Jump to content

uprawnienia - montowanie partycji

Rysio
 Share

Recommended Posts

Zainstalowałem Fedorę 31 i  w katalogu /mnt utworzyłem trzy inne do których montowane są odpowiednio  trzy partycje dwie ntfs i jedna ext4.

Dopisałem to wszystko w /etc/fstab identyfikując partycje by-uuid  i faktycznie montują się bez problemu - ale jednak tylko do odczytu.

Jako root sprawdziłem i w we wszystkich trzech katalogach do których montuję partycje mam prawo do zapisu i odczytu jednak użytkownik nie,

zastosowałem więc zaklęcie chmod -R 777 /nazwakatalogu  ale uprawnienia pozostały bez zmian mimo że operacja chwileczkę trwała.

Skoro tak to pomyślałem że może chown user:root nazwakatalogu  ale  to zaklęcie zadziałało z takim samym skutkiem jak poprzednie, niczego nie zmieniło.

Wydaje mi się że problem może brać się stąd że instalowałem system z płytki LIVE - ale to tylko przypuszczenia.

Wiem że nie ma wsparcia  - ale działa.

W samym fstab - owszem UID GID itd.

Ale przecież ja pisałem że w /mnt mam trzy katalogi - póki co pomijam samo montowanie w nich czegokolwiek.

powiedzmy  że nazywają się part1 part2 part3 to problem polega na tym że uprawnienia wyglądają tak:

dr-xr-xr-x   1 root   root  16K 12-28 18:59 part1

dr-xr-xr-x   1 root   root  16K 12-28 18:59 part2

dr-xr-xr-x   1 root   root  16K 12-28 18:59 part3

i już z tego poziomu nie mogę niczego zmienić jako root, a przecież to powinno być konfigurowalne.

Nawet jako root uruchomiłem dolphin próbując zmienić uprawnienia to też nic z tego.

Odmontowałem właśnie partycje umount -a

I  wygląda to tak że katalog jest pusty, ale  pomimo że jakimś cudem właścicielem jest user  należący do grupy root (czyli zgodnie z moimi oczekiwaniami ) to i tak

jako user nie mogę tam niczego zapisać.
Kiedy zmieniam uprawnienia jako root chmod 777 foto to mam taki oto wynik działania

chmod: nie można zmienić uprawnień do 'foto/': System plików wyłącznie do odczytu

no to kto jak kto ale root nie może tego zmienić ?

Przecież napisałem że jest to zwyczajny PUSTY katalog utworzony w /mnt - dopiero w nim zamierzam montować partycję a już jest problem z przydzielaniem uprawnień.

Rysio Widzę, że muszę drugi raz napisać to samo,

W dniu 6.01.2021 o 17:44, Rysio napisał:

Kiedy zmieniam uprawnienia jako root chmod 777 foto to mam taki oto wynik działania

chmod: nie można zmienić uprawnień do 'foto/': System plików wyłącznie do odczytu

Żadne zmiany nie zajdą dopóki system plików masz tylko do odczytu

• 4 weeks later...

No to wkleję linijkę z /etc/fstab

UUID=4A569A31569A1DAF           /mnt/windows_7          ntfs-3g rw,nls-utf8,exec,user,umask=0222  0 0

Montuje się partycja w katalogu windows_7 ale niestety jest tylko do odczytu chociaż jes wpis rw  nie wiem co z tym dalej no i jeżeli dopisać UUID to jaki ?

• 2 weeks later...