Rysio Napisano Styczeń 2, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2021 Zainstalowałem Fedorę 31 i w katalogu /mnt utworzyłem trzy inne do których montowane są odpowiednio trzy partycje dwie ntfs i jedna ext4. Dopisałem to wszystko w /etc/fstab identyfikując partycje by-uuid i faktycznie montują się bez problemu - ale jednak tylko do odczytu. Jako root sprawdziłem i w we wszystkich trzech katalogach do których montuję partycje mam prawo do zapisu i odczytu jednak użytkownik nie, zastosowałem więc zaklęcie chmod -R 777 /nazwakatalogu ale uprawnienia pozostały bez zmian mimo że operacja chwileczkę trwała. Skoro tak to pomyślałem że może chown user:root nazwakatalogu ale to zaklęcie zadziałało z takim samym skutkiem jak poprzednie, niczego nie zmieniło. Wydaje mi się że problem może brać się stąd że instalowałem system z płytki LIVE - ale to tylko przypuszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 2, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2021 Musisz dodać do opcji montowania odpowiednie uid, guid stosownie do użytkownika być może również umask. F31 jest już niewspierana Aktualnie jest F33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Styczeń 5, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2021 Wiem że nie ma wsparcia - ale działa. W samym fstab - owszem UID GID itd. Ale przecież ja pisałem że w /mnt mam trzy katalogi - póki co pomijam samo montowanie w nich czegokolwiek. powiedzmy że nazywają się part1 part2 part3 to problem polega na tym że uprawnienia wyglądają tak: dr-xr-xr-x 1 root root 16K 12-28 18:59 part1 dr-xr-xr-x 1 root root 16K 12-28 18:59 part2 dr-xr-xr-x 1 root root 16K 12-28 18:59 part3 i już z tego poziomu nie mogę niczego zmienić jako root, a przecież to powinno być konfigurowalne. Nawet jako root uruchomiłem dolphin próbując zmienić uprawnienia to też nic z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 5, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2021 Czy w chwili zmiany właściciela tego katalogu masz coś w nim zamontowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Styczeń 6, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2021 Odmontowałem właśnie partycje umount -a I wygląda to tak że katalog jest pusty, ale pomimo że jakimś cudem właścicielem jest user należący do grupy root (czyli zgodnie z moimi oczekiwaniami ) to i tak jako user nie mogę tam niczego zapisać. Kiedy zmieniam uprawnienia jako root chmod 777 foto to mam taki oto wynik działania chmod: nie można zmienić uprawnień do 'foto/': System plików wyłącznie do odczytu no to kto jak kto ale root nie może tego zmienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 6, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2021 2 godziny temu, Rysio napisał: System plików wyłącznie do odczytu To jest twój problem. Żeby cokolwiek zrobić system musi być zamontowany w trybie do zapisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Styczeń 10, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2021 Przecież napisałem że jest to zwyczajny PUSTY katalog utworzony w /mnt - dopiero w nim zamierzam montować partycję a już jest problem z przydzielaniem uprawnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 10, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2021 Wklej, co dokładnie robisz. ls -al /mnt cat /etc/fstab mount [różne opcje] /urządzenie /mnt/part1 i tak dalej. Będzie znacznie łatwiej pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 10, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2021 Rysio Widzę, że muszę drugi raz napisać to samo, W dniu 6.01.2021 o 17:44, Rysio napisał: Kiedy zmieniam uprawnienia jako root chmod 777 foto to mam taki oto wynik działania chmod: nie można zmienić uprawnień do 'foto/': System plików wyłącznie do odczytu Żadne zmiany nie zajdą dopóki system plików masz tylko do odczytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysio Napisano Luty 2, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2021 No to wkleję linijkę z /etc/fstab UUID=4A569A31569A1DAF /mnt/windows_7 ntfs-3g rw,nls-utf8,exec,user,umask=0222 0 0 Montuje się partycja w katalogu windows_7 ale niestety jest tylko do odczytu chociaż jes wpis rw nie wiem co z tym dalej no i jeżeli dopisać UUID to jaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2021 Jeśli to partycja Windows, to ostatnio pisałem tu gdzieś, że to prawdopodobnie kwestia niepoprawnego zamknięcia Windows. [EDIT] O tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi