Progsi Napisano Maj 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2013 witam Mam skonfigurowana fedore z dwoma kartami sieciowymi - jedna z nich (em0) w trybie dhcp natomiast druga (p13p1) static wraz z serwerem dhcp; Co muszę zrobić aby z podsieci karty ze statycznym ip (p13p1) miec internet ??? Domyślam się że musze coś zmodyfikować/dodac w iptables... Szukałem w sieci jednakże nie znalazłem przykładu konfiguracji dla dwóch kart sieciowych. Mam pytanie również odnośnie DNSow -> em0 od usługodawcy dostaje okreslone DNSy, natomiast p13p1 oraz wszystkie podpiete do tego interdejsu dostaja DNS - 192.168.1.1; Wynika to z dhcpd.conf; Jak moge to skonfigurowac aby otrzymywały one dnsy automatycznie z em0 - i czy jest to konieczne do poprawnego działania ?? Bede bardzo wdzieczny za pomoc Pozdrawiam Ponizej ustawienia: if config: em0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500 inet 192.168.1.98 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255 inet6 ____:____:____:____:____ prefixlen 64 scopeid 0x20<link> ether __:__:__:__:__:__ txqueuelen 1000 (Ethernet) RX packets 3695 bytes 2029231 (1.9 MiB) RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0 TX packets 3166 bytes 365624 (357.0 KiB) TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0 device interrupt 17 memory 0xd0020000-d0040000 lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING> mtu 65536 inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0 inet6 ::1 prefixlen 128 scopeid 0x10<host> loop txqueuelen 0 (Local Loopback) RX packets 1123 bytes 188381 (183.9 KiB) RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0 TX packets 1123 bytes 188381 (183.9 KiB) TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0p13p1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500 inet 192.168.2.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.2.255 inet6 ____:____:____:____:____ prefixlen 64 scopeid 0x20<link> ether __:__:__:__:__:__ txqueuelen 1000 (Ethernet) RX packets 185 bytes 18729 (18.2 KiB) RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0 TX packets 423 bytes 33676 (32.8 KiB) TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0 device interrupt 16 memory 0xd0120000-d0140000 ---------------- network-scripts: em0: TYPE=EthernetBOOTPROTO=dhcpDEFROUTE=yesIPV4_FAILURE_FATAL=noIPV6INIT=yesIPV6_AUTOCONF=yesIPV6_DEFROUTE=yesIPV6_FAILURE_FATAL=noNAME=em0UUID=________-____-____-____-____________ONBOOT=yesZONE=publicHWADDR=__:__:__:__:__:__PEERDNS=yesPEERROUTES=yesIPV6_PEERDNS=yesIPV6_PEERROUTES=yes p13p1: TYPE=EthernetBOOTPROTO=noneDEFROUTE=yesIPV4_FAILURE_FATAL=noIPV6INIT=noIPV6_AUTOCONF=yesIPV6_DEFROUTE=yesIPV6_FAILURE_FATAL=noNAME=p13p1UUID=________-____-____-____-____________ONBOOT=yesIPV6_PEERDNS=yesIPV6_PEERROUTES=yesZONE=homeHWADDR=__:__:__:__:__:__IPADDR0=192.168.2.1PREFIX0=24(wszedzie gdzie jest __ - znajduja sie poprawne identyfikatory tj.: uuid oraz HWADDR) dhcpd.conf: subnet 192.168.2.0 netmask 255.255.255.0 { range 192.168.2.10 192.168.2.50; option domain-name "internal.example.org"; option domain-name-servers 192.168.2.1; option routers 192.168.2.1;} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Maj 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2013 witam Szukałem w sieci jednakże nie znalazłem przykładu konfiguracji dla dwóch kart sieciowych. To masz jakiś dziwny Internet. W moim Internecie znajduje setki informacji na te tematy np.: https://www.google.pl/search?q=fedora+two-interfaces http://shorewall.net/two-interface.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2013 Ja swój router konfigurowałem według ściągawki z forum Slackware, mają tam zdrową tendencję do niekomplikowana spraw, jeśli nie ma potrzeby. http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=3778 , patrz punkt C. W dhcpd.conf w option routers możesz przepisać te same adresy, które dostajesz w routera "wyżej". W końcu codziennie się nie zmieniają i odpadnie ci problem utrzymywania dns-a u siebie. Ewentualnie użyć mojego hiper-duper-skryptu, który zrobi to za ciebie i możesz go sobie odpalać przy każdym uruchamianiu komputera (pomiędzy ifupem em0 a odpaleniem dhcpd): #!/usr/bin/env python ''' Program do wpisywania dnsow z resolv.confa do dhcpd.confa. ''' # otwieramy pliki # TODO prawa zapisu i odczytu dla otwieranego # pliku sa w Pythonie troche zakrecone, # pewnie da sie ten fragment poprawic resolvconf = open('/etc/resolv.conf','r').readlines() dhcpdconf = open('/etc/dhcp/dhcpd.conf','r') dhcpdconfrl = dhcpdconf.readlines() dhcpdconf.close() # dobry sposob na kasowanie zawartosci pliku dhcpdconf = open('/etc/dhcp/dhcpd.conf','w').close() # no ale trzeba go potem ponownie otworzyc dhcpdconf = open('/etc/dhcp/dhcpd.conf','w') # zczytujemy ipki dnsów z resolv.conf ipkidnsow = '' for i in resolvconf: if i[0]=='n' and i[1]=='a' and i[2]=='m': ipkidnsow += (i[11:len(i)-1]) ipkidnsow += ', ' # i dodajemy jakis sprawdzony, skoro # juz mamy przecinek na koncu ipkidnsow += '208.67.222.222' # nadpisujemy dhcpd.conf dhcpdconf.writelines([dhcpdconfrl[0], dhcpdconfrl[1], \ dhcpdconfrl[2], dhcpdconfrl[3], \ ' option routers ', ipkidnsow, ';\n}\n']) dhcpdconf.close() Tylko jedna uwaga - zakładamy, że option router to piąta linijka pliku dhcpd.conf. Jeśli będziesz chciał go potem zmodyfikować o dodatkowe opcje (dodając nowe linie), to po odpaleniu tego skryptu dhcpd może nie wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2013 Aby mieć na p13p1 internet to najprościej zastosować nat, co do dnsów to dhcpd poprostu podaj dnsy swojego dostawcy i/lub google 8.8.8.8, jeżeli masz postawiony swój serwer dns to podaj swój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Progsi Napisano Maj 8, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2013 witam udalo mi sie dotrzec do informacji iz w fedorze 18 w przypadku wlaczenia dla karty sieciowej em0 w konfiguracji strefe firewalla opcji "Strefa maskarady" natomiast dla jakrty p13p1 - opcji "współdzielone z innymi komputerami" fedora automatycznie przydziela poprana konfiguracje po dhcp komputerom podpietym do p13p1; moje pytanie - w oparciu o co jest ona przydzielana?? - mianowicie jak moge zmienic zakres sieci - w chwii obecnej adres przydzialany jest postaci 10.42.0... natomaist ja chcialbym postaci 192.168.0.... oraz wybranym kompom przypisac statyczny adres IP; czy ktos wie jak to zrobic?? (z tego co wygooglalem to jest to robione chyba za pomoca dnsmasq) dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 8, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2013 Możesz zarezerwować niektóre IPki z puli ustawionej w dhcpd.conf dla konkretnych macadresów kart sieciowych, z których przyjdzie prośba o nadanie maszynie adresu IP. Dopisz pod standardową konfiguracją w dhcpd.conf: host ciasteczko { hardware ethernet A1:E4:C2:A2:12:DD; fixed-address 192.168.0.199; } A na kreatorkach to ja się nie znam. Podaj mi konfigurację iptables, to zobaczymy. HAHA! Okrągły post 1023. (licząc od zera) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Progsi Napisano Maj 8, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2013 iptables --list Chain INPUT (policy ACCEPT)target prot opt source destination ACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:bootpsACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:bootpsACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:domainACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:domainACCEPT all -- anywhere anywhere ctstate RELATED,ESTABLISHEDACCEPT all -- anywhere anywhere INPUT_direct all -- anywhere anywhere INPUT_ZONES all -- anywhere anywhere ACCEPT icmp -- anywhere anywhere REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-host-prohibitedChain FORWARD (policy ACCEPT)target prot opt source destination ACCEPT all -- anywhere 10.42.0.0/24 ctstate RELATED,ESTABLISHEDACCEPT all -- 10.42.0.0/24 anywhere ACCEPT all -- anywhere anywhere REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-port-unreachableREJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-port-unreachableACCEPT all -- anywhere anywhere ctstate RELATED,ESTABLISHEDACCEPT all -- anywhere anywhere FORWARD_direct all -- anywhere anywhere FORWARD_IN_ZONES all -- anywhere anywhere FORWARD_OUT_ZONES all -- anywhere anywhere ACCEPT icmp -- anywhere anywhere REJECT all -- anywhere anywhere reject-with icmp-host-prohibitedChain OUTPUT (policy ACCEPT)target prot opt source destination OUTPUT_direct all -- anywhere anywhere Chain FORWARD_IN_ZONES (1 references)target prot opt source destination FWDI_ZONE_home all -- anywhere anywhere [goto]FWDI_ZONE_external all -- anywhere anywhere [goto]FWDI_ZONE_public all -- anywhere anywhere [goto]Chain FORWARD_OUT_ZONES (1 references)target prot opt source destination FWDO_ZONE_home all -- anywhere anywhere [goto]FWDO_ZONE_external all -- anywhere anywhere [goto]FWDO_ZONE_public all -- anywhere anywhere [goto]Chain FORWARD_direct (1 references)target prot opt source destination Chain FWDI_ZONE_external (1 references)target prot opt source destination FWDI_ZONE_external_deny all -- anywhere anywhere FWDI_ZONE_external_allow all -- anywhere anywhere Chain FWDI_ZONE_external_allow (1 references)target prot opt source destination Chain FWDI_ZONE_external_deny (1 references)target prot opt source destination Chain FWDI_ZONE_home (1 references)target prot opt source destination FWDI_ZONE_home_deny all -- anywhere anywhere FWDI_ZONE_home_allow all -- anywhere anywhere Chain FWDI_ZONE_home_allow (1 references)target prot opt source destination Chain FWDI_ZONE_home_deny (1 references)target prot opt source destination Chain FWDI_ZONE_public (1 references)target prot opt source destination FWDI_ZONE_public_deny all -- anywhere anywhere FWDI_ZONE_public_allow all -- anywhere anywhere Chain FWDI_ZONE_public_allow (1 references)target prot opt source destination Chain FWDI_ZONE_public_deny (1 references)target prot opt source destination Chain FWDO_ZONE_external (1 references)target prot opt source destination FWDO_ZONE_external_deny all -- anywhere anywhere FWDO_ZONE_external_allow all -- anywhere anywhere Chain FWDO_ZONE_external_allow (1 references)target prot opt source destination ACCEPT all -- anywhere anywhere Chain FWDO_ZONE_external_deny (1 references)target prot opt source destination Chain FWDO_ZONE_home (1 references)target prot opt source destination FWDO_ZONE_home_deny all -- anywhere anywhere FWDO_ZONE_home_allow all -- anywhere anywhere Chain FWDO_ZONE_home_allow (1 references)target prot opt source destination Chain FWDO_ZONE_home_deny (1 references)target prot opt source destination Chain FWDO_ZONE_public (1 references)target prot opt source destination FWDO_ZONE_public_deny all -- anywhere anywhere FWDO_ZONE_public_allow all -- anywhere anywhere Chain FWDO_ZONE_public_allow (1 references)target prot opt source destination Chain FWDO_ZONE_public_deny (1 references)target prot opt source destination Chain INPUT_ZONES (1 references)target prot opt source destination IN_ZONE_home all -- anywhere anywhere [goto]IN_ZONE_external all -- anywhere anywhere [goto]IN_ZONE_public all -- anywhere anywhere [goto]Chain INPUT_direct (1 references)target prot opt source destination Chain IN_ZONE_dmz (0 references)target prot opt source destination IN_ZONE_dmz_deny all -- anywhere anywhere IN_ZONE_dmz_allow all -- anywhere anywhere Chain IN_ZONE_dmz_allow (1 references)target prot opt source destination ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh ctstate NEWChain IN_ZONE_dmz_deny (1 references)target prot opt source destination Chain IN_ZONE_external (1 references)target prot opt source destination IN_ZONE_external_deny all -- anywhere anywhere IN_ZONE_external_allow all -- anywhere anywhere Chain IN_ZONE_external_allow (1 references)target prot opt source destination ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh ctstate NEWChain IN_ZONE_external_deny (1 references)target prot opt source destination Chain IN_ZONE_home (1 references)target prot opt source destination IN_ZONE_home_deny all -- anywhere anywhere IN_ZONE_home_allow all -- anywhere anywhere Chain IN_ZONE_home_allow (1 references)target prot opt source destination ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:ipp ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere 224.0.0.251 udp dpt:mdns ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:netbios-ns ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:netbios-dgm ctstate NEWChain IN_ZONE_home_deny (1 references)target prot opt source destination Chain IN_ZONE_internal (0 references)target prot opt source destination IN_ZONE_internal_deny all -- anywhere anywhere IN_ZONE_internal_allow all -- anywhere anywhere Chain IN_ZONE_internal_allow (1 references)target prot opt source destination ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:ipp ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere 224.0.0.251 udp dpt:mdns ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:netbios-ns ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:netbios-dgm ctstate NEWChain IN_ZONE_internal_deny (1 references)target prot opt source destination Chain IN_ZONE_public (1 references)target prot opt source destination IN_ZONE_public_deny all -- anywhere anywhere IN_ZONE_public_allow all -- anywhere anywhere Chain IN_ZONE_public_allow (1 references)target prot opt source destination ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere 224.0.0.251 udp dpt:mdns ctstate NEWChain IN_ZONE_public_deny (1 references)target prot opt source destination Chain IN_ZONE_work (0 references)target prot opt source destination IN_ZONE_work_deny all -- anywhere anywhere IN_ZONE_work_allow all -- anywhere anywhere Chain IN_ZONE_work_allow (1 references)target prot opt source destination ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere 224.0.0.251 udp dpt:mdns ctstate NEWACCEPT udp -- anywhere anywhere udp dpt:ipp ctstate NEWChain IN_ZONE_work_deny (1 references)target prot opt source destination Chain OUTPUT_direct (1 references)target prot opt source destination Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2013 O nie. Zapomniałem, że teraz jest firewalld. Nic nie kumam z tego, co on robi i jak go konfigirować. W każdym razie najważniejszy jest chain INPUT, chain FORWARD i chain OUTPUT. Resztę możesz wywalić, bo to jakieś strefy zdemilitaryzowane i tego typu rzeczy. Translacja adresów IP to raptem jedna komenda z iptables: iptables -t nat -A POSTROUTING -o em0 -s 192.168.2.0/24 -j MASQUERADE i ten kreatorek gdzieś tam coś podobnego robi. Ale gdzie, to nie wiem. Ja na swoich komputerach po prostu wyłączam fedorowe demony firewalld oraz iptables i robię sobie malutki plik z regułkami. Jak się ma gotowce do delikatnego przebudowania, to nie jest wcale trudne. I osobiście nie lubię jak firewall zaczyna się od przepuszczania wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2013 Nic nie kumam z tego, co on robi i jak go konfigirować.Ja "konfiguruję" prosto: systemctl disable firewalld systemctl enable iptables Ale kiedyś pewnie trzeba sie będzie nauczyć. Na razie to firewalld mizernie wygląda. Wciąż nie widzę możliwości ustawienia domyślnych polityk na DROP dla INPUT, OUTPUT i FORWARD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Maj 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2013 iptables --list Spróbuj włączyć tryb gadatliwy. Póki co nie wiadomo które reguły odnoszą się do których interfejsów # iptables --list -v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Progsi Napisano Maj 11, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2013 witam dzieki za pomoc; skonfigurowalem sobie dnmasq ktory przydziela adresy ip zarowno po p13p1 jak rowniez wlan0; (wykorzystalem hostapd) jednakze jedna rzecz nie daje mi spokoju - aby nadac wla0 adres ip musze wykonac ifconfig wlan0 192.168.2.1; jezeli tego nie zrobie to niestety dnsmasq nie przydziela adresow ip kompom ktore lacza sie do wlan0; moj problem polega na tym ze ifconfig jest nie trwale i po restarcie musze wykonac je ponownie; jak moglbym to ustawic tak aby bylo wykonywane automatycznie ?? (opcja dopisania do skryptów startowych - choc wolalbym jakies ustawienie na stale w pliku...) dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 19, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2013 jednakze jedna rzecz nie daje mi spokoju - aby nadac wla0 adres ip musze wykonac ifconfig wlan0 192.168.2.1; jezeli tego nie zrobie to niestety dnsmasq nie przydziela adresow ip kompom ktore lacza sie do wlan0; moj problem polega na tym ze ifconfig jest nie trwale i po restarcie musze wykonac je ponownie; jak moglbym to ustawic tak aby bylo wykonywane automatycznie ?? (opcja dopisania do skryptów startowych - choc wolalbym jakies ustawienie na stale w pliku...) Musisz utowrzyć plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-wlan0 i wpisąć odpowiednie wartości np. DEVICE=wlan0 BOOTPROTO=none ONBOOT=yes NETMASK=255.255.255.0 IPADDR=192.168.2.1 USERCTL=no NM_CONTROLLED=no Więcej informacji pod http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/17/html/System_Administrators_Guide/s1-networkscripts-interfaces.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateczek Napisano Czerwiec 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2013 Translacja adresów IP to raptem jedna komenda z iptables: iptables -t nat -A POSTROUTING -o em0 -s 192.168.2.0/24 -j MASQUERADE i ten kreatorek gdzieś tam coś podobnego robi. Ale gdzie, to nie wiem. echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward echo "wlaczony ruter na interfejsie ath0" iptables -A FORWARD -i ath0 -s 192.168.0.13 -o eth0 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.13 -o eth0 -j MASQUERADE ja jak dzieliłem łącze to miałem tak (tylko ip 192.168.0.13 było dozwolone i było maskowane) Całość skryptu http://wikimarek.educatewiki.com/wiki/GNU/Linux_WI-FI Wersja z ruterem oraz z mostkiem sieciowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Progsi Napisano Czerwiec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2013 próbowałem echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forwardecho "wlaczony ruter na interfejsie ath0"iptables -A FORWARD -i eth0 -s 192.168.1.0 -o eth0 -j ACCEPTiptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE niestety przy ping -I p13p1 www.wp.pl otrzymuje PING www.wp.pl (212.77.100.101) from 192.168.5.1 p13p1: 56(84) bytes of data. From 192.168.5.1 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable From 192.168.5.1 icmp_seq=2 Destination Host Unreachable ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Progsi Napisano Czerwiec 25, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2013 czy ktos znajdzie chwilke aby pomóc?? probowalem juz roznych sciezek z tutotiali jednakze zero efektu niestety ( wylaczylem juz nawet dnsmasq oraz hostapd; moze to wina firewalld... ehh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi