NoRobot Napisano Październik 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2016 Korzystam z monitora Gkrellm i po otwarciu Firefoxa, Thunderbirda i jeszcze czegoś mam np. 60% RAM zajęte. Po zamknięciu tych programów nadal mam tyle samo pamięci zajęte według wskazań Gkrellm. W Androidzie są apki do optymalizacji systemu, a w Fedorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2016 W Androidzie są apki do optymalizacji systemu, a w Fedorze? Ale wiesz, że one są do niczego? Programy wywalone z ramu muszą się do niego z powrotem załadować przy każdym uruchomieniu, co niepotrzebnie zużywa CPU oraz baterię. Powstały tylko dlatego, że migrujący z Windows Mobile za głowę się łapali, że ramu nie ma, a WM do najlepiej zarządzających pamięcią systemów nie należał. Linuksowy kernel jest zaprojektowany do zarządzania terabajtami ramu na komputerach wielkości mojej szafy z ubraniami. Wpisz sobie free -m do terminala i zwróć uwagę, że większość zajętego ramu to bufor, czyli miejsce, gdzie siedzą powyłączane programy. A nuż się przydadzą (ja uruchamiam i wyłączam klienta poczty do jakieś 10 minut), a usuwane są dopiero przy braku miejsca na coś właśnie uruchamianego. Na Androidzie wygląda to dokładnie tak samo i za każdym razem po "oczyszczeniu" ramu system prawie od razu ładował do niego z powrotem potrzebne akurat rzeczy: klawiaturę, alarm, chroma, dysk, itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Październik 23, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2016 Ok Dzięki $ free -m total used free shared buff/cache available Mem: 3876 2317 261 22 1297 1237 Swap: 3968 17 3951 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2016 Ale ramu i tak dołóż do ośmiu giga, bo swapuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Październik 23, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2016 Mam lapka Dell Latitude E6500, Nie wiem czy można mu dołożyć RAM-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 23, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2016 @Seem Nie swapuje. To śladowa działalność kiedy swap jest włączony. 17 z blisko 4000. Ja bym swap w ogóle wyłączył Przy 6GB RAM na blaszaku mam swap wyłączony. @NoRobot Laptopa mam E6520 i mam 8GB RAM, więc w 6500 też pewnie się da, tylko nie wiadomo w ilu kościach masz te 4GB. Rozszerzenie do 8GB może oznaczać nie dołożenie, ale wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Październik 23, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2016 Mam dwie kości RAM. Swap nie wyłączę, bo nie będę go mógł usypiać. Jak odchodzę od lapka w dzień to zamykam klapę i on idzie spać - oczywiście na zasilaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Październik 24, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2016 @Seem Nie swapuje. To śladowa działalność kiedy swap jest włączony. 17 z blisko 4000. Ja bym swap w ogóle wyłączył Przy 6GB RAM na blaszaku mam swap wyłączony. @NoRobot Laptopa mam E6520 i mam 8GB RAM, więc w 6500 też pewnie się da, tylko nie wiadomo w ilu kościach masz te 4GB. Rozszerzenie do 8GB może oznaczać nie dołożenie, ale wymianę. Swapa na desktopach ogólnie nie ma sensu wyłączać, bo to przydana funkcja. Można natomiast, zmniejszyć parametr "swapowania", co zalecam http://askubuntu.com/questions/103915/how-do-i-configure-swappiness . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Październik 24, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2016 Dzięki Już mam: sysctl vm.swappiness=10 W naszym systemie też jest 60 jak w Ubuntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Październik 24, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2016 Jak dalej czujesz, że masz za mało RAM-u, to jeszcze możesz spróbować włączyć kompresję pamięci (zram): systemctl enable zram systemctl start zram Tylko dodaj parametr kernel-a "inst.zram=on", bo inaczej powyższa usługa nie zrobi nic dla systemów z 2 GB pamięci RAM i więcej. Osobiście nie miałem potrzeby jeszcze z tego korzystać, także jeżeli będziesz się bawić to daj znać czy jest lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Październik 24, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2016 Ja nie czuję, że mam za mało RAM-u, tylko miałem wrażenie, że RAM nie wraca do wartości sprzed uruchomienia programów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rathann Napisano Listopad 22, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2016 http://www.linuxatemyram.com/ Pozdrawiam, Dominik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi