Skocz do zawartości

Zakłócenia elektromagnetyczne

Toni

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od trzech tygodni co najmniej doświadczam na moim komputerze (na Fedora 42) zakłóceń elektromagnetycznych przenoszonych na moje (zasilane przez usb) głośniki. Gdy ruszam myszką ,przeciągam stronę słyszę szum, trzaski. To nastąpiło po jakieś aktualizacji. Co ciekawe problem zaobserwowałem już na moim poprzednim komputerze w chwili gdy wyjąłem z niego kartę dedykowaną i zacząłem korzystać z integry w procesorze. Wtedy myślałem, że to wynika z wyciągnięcia karty dedykowanej i źle zaprojektowanej płyty głównej.  Ale po miesiącu, dwóch korzystania z nowego komputera problem uwidocznił się też na nim, gdzie zainstalowałem wyciągniętą ze starego komputera kartę dedykowaną. Chciałbym się spytać Was czy jest szansa, że ktoś coś z tym zrobi jeśli się to zgłosi. Po kolejnych aktualizacjach wydaje mi się, że trzaski są cichsze, ale wciąż słyszalne. Z początku najbardziej słyszalne były te trzaski gdy korzystałem z Google Chrome a teraz trochę się to poprawiło aczkolwiek problem jest też słyszalny na Firefoxie oraz przy korzystaniu z gnome. Czy ktoś by mi chciał pomóc w poinformowaniu osób, które są za to odpowiedzialne, które zajmują się rozwojem oprogramowania Fedory w tym obszarze? Rozmawiałem o problemie z Gemini (wg niego winna zmiana na bardziej agresywne ustawienie oszczędzania energii usb) Wykonałem test, podpiąłem na dwa dni ładowarkę usb i rzeczywiście problem zniknął, ale ładowarka do telefonu nie nadaje się do ciągłej pracy i za bardzo nie ma takich dostępnych eleganckich rozwiązań. Lubię moje głośniki a korzystam z układu 2.0 i mam ograniczoną alternatywę. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.