Rysio Napisano Czerwiec 6, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2020 Cześć, postanowiłem zagrać online na portalu https://gry.lotto.pl/pl/home.html Niestety po założeniu konta wypełniłem kupon i podczas finalizacji zakładu pojawił się problem gdyż nie można ustalić lokalizacji a można zawierać zakłady będąc tylko na terytorium Polski. Zmieniłem ustawienia "ciasteczek" ale problem jak był tak jest. Zaczynałem od Seamonkey ale inne przeglądarki też nie ogarniają (midori, chromium, firefox). Skasowałem "ciasteczka" i zmieniłem uprawnienia dla gry.lotto.pl ale to też nie przyniosło oczekiwanego rezultatu. Pomyślałem że może coś na ruterze więc odpaliłem WINDOWS na laptopie i tam bez problemu się udało sfinalizować zakład. Telefon komórkowy z kolei też ma podobny problem pomimo włączenia usługi "lokalizacja". A jeszcze dodam może Linux localhost.localdomain 5.6.13-100.fc30.x86_64 #1 SMP Fri May 15 00:36:06 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 6, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2020 A podaj swoje IP z ip.wp.pl , albo podobnej strony. Mogą być tylko pierwsze trzy oktety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Czerwiec 8, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2020 (edytowane) pytanie może całkiem nielogiczne, a masz ustawiony język w systemie i przeglądarce PL czy EN? Edytowane Czerwiec 9, 2020 przez Jonshu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Czerwiec 9, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2020 W dniu 8.06.2020 o 09:23, Jonshu napisał: pytanie może całkiem nielogiczne, a masz ustawiony język w systemie i przeglądarce PL czy EN? Pytanie jest całkiem logiczne, kiedyś na jakiejś stronie miałem podobny problem z lokalizacją, pomogło zmienienie ustawień w przeglądarce. Poza tym @Jonshu takie żarty są po prostu niesmaczne, lepiej zachowaj je dla siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Czerwiec 13, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2020 Sprawdziłem i owszem mam dodane inne języki ale polski jest na samej górze, ip jest 88.135.173.xxx i jest stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Czerwiec 13, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2020 o ile dobrze pamiętam, przeglądarki czasem mają problem z poprawną priorytetyzacją języków, sprawdź proszę tym narzędziem: https://manytools.org/http-html-text/browser-language/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Czerwiec 14, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2020 Sprawdziłem proponowanym narzędziem i wszystko wygląda dobrze. Your browser's Accept-Language header: pl,en-US;q=0.7,en;q=0.3 Meaning: (in order of preference) Quality Polish 1 English (United States) 0.7 English 0.3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Czerwiec 14, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2020 na moim systemie wygląda to tak pl-PL,pl;q=0.9,en-US;q=0.8,en;q=0.7 załóżmy teoretycznie że dany skrypt szuka wzorca typu LANG;q=X.X z przecinkiem w roli separatora (co byłoby oczywiście niepoprawne), to na Twoich odczytach pierwszym językiem byłby en-US, a na moim pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Czerwiec 15, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2020 Cóż, usunięcie obsługi innych języków poza naszym ojczystym też nie odniosło pożądanego skutku, choć na stronie testowej pozostało samo "pl". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Czerwiec 16, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2020 niestety na razie nie mam innego pomysłu, gwoli pewności: próbujesz na różnych przeglądarkach oraz na Windowsie masz dokładnie takie samo IP zewnętrzne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 16, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2020 Ciekawe co to za IP? Może jest identyfikowane jako IP spoza Polski? Myślę, że @SeeM dobrze mówi, żeby sprawdzić adres. Na stronie takiej jak np. https://www.maxmind.com/en/locate-my-ip-address można sprawdzić czy adres jest widziany jako zlokalizowany w Polsce czy poza nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Czerwiec 25, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2020 Jak już pisałem IPek jest dobrze lokalizowany ba, nawet region i miasto. Ale ostatnio na mapa.targeo.pl wyznaczałem trasę i chciałem żeby mi samo znalazło lokalizację - ale niestety i tutaj nie powiodła się ta sztuka. Wyglądało to tak jakby targeo odpytywało inny serwis o lokalizację, a to oznacza że muszę temu serwisowi zezwolić na sprawdzenie, rzecz w tym że muszę w takim razie sprawdzić poprzez netstat z czym się komp chce połączyć, chyba że jest jakiś inny, mniej skomplikowany sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Maj 6, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2021 Ostatecznie problem dotyczy SEAMONKEY, przeglądarki którą sobie upodobałem, fakt że zmieniłem system na F32 ale i tutaj SEAMONKEY nie udostępnia lokalizacji (np. prognoza pogody) pomimo że potwierdzam w wyskakującym oknie "Udostępnij" . Firefox daje radę więc temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi