Jump to content

Czy Kodeki Audio I Wideo Z RPM Fussion Wystarczą

zibi743
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie. Podczas odtwarzania wideo (F39) obraz delikatnie się zacina jakby był za mały FPS. Zainstalowałem kodeki z RPM Fussion, korzystałem z naszego Poradnika.

Zastanawiałem się czy film nie był zakodowany z błędami ale na Windows odtwarza płynnie. Próbowałem doinstalować dodatkowe kodeki:

#sudo dnf group install Multimedia

no ale jak się spodziewałem pojawiły się błędy zależności i informacje o zainstalowanych nowszych  pakietach.

Na innych stronach radzili żeby przełączyć na ffmpeg. Nie chcę używać w powyższej komendzie flagi --nodeps żeby nie namieszać. Film jest w formacie MPEG-4.

Inne multimedia odtwarzają się prawidłowo.

Szukałem stron, z których wcześniej korzystałem jeśli chodzi o te zagadnienie (wcześniejsze wersje Fedory) ale nie znalazłem....

Proszę podrzućcie mi link no i oczywiście porady w innej formie równiez mile widziane:)

Błędy i konflikty zależą od tego, ile oprogramowania bazującego na ffmpeg już zainstalowałeś. Fedora nie dostarcza niektórych kodeków, ponieważ jest zbyt popularna a powyżej pewnego progu pobierań wskakujemy w progi komercyjnych licencji.

Repozytorium rpmfusion albo jest mniej popularne, albo się tym w ogóle nie przejmują.

Co się dzieje po:

sudo dnf swap ffmpeg-free ffmpeg --allowerasing

Ja tam używam prawie tylko vlc:

sudo dnf install gstreamer1-plugins-ugly gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav a52dec lame vlc

Windows może korzystać z karty graficznej. Jeżeli w twoim komputerze jest grafika Nvidii i wspiera ona dekodowanie x264 i podobnych, może tutaj pomóc instalacja własnościowych sterowników Nvidii.

9 minut temu, SeeM napisał:

Błędy i konflikty zależą od tego, ile oprogramowania bazującego na ffmpeg już zainstalowałeś. Fedora nie dostarcza niektórych kodeków, ponieważ jest zbyt popularna a powyżej pewnego progu pobierań wskakujemy w progi komercyjnych licencji.

Repozytorium rpmfusion albo jest mniej popularne, albo się tym w ogóle nie przejmują.

Co się dzieje po:

sudo dnf install gstreamer1-plugins-ugly gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav a52dec lame vlc

Windows może korzystać z karty graficznej. Jeżeli w twoim komputerze jest grafika Nvidii i wspiera ona dekodowanie x264 i podobnych, może tutaj pomóc instalacja własnościowych sterowników Nvidii.

Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 2:35:51 temu w dniu sob, 4 maj 2024, 18:32:13.
Rozwiązano zależności.
==============================================================================================================
Pakiet                       Architektura     Wersja                  Repozytorium                     Rozm.
==============================================================================================================
Instalowanie:
ffmpeg                       x86_64           6.1.1-5.fc39            rpmfusion-free-updates           1.8 M
Instalowanie zależności:
ffmpeg-libs                  x86_64           6.1.1-5.fc39            rpmfusion-free-updates           8.2 M
libavdevice                  x86_64           6.1.1-5.fc39            rpmfusion-free-updates            72 k
Instalowanie słabych zależności:
vmaf-models                  noarch           2.3.0-6.fc39            fedora                           259 k
Usuwanie:
ffmpeg-free                  x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                         2.3 M
Usuwanie zależnych pakietów:
libavcodec-free              x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                          11 M
libavdevice-free             x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                         227 k
libavfilter-free             x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                         4.5 M
libavformat-free             x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                         2.6 M
libavutil-free               x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                         966 k
libpostproc-free             x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                          90 k
libswresample-free           x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                         151 k
libswscale-free              x86_64           6.1.1-3.fc39            @updates                         571 k

Podsumowanie transakcji
Instalacja  4 pakiety
Usunięcie   9 pakietów

Całkowity rozmiar pobierania: 10 M
W porządku? [t/N]: t

Jeśli chodzi o własnosciowe sterowniki to zawsze, przynajmniej u mnie było dużo problemów podczas aktualizowania Fedory w ramach tej samej wersji. Stery Nvidii trzeba instalować było od nowa....

Jeśli chodzi o VLC to w niektórych filmach nie ma obrazu, dźwięk jest. Coś namieszałem ale myslę, że naprawię.

Nawiązując jeszcze do tego "problemowego" filmu to częściowo mógł być błędnie zakodowany bo w Windows pod koniec w ogóle w żaden sposób nie można było obejrzeć go do końca.

30 minut temu, SeeM napisał:

Co się dzieje po:

Dzięki sunrise i SeeM. Te polecenia pomogły. Film teraz jest odtwarzany normalnie.