Jump to content

Lenovo IdeaPad, Fedora i acpi

Luke12345
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry,

na wstępie przywitam się i przyznam, że Damian J. z fedora.pl zaprosił mnie tutaj. Używam Fedory od lat, dwa tygodnie temu zmuszony przez życie do zakupu nowego laptopa (Lenovo IdeaPad S540) i postanowienia F31 na nim natknąłem na problem.

Problemem jest acpi, którego wyłączenie (acpi=off) przy bootowaniu... umożliwia uruchomienie systemu i pracę, ale na tyle rozbija system, że nie działa klawisz Fn i powiązane z nim funkcje, a inxi nawet nie widzi baterii laptopa...

Potrzebuję jakiejś porady czy słowa otuchy. Znalazłem w dokumentacji kernela wiele ustawień acpi i znalazłem acpica-tools, ale nie miałem czasu jeszcze się z tym pomęczyć i troszkę się tego boję (ale tylko troszkę).

Próbowałem też acpi_osi w różnych konfiguracjach i nie dało to niczego. Tylko acpi=off załatwia sprawę.

Niestety, wersja dostępna na stronie i moja pokrywają się. Data podana w readme też. Fakt, że jest napisane, że jest to bios dla maszyn pracujących z windą... może musiałbym jako acpi_osi wpisać Windows 10...

Edited by Luke12345
uzupełnienie danych

A co z SecureBoot? Może zamiast wyłączać acpi spróbuj wyłączyć w BIOSie SecureBoot. Jeśli kupiłeś komputer z preinstalowanym systemem Win, to baza danych SecureBoot zawiera klucze pozwalające uruchamiać tylko Win. Można dodać klucze Lin, ale prostsze i szybsze jest wyłączenie. Zresztą na temat jest sporo materiału na różnych forach.

@Jonshu

xbindkeys i xmodmap niczego nie dają, nie 'widzą' w ogóle Fn, tak samo jak xev nie widzi (ani samego, ani w kombinacji z innymi klawiszami)

@max2491

Komputer był kupiony bez systemu i jako taki jest rozpoznawany w BIOSie (nic nie jest przypisane). Nie mam opcji SecureBoot.

Update: MX Linux też odmawia posłuszeństwa, ale wygląda na to, że przeszedł acpi, tylko haczył się przy wyszukiwaniu urządzeń usb, cd. To dziwne: jest uruchamiany z usb a nie znajduje urządzeń USB...

@max2491

Update: SecureBoot jest gdy wybiorę uruchamianie UEFI, przy którym system nie widzi dysku twardego. Radość.

Odnośniki, które podałeś, owszem widziałem. Ten redhatowski to był pewnie nawet jeden z pierwszych, które przeczytałem o problemie. Na przerobienie tego z Ubuntu Wiki nie miałem jeszcze czasu.

Czy próbowałeś instalować lub uruchamiać live z płyty DVD? Jest to łatwiejsza i pewniejsza metoda instalacji lub startu wersji live. Tu powinno wszystko pójść bez problemów. Dwa lata temu instalowałem Linuksa na laptopie z preinstalowanym Win (dual boot) - oczywiście z UEFI i wystarczyło wyłączenie SecureBoot. Oczywiście format tablicy partycji dyskowych powinien być GPT, ale to instalator załatwia transparentnie.

Pierwsze co zrób to spróbuj z nową Fedorą 32.

Z argumentów kernela usuń argumenty quiet i rhgb, gdy wyświetlą się błędy postaraj się w jakiś sposób je nam przedstawić np. zdjęcie ekranu, wtedy będzie łatwiej coś wykombinować.

Trochę łopatologicznie i elementarnie (rozwinięcie tego co napisał sunrise):

1) Po starcie instalatora należy nacisnąć klawisz "e", by wyedytować polecenie startu live.

2) Zwykłymi klawiszami pozycjonowania/edycji należy podjechać do argumentów quiet itd i je usunąć (Del) lub zastąpić przez nomodeset.

3) Dalej klawiszami Ctrl-X (jest podpowiedź) należy uruchomić chwilowo zastopowanego instalatora.

W przypadku instalacji warto wybrać do partycjonowania dysku gui-blivet. Twój laptop nie ma DVD, więc warto pożyczyć lub kupić zewnętrzny napęd DVD. Jak pisałem przygotowanie dysku instalacyjnego i instalacja z DVD jest prostsze i łatwiejsze niż z pamięci USB.

Powodzenia!