzieki za pomoc. Edytowane Wrzesień 9, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 14, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2011 W wersji 4.1.6 powinno dzialac bez kombinacji http://www.h-online.com/open/news/item/VirtualBox-4-1-6-fixes-3D-support-on-Fedora-15-1374326.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi