Jump to content

Alpine - dosadna konfiguracja

prymula
 Share

Recommended Posts

Hejka

Swego czasu poruszyłem na forum kwestię polecanego programu pocztowego. Użytkownik @Fedoras wspomniał o Alpine, wypróbowałem, jednak z początku byłem nieco sceptyczny. Jednak na dzień dzisiejszy, używam Alpine naprawdę często – tak jak często można wykorzystywać pocztę w dzisiejszych czasach. Jednak dwóch kwestii w konfiguracji nie udało mi się rozwiązać. Mianowicie:

- Na podglądzie skrzynki „wysłane”, program wyświetla nadawce – czyli mnie – a chciałbym aby wyświetlał odbiorce – patrz zrzut ekranu.

- Jak ustawić obsługę wielu skrzynek ?

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny

Pozdrawiam

1305500610_Zrzutekranuz2024-07-2406-15-45.png.1d9eac7243cdb40da4f5a03897a6b7b5.png

Nie wiem czy to jakieś trefne zrządzenie losu, ale z dniem dzisiejszym (podobnie jak wcześniej w Thunderbirdzie) nie idzie wysłać poczty z domeny outlook'a. I to zarówno w klasycznej konfiguracji hasła jak i przez  xauth2. Smutne ale prawdziwe. Naprawdę nie wiem co ci kolesie z Redmond mają w tych swoich baniach. Ręce opadają. Nie wiem może wystarczy to zgłosić, ale jest to zastanawiające. 

Ja mam pocztę na OVH od 10 lat i też raz na 2-3 miesiące mają tak z 10 minut przerwy. Wszystko czasem pada, ale jak pada smtp, to wszyscy wiedzą na raz. (-:

Zdaje się, że alpine czyta nagłówek from i podaje nadawcę w kolumnie podglądu. A gdyby awk-iem podmienić wszystkie pola from na odbiorcę we wszystkich plikach mbox w wysłanej poczcie? Dopóki nie przesyłasz korespondencji dalej, to nie ma znaczenia, co w tych polach jest.

To nie wygląda mi na przerwę techniczną. Kilka miesięcy wcześniej ten sam problem dotyczył wysyłania wiadomości w Thunderbirdzie, ale o dziwo w Alpine dalej była możliwość wysyłania listów - nawet nie musiałem konfigurować autoryzacji przez XAUTH2. A teraz podobnie jak w Thunderbirdzie.... lipa !

No muszę przyznać @SeeM, zawadiacki sposób zaproponowałeś, jednak nie należy do najwygodniejszych. Ale działa ! Udało mi się wygenerować oto taki krótki skrypt Bash, z samym AWK nie udało mi się niestety dogadać.

#!/bin/bash

# Nazwa pliku mbox
mbox_file="sent-mail"

# Tymczasowy plik do zapisu zmian
tmp_file=$(mktemp)

# Pętla przetwarzająca każdą wiadomość
while read -r message; do
  # Sprawdzenie, czy linia zawiera nagłówek "From:"
  if [[ $message =~ ^From: ]] ; then
    # Ekstrakcja adresu z nagłówka "To:"
    to_address=$(grep -m 1 "^To:" "$mbox_file" | cut -d' ' -f2-)
    # Zastąpienie adresu w nagłówku "From:"
    echo "From: $to_address"
  else
    echo "$message"
  fi
done < "$mbox_file" > "$tmp_file"

# Przeniesienie zawartości pliku tymczasowego do pliku oryginalnego
mv "$tmp_file" "$mbox_file"

PS. Próbowałem ustawić autoryzację w Alpine dla poczty Gmail, ale żeby tego dokonać to chyba trzeba być inżynierem Google. Więc wróciłem do mojej pierwotnej konfiguracji z użyciem poczty z Wirtualnej Polski - tu wszystko działa.

Alpine zawsze był jeden krok do tyłu z najnowszymi wynalazkami pocztowymi. Po jakiejś walce dałem spokój i od lat używam go tylko do poczty lokalnej. Zrobiłem jakiś forward i normalny send i w wysłanych mam jak w załączniku. Przejrzałem konfigurację ale nic specjalnego nie znalazłem. Większość ustawień ma default, ale to znaczy, że można ustawić adresata bez "małpich figli"

Pozdrawiam

PS.
Konfiguracja kilku kont SMTP jest np. tu:
https://www.schotty.com/General_Linux/Alpine_EMail_Client_Configuration/

Zrzut ekranu z 2024-07-27 05-40-48.png

W dniu 25.07.2024 o 22:51, prymula napisał:

PS. Próbowałem ustawić autoryzację w Alpine dla poczty Gmail, ale żeby tego dokonać to chyba trzeba być inżynierem Google.

Jeżeli używałeś swojego hasła do konta google, to nie będzie działać (z SMTP/POP3). Musisz użyć App passwords i wygenerować oddzielne hasło.

Po zmianie serwera z Outlook na WP, zaczęło mnie wkurzać że mogę w ‘default-fcc’ zdefiniować tylko jeden cel. Albo zdalne konto albo lokalne. Bardzo dziwne było że w przypadku Outlooka, wystarczyło w ‘default-fcc’ podać ‘sent-mail’ a wiadomości pojawiały się zarówno lokalnie jak i na zdalnym serwerze. W przypadku poczty WP już tak się nie działo. Jednak dla Alpine, poświęciłem sporą część soboty, znajdując rozwiązanie. Należało ustawić to, aby osiągnąć pożądany skutek :)

folder-collections="Połączenie" {imap.wp.pl:993/ssl/[email protected]}[]

PS1. Tylko ciągle w podglądzie wysłanych wiadomości wyświetla mi łańcuch z pola FROM.

PS2. Z tym XAUTH2 musi być coś nie tak po stronie Alpine, M$ zarzeka się że u niego wszystko gra. Wszelka próba konfiguracji, to zagrzebywanie gruszek w popiele.