Jump to content
Sign in to follow this  
perkoz

Uruchamianie - wyświetlanie komunikatów

Recommended Posts

Witam. Po ostatnich aktualizacjach Fedory 33 przy uruchamianiu i zamykaniu systemu cały czas wyświetlają się informacje o uruchamianych usługach a wcześniej było tak fajnie tylko logo Fedory i kółeczko animowane. Co można z tym zrobić? W plikach nie było nic grzebane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W /etc/default/grub dopisz lub dopisz parametry, których brakuje:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Potem sudo update-grub i gotowe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To się też czasami dzieje, kiedy instaluję Fedorę bez żadnego pulpitu, a potem doinstalowuję Gnome, czy cokolwiek innego. Wówczas są dwie możliwości:

  • przebudować initramfs za pomocą narzędzia dracut,
  • poczekać na kolejną aktualizację kernela, gdzie owo przebudowanie będzie wymuszone.

Możliwe, że problem sam się naprawi po kolejnej aktualizacji kernela.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, SeeM said:

To się też czasami dzieje, kiedy instaluję Fedorę bez żadnego pulpitu, a potem doinstalowuję Gnome, czy cokolwiek innego. Wówczas są dwie możliwości:

  • przebudować initramfs za pomocą narzędzia dracut,
  • poczekać na kolejną aktualizację kernela, gdzie owo przebudowanie będzie wymuszone.

Możliwe, że problem sam się naprawi po kolejnej aktualizacji kernela.

Przy uruchamianiu mam do wyboru trzy kernele więc sprawdziłem na każdym i faktycznie przy dwóch ostatnich wywala te komunikaty a przy tym pierwszym uruchamia się normalnie. Zobaczę czy po kolejnych aktualizacjach będzie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, tomcio said:

W /etc/default/grub dopisz lub dopisz parametry, których brakuje:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

Potem sudo update-grub i gotowe ;)

W pliku grub mam już opcję GRUB_CMDLINE_LINUX="rhgb quiet"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładając, że najnowszym krenelem jest 5.10.11, możesz spróbować:

# dracut -f /boot/initramfs-5.10.11-200.fc33.x86_64.img 5.10.11-200.fc33.x86_64

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, SeeM said:

Zakładając, że najnowszym krenelem jest 5.10.11, możesz spróbować:

# dracut -f /boot/initramfs-5.10.11-200.fc33.x86_64.img 5.10.11-200.fc33.x86_64

 

No niestety nic to nie dało :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, perkoz napisał:

No niestety nic to nie dało :(

To obstawiałbym jakiś regres w sterownikach grafiki. Sprawdź w dzisiejszych logach, czy w okolicach uruchamiania rzucają się w oczy błędy związane z grafiką:

# journalctl --since="2021-02-06 07:00"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byś może masz jakoś problem z uruchomieniem określonych usług, co zwraca polecenie

systemctl list-units --state failed

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, sunrise said:

Byś może masz jakoś problem z uruchomieniem określonych usług, co zwraca polecenie

systemctl list-units --state failed

 

 UNIT LOAD ACTIVE SUB DESCRIPTION
0 loaded units listed.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dzisiejszej aktualizacji kernela do 5.10.13-200 wróciło wszystko do normy.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...