Jump to content

Instalacja - problemy z punktami montowania Btfrs

perkoz
 Share

Recommended Posts

Witam. mam problem z zainstalowaniem Fedory 32. Wbudowany w instalator program do partycjonowania niestety za zadne skarby nie pozwala mi utworzyc punktow montowania o wybranych przeze mnie wielkosciach partycji BTFRS. Jak juz udalo sie utworzyc punkt montowania pod system, pozniej tworze osobno na home i wtedy laczy mi to w jedna partycje. Nie moge ustawic nic po swojemu nawet partycji EFI. Wybor z automatu mnie nie zadowala. Probowalem nawet utworzyc w zewnetrznym programie partycje ale nie da sie ich wybrac podczas instalacji fedory. Czy zawsze sa takie problemy przy jej instalacji, czy moge ja jakos zmusic by zainstalowala sie z takimi partycjami jak sobie chce ustalic?

• 3 weeks later...

Witam,

mam podobny problem. Przy instalacji nowych wersji Fedory przyjąłem następującą strategię. Kiedyś tam założyłem partycje: /, /home, /boot i swap jako ext4 LVM. Przy instalowaniu nowych wersji zostawiałem /home z poprzedniej wersji bez formatowania i zachowywałem dane, tylko tworzyłem nowego użytkownika, w moim przypadku imię z numerem instalowanej wersji. Zabierałem więc z poprzedniej wersji potrzebne dane do aktualnej wersji /home/XXXyy i problemu nie miałem. Inne partycje były formatowane. Następnie tylko instalacja nowych wersji oprogramowania, z którego korzystam i miałem gotowy system.

Ponieważ w F33 domyślny jest brtfs chciałem się więc przestawić, raz na kilka lat mogę zrobić backup. W tym przypadku tak nie mogę zrobić, przynajmniej nie wiem w jaki sposób można to osiągnąć. Poszczególne punkty montowania tworzą całość i nie można przy ponownej instalacji zachować /home nienaruszonej. Mogę oczywiście /home zrobić jak było, czyli ext4 LVM. Tylko jakoś nieelegancko to wygląda.

Musicie zmienić podejście bo  BTRFS jest na jednej partycji i z niej dopiero wydziela się subwolumeny do montowania /,  /home lub innych.

Co do partycji EFI to powinna być tylko jedna, jeżeli posiadacie Windowsa to będzie ona wspólna (nie wolno jej formatować, no chyba, że chcecie się pożegnać z windowsem).

• 2 weeks later...