Jump to content

[Rozwiązano] Brak dźwięku w głośnikach (karta dźwiękowa integra)

Varems
 Share

Recommended Posts

Witam

Jestem nowy w linuxie. Stwierdziłem ostatnio że przejdę na linuxa z windowsa 10. Jako pierwszego zainstalowałem linux mint, gdzie bez problemu dźwięk wydobywał się z głośników podłączonych do mojej karty dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną. Stwierdziłem że jednak przejdę na fedorę, i po zainstalowaniu fedory dźwięku z głośników nie ma. Próbowałem podbijać wszystko w alsamixer ale nie pomogło. Głośniki podłączone są bezpośrednio do płyty głównej. Dodam że po odpaleniu Live linuxa mint z pendrive czy win10 dźwięk działa. Nie wiem gdzie leży problem, i nie mogłem znaleźć rozwiązania na innych forach. Jeżeli ktoś może pomóc byłbym po stokroć wdzięczny.

Mój sprzęt : płyta główna - asrock P5B-de

karta dźwiękowa VIA HD audio (VT1708S codec)

procesor intel core 2 quad

fedora 34 worstation (gnome 40.1.0)

P.S

nie znam się za bardzo na programowaniu więc prosiłbym o w miarę dokładne tłumaczenie. Z góry dziękuję

U mnie problemy z dźwiękiem są raczej proste:

• głośniki są nie w tym gnieździe, co trzeba,
  • są wyłączone,
  • mam włączone wyciszenie guzikiem na klawiaturze.

Jeżeli to coś innego, to też da radę zrobić.

Napisz w gnome-terminal:

$ pactl list cards

$ rpm -qa | grep pipewire

I wklej na forum wynik.

głośniki na pewną są włączone i w dobrym gnieździe. Co do wyciszenia - nie mam przycisku takiego na klawie, a pokazuje w opcjach dźwięku że dźwięk jest odtwarzany. Z tym ostatnim spróbuję jak tylko wrócę do domu. Dzięki za odpowiedź

po zrobieniu tego co napisałeś, rebotowaniu oraz ustawienia wszystkiego na włączone w alsamixer i podbicie tam wszystkiego czego się dało dźwięk działa bez najmniejszego problemu. Moje ogromne podziękowania. :D