Skocz do zawartości

Programy Do Skanowania Nie Widzą Skanera . Na Fedorze 17

slabypingwin

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wielofunkcyjne urzadzenie bezprzewodowe EPSON STYLUS SX 235 W .

Drukarka na F 17 dziala prawidlowo .

Skaner niestety juz nie - programy które powinny widziec skaner czyli np XSANE , PROSTE POBIERANIE OBRAZU , PROSTE SKANOWANIE - widza tylko kamerke internetowa podlaczona pod USB , a nie widza skanera który dziala poprzez WI FI .

Jak rozwiazac ten problem :(

Dzieki za wszelka pomoc :rolleyes:

A jesli poszczególne urzadzenia laczace sie routerem otrzymuja adres IP przez DHCP :unsure:

To mozesz na ruterze powiazac adresy IP z adresami MAC, tak, zeby kazde urzadzenie zawsze dostawalo ten sam adres. Zreszta ruter nie zmienia tych adresów przy kazdym uruchomieniu sprzetu a co najwyzej po uplywie okresu dzierzawy adresu (nie widzialem jeszcze dzierzawy krótszej niz 24h). W sieci, w której ilosc urzadzen nie zmienia sie jakos bardzo dynamicznie masz niemal 100% pewnosci, ze kazde z urzadzen zachowuje swój adres IP przez bardzo dlugi okres czasu. Okres taki na pewno wystarczy do przeprowadzenia prób ;)

Waldo - przed chwila sprawdzilem ; gdy wylacze drukarke , wylaacze kompa , a potem wylacze router ,

to po ponownym wlaczeniu routera , potem kompa a na koncu drukarki koncówke wewnetrznego IP - 101 ma te urzadzenie które wlaczylo sie jako pierwsze a koncówke IP - 102 -ma urzadzenie wlaczone jako drugie .

DHCP IP Pool Summary

Host Name IP Address MAC Address

192.168.1.101 - adres MAC komputera

EPSONEC48B2 192.168.1.102 adres MAC drukarki

Tak ze pozostaje chyba tylko reczne przyporzadkowanie adresu IP do numeru mac .

Tylko nie jestem pewny gdzie to zrobic w konfiguracji routera .

Czy w tych opcjach ;

Wireless MAC Address Filter

Active

:

Activated Deactivated

Action

:

the follow Wireless LAN station(s) association.

Mac Address #1

:

:?:

Dzięki Jony za link , ja sprawdzałem tylko dostępne stery na oficjalnej polskiej stronie Epsona , a tam nie ma nic dla linuksa...

Zainstalowałem pakiet ISCAN wraz z pluginem NETWORK i teraz w konsoli wywala mi tak ;

[darek@localhost Dokumenty]$ iscan

WARNING: gnome-keyring:: couldn't connect to: /run/user/darek/keyring-tXv9ef/pkcs11: Nie ma takiego pliku ani katalogu

[darek@localhost Dokumenty]$

bladiscanf17.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Trza będzie chyba zmienić dystrybucję

:(

Uzywam zarówno KDE jak i GNOME , dla mnie nie ma znaczenia jak nazywa sie czy jak wyglada srodowisko graficzne .

Wazne jest dla mnie tylko by w danym srodowidsku uruchamialy sie normalnie potrzebne programy.

Dlatego ja od dawna opowiadam sie za 1 ale starannie dopracowanym srodowiskiem graficznymm dla systemów UNIX-owych .

W Gnome wyskakuje taki komunikat jak na obrazku w poprzednim moim poscie :wub:

Wyobraz sobie, ze ma znaczenie z jakiego srodowiska graficznego korzystasz i na jakim systemie. Na pewno masz dobrze skonfigurowane polaczenie drukarki z ruterem? Podobno konfiguracja tego cuda zajmuje 2 minuty. http://www.elektroda...1.html#11173575

Gdy pobierasz core package&data package na liscie plików jest userg_revQ_e.pdf w którym od strony 34 masz opisana konfiguracje. Próbowales wedlug tej instrukcji?

Edytowane przez Jony

Maly off-topic.

Darek gdybys zamiast przeskakiwac z jednej dystrybucji na druga, poswiecil troche czasu na poglebienie wiedzy o Linuksie, to moze odkrylbys ze Fedora jest wydawana w USA i swego czasu Red Hat zdecydowal sie na wydanie otwartej dystrybucji pozbawionej zamknietych kodeków, sterowników, javy etc. ze wzgledu na amerykanskie prawo patentowe, by uniknac ewentualnych roszczen. Pamietam, ze stare Red Haty obslugiwaly mp3 OOTB. Natomiast takie dystrybucje jak kubuntu, mageia itp. sa wydawane w innych krajach, wiec moga sobie pozwolic na dodanie zamknietych rozwiazan. Po za tym sa tworzone tak, by uproscic i ograniczyc konfiguracje systemu do minimum. Z tych tez powodów sterowniki twojej drukarki nie trafily do fedory, a znalazly sie w kubuntu wraz z odpowiednim profilem konfiguracji.

Tak na marginesie, bawi mnie twój sposób rozwiazywania problemów. "Aby rozwiazac problem X, zainstaluj dystrybucje Y".

Maly off-topic.

Byles jednym z nielicznych aktywnych uzytkowników forum, którzy jeszcze nie zwrócili Darkowi na to (i inne rzeczy) uwagi. Za kilka miesiecy dolaczysz do naszego grona osób, które nie wierza juz w skutecznosc zadnych interwencji wobec niego :)

• Upvote 1

"Aby rozwiazac problem X, zainstaluj dystrybucje Y".
:D

Postepuje tak dlatego ze dystrybucji linuksa jest [zbyt] duzy wybór i sa za darmo i mog w nich przebierac jak w ulegalkach :)

Cóz z tego Jony , ze zainstalowalem wszystko to co jest dostepne dla linuksa na stronie epsona skoro to i tak nic nie pomoglo :wub:

Ale zebyscie nie mówili ze jestem niedobry i tylko ganie Fedore a chwale *buntu, to powiem wam ze

instalacja sterów Nvidii w kubuntu zle dziala i trzeba uciec sie do metod opisanych na *buntowych forach ;

http://dragly.org/2012/05/04/installing-the-nvidia-driver-in-kubuntu-12-04/

Na windows 7 tez sa problemy .... :angry:

Cóz z tego Jony , ze zainstalowalem wszystko to co jest dostepne dla linuksa na stronie epsona skoro to i tak nic nie pomoglo :wub:

Cóz z tego Darek, ze zainstalowales wszystko ze strony epsona, skoro nie zajrzales do instrukcji z tej samej strony i nie zadbales o konfiguracje fedory. Zaloze sie, ze zabraklo jakiegos drobiazgu, np. brak otwartego odpowiedniego portu w zaporze sieciowej. Ty jednak wolisz instalowac kolejna dystrybucje, niz zajac sie rozwiazaniem problemu. Zapominasz przy tym, ze glównym celem tego forum jest opisywanie i szukanie rozwiazan problemów wystepujacych w fedorze, a nie opisywanie wlasnych wrazen z instalacji kolejnych dystrybucji Linuksa i porównywanie ich z fedora.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...