Skocz do zawartości

Fedora 42 Xorg Czy Wayland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W internecie piszą o "wojnie Waylanda z X-11":) Zsstanawiam się więc na co się przełączyć... Z jednej strony nowoczesność, wydajność, stabilność/niestabilność Waylanda a z drugiej lepsze wsparcie dla sterszych aplikacji od Xorg:)

Jakie są Wasze opinie na ten temat? Z pewnością przełączanie w zależności od potrzeb:D

To zależy :)

Jeżeli wszystko działa jak należy na Waylandzie, to jego bym używał, tym bardziej, że KDE i GNOME, czyli najbardziej popularne środowiska odchodzą od X11 i wkrótce nie będziesz miał wyboru.

No ale chyba będzie możliwość przełączenia się między Waylandem i X-11... Nie powinni jego się pozbywać. Jeśli to zrobią to potrzebne będzie jakieś wsparcie dla starszych aplikacji lub zastąpienie ich nowszymi wersjami. Nie wiem czy informacje są aktualne ale pisali, że Wayland jeszcze do końca nie współpracuje z KDE, którego używam. Obecnie dbam o czystość środowiska. ciekawe jak jeszcze długo:P

4 godziny temu, zibi743 napisał:

Nie wiem czy informacje są aktualne ale pisali, że Wayland jeszcze do końca nie współpracuje z KDE,

W sensie? Bo używałem KDE z Walandem prawie 3 lata, chyba od wersji 5.25 - żadnych problemów, wszystko działało bez problemu od samego początku - co prawda stabilność na początku pozostawiała troszkę do życzenia, ale od 6 w zasadzie nie ma się do czego przyczepić. Ba jak sobie czasem porównywałem z X11 to powiedziałbym, że pod Waylandem działa lepiej ;) 

Czytałem na zagranicznych forach właśnie, że Wayland do końca nie współpracuje jeszcze z KDE. Na inne środowiska nie zwróciłem uwagi. Jeśli chcesz wykorzystać efektywniej kartę graficzną, wsparcie dla wielu monitorów itd to właśnie Wayland trochę "nie domaga":). Tak pisali. Z tego powodu napisałem to co zacytowałeś w tym poście:)

42 minuty temu, zibi743 napisał:

Jeśli chcesz wykorzystać efektywniej kartę graficzną, wsparcie dla wielu monitorów itd to właśnie Wayland trochę "nie domaga":)

No to ja się zupełnie nie zgadzam. Z moich obserwacji:

- gry działają lepiej pod Waylandem, można założyć, że reszta systemu też

- korzystam z wielu monitorów - zero problemów, wsparcie w zasadzie jest 1:1 z X11, albo i lepiej jeśli uwzględnić fractional scaling i HDR

- nowe ficzery jak HDR są dostępne tylko pod Waylandem

Nie neguję tego co piszesz ale zauważ, że pisałem "jeśli te informacje są prawdziwe". Dobrze, że te wszystkie rzeczy działają pod Waylandem. Ja ostatnio próbowałem uruchomić gierkę Maelstrom (sentyment). Na Waylandzie mi się nie uruchomiła a na X11 poszła bez problemu.

Tak z ciekawości zapytam Cię w jakie gierki pogrywasz na Fedorze? Pewnie skorzystałeś z Protona. Kiedyś będę musiał poczytać na ten temat.

3 godziny temu, zibi743 napisał:

Nie neguję tego co piszesz ale zauważ, że pisałem "jeśli te informacje są prawdziwe".

No tak, napisałeś co wyczytałeś z forów (pewnie jakieś posty sprzed paru lat - wtedy to jeszcze była prawda) i spytałeś się tutaj jaka jest obecnie sytuacja. Więc przekazałem, a teraz mam wrażenie, że próbujesz odwrócić kota ogonem i z jakiegoś niewyjaśnionego powodu próbujesz wmówić mi, że na KDE pod Waylandem są problemy, mimo że znam temat z autopsji i wiem, że tam nie ma absolutnie żadnych problemów. Weź po prostu sprawdź na własnej skórze, a nie próbujesz tworzyć jakieś dziwne teorie ;) 

3 godziny temu, zibi743 napisał:

Tak z ciekawości zapytam Cię w jakie gierki pogrywasz na Fedorze?

Nie korzystam z Fedory tylko z Manjaro :P A gram w różne gry - moja biblioteka na Steam liczy ponad 200 tytułów, jak dotąd we wszystkie tytuły byłem w stanie zagrać - w tej chwili ogrywam Death Stranding ;) 

Ja się niedawno zdziwiłem, że na Raspbianie nie działa xscreensaver. Okazało się, że nawet na starych Malinkach v2 jest domyślnie Wayland. Xsy można sobie tam włączyć dla chętnych, ale wiele rzeczy już się krzaczy, w tym filmy na VLC.

Początkowo mi się zdawało, że Xsy jako monolit będą szybsze, a klatkaż w grach miałem większy na takim ociężałym Gnomie z Waylandem, niż na micro WM-ach z X. Nawet nie próbuję rozumieć, jak to się dzieje.

14 godzin temu, SeeM napisał:

Początkowo mi się zdawało, że Xsy jako monolit będą szybsze, a klatkaż w grach miałem większy na takim ociężałym Gnomie z Waylandem, niż na micro WM-ach z X. Nawet nie próbuję rozumieć, jak to się dzieje.

Niezoptymalizowany monolit będzie wolniejszy niż dobrze napisany modularny serwer ;) Poza tym kiedyś czytałem, że w X11 do komunikacji wykorzystywane protokoły sieciowe, które są bardziej ograniczone i mniej wydajne niż IPC w Waylandzie.

14 godzin temu, tomcio napisał:

Niezoptymalizowany monolit będzie wolniejszy niż dobrze napisany modularny serwer ;) Poza tym kiedyś czytałem, że w X11 do komunikacji wykorzystywane protokoły sieciowe, które są bardziej ograniczone i mniej wydajne niż IPC w Waylandzie.

A może coś być na rzeczy. W X-sach okno uruchomionej aplikacji może być wyświetlane na zdalnym hoście. Fajny bajer, ale jego kod już pewnie niekoniecznie.