root4u Posted October 28, 2019 Report Share Posted October 28, 2019 W domu uruchomiłem serwer (głównie plików) z starego laptopa i zainstalowanym na nim Fedorze 30 Serwer. Chciałbym dodać do niego serwer do strumieniowania muzyki i wideo dla urządzeń w sieci lokalnej (tablet - android, telewizor - smartv, komputery innych domowników - na Windowsie). Jak taki serwer założyć aby był w miarę uniwersalny i działał na tych wszystkich urządzeniach? Można było wygodnie przeglądać filmy, albo słuchać albumów lub np pokaz zdjęć. Szukając jakiś informacji w internecie to zauważyłem głównie Kodi, ale to jest chyba bardziej klient niż aplikacja serwerowa. Czy znajdę jakieś przykłady konfiguracji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@SeeM Posted October 28, 2019 Report Share Posted October 28, 2019 Zainstaluj sambę i skonfiguruj w najprostszy możliwy sposób. To mój /etc/smb.conf: [global] workgroup = WORKGROUP server string = 192.168.1.5 hosts allow = 127.0.0.1 192.168.1. interfaces = lo eth0 192.168.1. passdb backend = smbpasswd security = user log file = /var/log/samba/%I.log max log size = 5678 [homes] comment = Katalogi domowe browseable = no writable = yes [dysk] comment = Dysk path = /mnt/dysk/ browsable = no writable = yes valid users = dysk read only = no Potem dodaj hasło uzytkownikowi dysk smbpasswd -a dysk Nie ma na świecie systemu, który nie obsłuży protokołu SMB. Na Androidzie jest VLC, na Linuksie/Macu/Windowsie działa to z automatu. Ja tak już od lat oglądam filmy na domowych urządzeniach. Zwykle tak jest, że zaczynam przy komputerze wieczorem, a kończę na tablecie na kanapie. Jeżeli będziesz miał jakieś kłopoty z Sambą, to daj znać. Pomożemy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted October 28, 2019 Report Share Posted October 28, 2019 Jeżeli chcesz strumieniować za pomocą protokołu dlna to masz w fedorze minidlna i rygel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rathann Posted May 19, 2020 Report Share Posted May 19, 2020 Jest też gerbera . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts