Flamaster Napisano Maj 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2013 Witam, Jak wysłać e-mail z shella to wiem, ale potrzebowałbym funkcji która działała by w następujący sposób; po uruchomieniu linux'a aby wysyłał wiadomość e-mail, po co? a no mam taki plan że często pada mi server z braku prądu, ups etc nic nie dadzą bo to są długie przerwy i pada wiele innych urządzeń i trzeba parę spraw odpalić z palca ale cenną informacją byłoby aby dostawać o tym info kiedy to się dzieje.. mniejsza z tym, chciałbym po prostu być po informowany w jakiś sposób że ten linux padł, i uruchomił się ponownie. jakiś bat z autostartem? jakieś opinie? ps. opcja sms byłaby idealna:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2013 Aby po uruchomieniu wykonuwał ci się dowolny skrypt możesz użyc starego rc.local: # echo '#!/bin/bash' > /etc/rc.d/rc.local # chmod 700 > /etc/rc.d/rc.local # systemctl enable rc-local.service # systemctl start rc-local.service I teraz do pliku rc.local dodajesz co chcesz, żeby się wykonywało wraz ze startem systemu. Ewentualnie, możesz zrobić skrypt, który monituoruje ci system i wysyła cyklicznie informację na mail czy wszystko jest ok. Do takiego rozwiazania uzyj crontab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flamaster Napisano Maj 27, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2013 na razie nie mogę wysłać z shella e-mail'a z tego co czytałem myślałem że będzie to proste, mam zainstalowane mailx sendmail i wpisuje w shell'u: email -s "test"[email protected] < /home/xxx/linux.txt mailx -s "test" [email protected] < /home/xxx/linux.txt sendmail -s "test" [email protected] < /home/xxx/linux.txt i nic nie działa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2013 Zobacz co pisze ciekwego w /var/log/maillog. Po za tym weź pod uwagę iż niektórzy ISP blokują port poczy 25 aby nie można było rozsyłać spamu. Od swojej strony mogę polecić inny program mutt- jest to shellowy klient poczty, który loguje się na istniejące konto np. gmail i za pośrednictem niego wysyła maile. Oczywiście robit to z shella. Tutaj jest przykład konfiguracji na konto gmail: http://ziemeck.blogspot.com/2010/05/mutt-czyli-gmail-w-konsoli.html pr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 28, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2013 A może zamiast emaila użyć np. jabbera/xmpp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 28, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2013 Jak z Gmaila to lepiej jest użyć jakiegoś klienta typu Mutt lub Alpine. Korzystałem z obu i działały bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thanathos Napisano Wrzesień 14, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2020 Witam, Jesli nie planujesz postawić serwera obok, który będzie monitorował dziłanie innymch (np. Centreon). To skonfiguruj powiadomienia e-mail na tym którego chcesz sprawdzić zgodnie z instrukcją https://einformatyka.com.pl/index.php/2020/09/10/wysylanie-automatycznych-wiadomosci-e-mail-w-systemie-centos7/ zmieniając treść wiadomości na datę (która będzie datą ponownego uruchomienia serwera: date > tresc.txt a następnie w cronie dodaj wpis, który wyślę wiadomość po uruchomieniu serwera: @reboot /--Ścieżka do skryptu-- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 14, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2020 Myślę, że po 7 latach już dał sobie radę Zamykam wątek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi