Jump to content

Pozdro Z Fedory 22

SeeM
 Share

Recommended Posts

Ja tego posta pisze z poziomu FEDORY 22 uruchomionej z pytki live z pulpitem KDE 5

na domyslnych ustawieniach grafiki pulpit nie chcia sie uruchomic ,

dopiero po wybraniu opcji "basic video" pokazal sie pulpit KDE ale w dosc niskiej rozdzielczosci . W wynikach polecenia LSMOD nie widac modulu RADEON ani modulu CATALYST . Jak wiec na fedorce 22 instalowac stery grafiki AMD lub NVIDII ?

Dlaczego po wejsciu na "fedora.pl" widzimy nadal ze FEDORA 21 is released , choc od 26 maja jest juz FEDORA 22 ?

Catalysty nie mają paczek podtrzymywanych w repozytorium i trzeba się bawić na własną rękę. Jest parę blogów gdzie mili ludzie od czasu do czasu dają radę wymodzić nietrudny rytuał do odbębnienia z danym Kernelem, paczką Catalystów i jakimiś dodatkowymi plikami tak by działało.

Z kolei nVidia chyba ma na bierząco paczki w repozytorium (RPMFusion rzecz jasna).

Ktoś gdzieś spakował Catalysty w postać gotowego RPM, ale to nie jest w oficjalnym repozytorium, więc jakieś tak ryzyko, że paczki są "lewe" niestety pozostaje (aka nie są podpisywane kluczem GPG).

Ja tego posta pisze z poziomu FEDORY 22 uruchomionej z pytki live z pulpitem KDE 5

na domyslnych ustawieniach grafiki pulpit nie chcia sie uruchomic ,

dopiero po wybraniu opcji "basic video" pokazal sie pulpit KDE ale w dosc niskiej rozdzielczosci . W wynikach polecenia LSMOD nie widac modulu RADEON ani modulu CATALYST . Jak wiec na fedorce 22 instalowac stery grafiki AMD lub NVIDII ?

@slabypingwin zachowujesz się jak dzieciak, który ma pierwszy raz kontakt z Fedorą. Nie radzisz sobie z Fedorą, nie rozumiesz jej, zmień dystrybucje np. na mageie 5. Tam masz ładne centrum sterowania, kilka klików i po krzyku. Będziesz miał te swoje sterowniki AMD i NVIDII.

• 3 weeks later...

Z przykrością stwierdzam, że Fedora 22, to jedno z gorszych wydań z jakimi miałem do czynienia. Sterownik nouveau zachowuje się u mnie niestabilnie, a instalacja zamkniętych sterowników nvidii powoduje wywalenie się kernela. :o  Będę musiał wrócić do F 21.

Pisząc takie rzeczy wypada podać konfigurację sprzętową. U mnie wszystko OK na zamkniętych sterownikach, ale mam przestarzałą kartę (gf8400) i korzystam z kmod-nvidia-340xx. Nouveau faktycznie słabo mi działały: nie dostawałem prawidłowej rozdzielczości 1920x1080

Pisząc takie rzeczy wypada podać konfigurację sprzętową. U mnie wszystko OK na zamkniętych sterownikach, ale mam przestarzałą kartę (gf8400) i korzystam z kmod-nvidia-340xx. Nouveau faktycznie słabo mi działały: nie dostawałem prawidłowej rozdzielczości 1920x1080

Mam troszkę nowszą kartę (gf750ti) i korzystam z nowszego kmod-nvidia. Żeby było ciekawiej, wróciłem do Fedory 21, która obecnie ma kernel 4.1.4-100 czyli prawie taki sam jak w F22, a nie miałem najmniejszych problemów ze sterownikami nvidii.