@WalDo Napisano Luty 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2014 Osobom zainteresowany łatwą i bezproblemową instalacją programów takich jak Skype, Opera, Java JRE (Sun), wtyczka Adobe Flash, Adobe Acrobat Reader polecam instalację z repozytorium Russian Fedora. Repozytorium jest kompatybilne z Fedorą i może służyć za uzupełnienie RPM Fusion. W pełni zastępuje repozytorium Adobe. Dodałem informację o repozytorium do poradników F19 i F20 na naszej wiki. Uzupełniłem też porady dot. instalacji Skype, Opery i flash-plugin informacjami o możliwości instalacji z RF. Link podaję do Poradnika najnowszej wersji Fedory, ale instalacja w każdej wersji przebiega tak samo → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F20_(Heisenbug)#Jak_doda.C4.87_repozytorium_Russian_Fedora.3F_.28m.in.Skype.2C_Opera.29 Aktualną listę paczek znajdujących się na RF wraz z ich wersjami można po zainstalowaniu repozytorium odczytać poleceniem: repozytorium "free", paczki w wersji 64-bitowej yum --disablerepo=\* --enablerepo=russianfedora-free,russianfedora-free-updates list available *.x86_64 repozytorium "nonfree", paczki w wersji 64-bitowej yum --disablerepo=\* --enablerepo=russianfedora-nonfree,russianfedora-nonfree-updates list available *.x86_64 repozytorium "free", paczki w wersji 32-bitowej (oczywiście z możliwością instalowania w systemach 64-bitowych)yum --disablerepo=\* --enablerepo=russianfedora-free,russianfedora-free-updates list available *.i*86 repozytorium "nonfree", paczki w wersji 32-bitowej (oczywiście z możliwością instalowania w systemach 64-bitowych)yum --disablerepo=\* --enablerepo=russianfedora-nonfree,russianfedora-nonfree-updates list available *.i*86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Styczeń 21, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2017 Osobom zainteresowany łatwą i bezproblemową instalacją programów takich jak Skype, Opera, Java JRE (Sun), wtyczka Adobe Flash, Adobe Acrobat Reader polecam instalację z repozytorium Russian Fedora. Repozytorium jest kompatybilne z Fedorą i może służyć za uzupełnienie RPM Fusion. W pełni zastępuje repozytorium Adobe. Dodałem informację o repozytorium do poradników F19 i F20 na naszej wiki. Uzupełniłem też porady dot. instalacji Skype, Opery i flash-plugin informacjami o możliwości instalacji z RF. Link podaję do Poradnika najnowszej wersji Fedory, ale instalacja w każdej wersji przebiega tak samo → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik_F20_(Heisenbug)#Jak_doda.C4.87_repozytorium_Russian_Fedora.3F_.28m.in.Skype.2C_Opera.29 Aktualną listę paczek znajdujących się na RF wraz z ich wersjami można po zainstalowaniu repozytorium odczytać poleceniem: repozytorium "free", paczki w wersji 64-bitowej yum --disablerepo=\* --enablerepo=russianfedora-free,russianfedora-free-updates list available *.x86_64 repozytorium "nonfree", paczki w wersji 64-bitowej yum --disablerepo=\* --enablerepo=russianfedora-nonfree,russianfedora-nonfree-updates list available *.x86_64 repozytorium "free", paczki w wersji 32-bitowej (oczywiście z możliwością instalowania w systemach 64-bitowych) yum --disablerepo=\* --enablerepo=russianfedora-free,russianfedora-free-updates list available *.i*86 repozytorium "nonfree", paczki w wersji 32-bitowej (oczywiście z możliwością instalowania w systemach 64-bitowych) yum --disablerepo=\* --enablerepo=russianfedora-nonfree,russianfedora-nonfree-updates list available *.i*86 A no właśnie..... Zainstalowałem Skype i nie mogę go uruchomić. #dnf repolist: Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 6 days, 5:30:16 temu w dniu Sun Jan 15 10:00:01 2017. identyfikator repozytorium nazwa repozytorium stan adobe-linux-x86_64 Adobe Systems Incorporated 3 *fedora Fedora 25 - x86_64 51669 fedora-spotify negativo17 - Spotify 5 home_DarkPlayer_Pipelight Pipelight (Fedora_22) 46 opera Opera packages 6 *rpmfusion-free RPM Fusion for Fedora 25 - Free 541 *rpmfusion-free-updates RPM Fusion for Fedora 25 - Free - Updates 133 *rpmfusion-nonfree RPM Fusion for Fedora 25 - Nonfree 169 *rpmfusion-nonfree-updates RPM Fusion for Fedora 25 - Nonfree - Updates 36 skype Skype Repository 1 *updates Fedora 25 - x86_64 - Updates 14636 Z konsoli wygląda to tak: #skype skype: error while loading shared libraries: libXss.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory Zainstalowałem te biblioteki z pakietem libXScrnSaver, devel też no i nic.... Obecnie mam Fedorę 25 (aktualizowałem z F23 przez dnf). W Fedorze 23 było to samo.... #rpm -qa | grep skype skype-2.1.0.81-fc10.i586 Może nie ta wersja Skype? Jeżeli jest to niewłaściwe miejsce na mój post to proszę o przeniesienie go na Oślą Łączkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Styczeń 21, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2017 libXScrnSaver dla jakiej architekrtury? Prawdopodobnie musisz zainstalować (doinstalować) pakiet 32 bitowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Styczeń 21, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2017 libXScrnSaver dla jakiej architekrtury? Prawdopodobnie musisz zainstalować (doinstalować) pakiet 32 bitowy. ....Pewnie dla 64bit skoro mam Fedorę 64 bitową. #dnf install libXScrnSaver libXScrnSaver-devel Skąd wziąć 32 bitowe? Co wpisać w konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 21, 2017 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2017 #rpm -qa | grep skype skype-2.1.0.81-fc10.i586 Zdecydowanie nie ta wersja. Skype nie jest najczęściej aktualizowanych programem na planecie, ale ten pakiet ma (na oko) jakieś 7 lat. Po prostu ściągnij pakiet dla Fedory ze strony www.skype.com i zainstaluj: dnf install skype-4.3.0.37-fedora.i586.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 21, 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2017 @zibi743 pomyśl zanim coś napiszesz. Popatrz na swoją listę repozytoriów, popatrz na temat tego wątku i mój post #1 - porównaj i znajdź szczegół, którym się różnią Jeśli chodzi o wersję 32-bitową pakietu na systemie 64-bitowym instalujesz podając architekturę np. dnf install libXScrnSaver.i686@SeeM w RF jest jest Skype 4.3.0.37 chociaż paczka na skype.com to pewnie to samo, ale RF gwarantuje przynajmniej minimalne testy przed opublikowaniem. Zamykam temat, bo to jest informacja a nie dyskusja. Jeśli ktoś chce coś w tej kwestii powiedzieć, to proszę o założenie nowego wątku we właściwym dziale. Na dobrą sprawę powinienem przed zamknięciem wyciąć stąd wszystko poza postem #1, ale i tak nie jestem w stanie ogarnąć tego śmietniska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi