Jump to content

Brak Karty Wifi Centos7

wlprzemek
 Share

Recommended Posts

Witam.

Po swiezym zainstalowaniu centos7 na laptopie DELL E6400 nie widzi mi karty wifi

/sbin/lspci | grep Broadcom

0c:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)

nie potrafie poradzic sobie ze sterami do tego...

Zbudować sam! - ja jako zwykły user linuxa?! Nie ma jakiś prostrzych metod, zwykły użytkownik chcący korzystać z podstawowej wer linuxa musi zmierzyć się z tak skomplikowanymi operacjami :(

Zbudować sam! - ja jako zwykły user linuxa?! Nie ma jakiś prostrzych metod, zwykły użytkownik chcący korzystać z podstawowej wer linuxa musi zmierzyć się z tak skomplikowanymi operacjami :(

W podanym linku jest to w miarę wytłumaczone, z tego co na szybko rzuciłem okiem.

Poza tym, CentOS to system w głównej mierze serwerowy, więc nie wiem czemu wpakowałeś go na laptopa z zamiarem używania jako desktop. Nie, żeby się nie dało, ale jakby CentOS oraz chęć nowoczesnego desktopu up-to-dane, nieco się wykluczają :) Dlatego słowa o podstawowej wersji Linuksa są trochę niefortunnie dobrane - to nie jest podstawowa wersja, szczególnie pod bazę desktopową ;) Chyba, że zainstalowałeś na real hardware system np. do nauki, no to wtedy masz szybki kurs, bo chyba taki był zamiar :) Na Windows Server też nie jest tak, że wszystko się klika, a PowerShell jest z nudów zainstalowany :P

Proponuję, abyś zainstalował normalną Fedorę skoro już tu jesteś - rozwiąże to w przyszłości większość Twoich problemów z systemem (nowsze tutoriale, większe repo, nowszy kernel etc). Z Broadcomami zawsze były jakieś problemy - a konkretnie z ich driverami, takie korpo. Osobiście omijam z daleka, lecz w Twoim przypadku nieco za późno ;)

W Fedorze wystarczy jeśli się nie mylę zainstalować broadcom-wl i wsio - jak szczęście dopisze, to zadziała :) Szybki tutorial poglądowy (choć w zasadzie niepotrzebnie zdemonizowany konsolą): http://www.cyberciti.biz/faq/fedora-linux-install-broadcom-wl-sta-wireless-driver-for-bcm43228/

No i jest do nauki jak widzisz ;) W tym przypadku zawiniły tylko sterowniki Broadcoma - tego lepiej unikać na spółkę z kartami graficznymi ATi (jeśli jesteś graczem, w przeciwnym razie otwarte sterowniki wystarczają).

Nie licz na to, że jakiekolwiek zarządzanie serwerem obędzie się bez konsoli. Prawdę mówiąc, jeśli admin jest dobry, to na serwerach GUI nawet nie zobaczysz a jeśli tak, to tylko z wygdy admina. Krótko mówiąc - konsolę na desktopach da się w domowych zastosowaniach pominąć, ale na serwerze nie bardzo. Nawet dla Windows w końcu dokooptowano PowerShell, bo brakowało porządnego narzędzia CLI. Po prostu dobrze mieć tego świadomość. U mnie w pracy - nawet prosty serwerek hostujący www, nie ma środowiska graficznego.

Każda próba z jakimkolwiek problemem tak wygląda - najpierw ściana i rany jak ja to zrobię, a potem rozwiązanie ;) Cierpliwości i spokojnie - nie łam się w razie czego :)

Rozumiem i wiem iż na serwerach tylko konsola, dlatego napisałem iż chciałem coś co jest najbardziej popularne więc redhat/centos i ze względu na początek i łatwość dla mnie, będzie mi GUI pomagać w razie gdy zatne się z konsolą :D

Ja z broadcomem, nawet na Fedorze, gdzie mógłbym korzystać z akmoda, radzę sobie przypomocy b43-fwcutter.

Dobry opis jest na http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/b43/#Other_distributions_not_mentioned_above , Dobrze by było, żebyś nie musiał kompilować samego pakietu b43-fwcutter. To dosyć popularna sprawa i myślę, że gdzieś ten pakiet dla C7 powinieneć znaleźć. Fwcutter jest o tyle fajny, że dziala niezależnie od wersji kernela i nie trzeba niczego przebudowywać po aktualizacjach.

If you are using the b43 driver from 3.2 kernel or newer:

After installing b43-fwcutter, download version 5.100.138 of Broadcom's proprietary driver and extract the firmware from it:

Toggle line numbers

1 export FIRMWARE_INSTALL_DIR="/lib/firmware"
   2 wget http://www.lwfinger.com/b43-firmware/broadcom-wl-5.100.138.tar.bz2
   3 tar xjf broadcom-wl-5.100.138.tar.bz2
   4 sudo b43-fwcutter -w "$FIRMWARE_INSTALL_DIR" broadcom-wl-5.100.138/linux/wl_apsta.o

Wiem, że procedura wygląda strasznie :) , ale to jednorazowa robota.