Skocz do zawartości

Nvidia + Fc7 Niska Rozdzielczość

swiruss

Rekomendowane odpowiedzi

Po zainstalowaniu FC7 + kmod-nvidia, sterowniki po restarcie uruchomiły się (co prawda nie było żadnego logo nvidia ale beryl zadziałał, czy ma być logo nvidia??) niestety w rozdzielczości 640x480 i nic w konfiguracji ekranu nie da się zmienić :( jedynie na niżej :/. Ktoś może pomóc ?

nvidia-config-display enable zrobiłeś (lub pobawiłeś się xorg.conf)?

nvidia-config-dispay zrobiłem, nie bawiłem się xorg.conf ale do niego zaglądałem... Nie ma co prawda tam ustalonych żadnych max rozdzielczości ale wygląda sensownie. Gdyby ktoś miał xorg.conf dla nvidia z FC7 (mam Geforce 7600GS) to chętnie bym przyjął i porównał.

Gdyby ktoś miał xorg.conf dla nvidia z FC7 (mam Geforce 7600GS) to chętnie bym przyjął i porównał.
Oto mój minimalistyczny xorg :)

Section "ServerLayout"
Identifier     "single head configuration"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "kbd"
Option	    "XkbModel" "pc105"
Option	    "XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "nvidia"
Option	    "AddARGBGLXVisuals" "True"
Option	    "DisableGLXRootClipping" "True"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
	Modes    "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Sekcja Modes wygląda tak, ponieważ mam dość stary monitor 17 cali i akurat na takich niestandardowych rozdzielczościach chodzi najlepiej. Co do tego loga nvidii to po zwykłej konfiguracji powinno się pokazywać. Ładują się stery nvidii przy starcie systemu (chodzi mi o demona)? Warto także odpalić glxgears , glxinfo i zobaczyć czy nie wypluwa błędów. I jeszcze pozostaje nvidia-settings gdzie można znaleźć kilka ciekawych opcji.

Nie wiem dlaczego na forum panuje powszechne przekonanie o konieczności zastosowania komendy nvidia-config-display enable po instalacji sterów. Przecież podczas ponownego uruchamiania komputera, system i tak ładuje sterowniki a następnie uruchamia je...

Nie wiem dlaczego na forum panuje powszechne przekonanie o konieczności zastosowania komendy nvidia-config-display enable po instalacji sterów. Przecież podczas ponownego uruchamiania komputera, system i tak ładuje sterowniki a następnie uruchamia je...

Nie ma konieczności, to polecenie po prostu przygotowuje odpowiednio xorg.conf, więc tak jest chyba najszybciej. Chociaż nie zawsze skutkuje, wtedy pozostaje konfiguracja ręczna

Witam!

Nie będę zakładał nowego tematu więc moje pytanie zadam tutaj a jest z tej samej "beczki".

System > Preferencje > Sprzęt > Rozdzielczość Ekranu pokazuje mi, że mam ustawione odświeżanie na 50 Hz. Natomiast pod nvidia-settings jest napisane, że odświeżanie wynosi 75 Hz. Komu wierzyć? :)

• 2 weeks later...
Ja mam problem... wpisuję yum install kmod-nvidia i niestety nic nie znajduję... :(

Może brakuje mi repo czy coś? Zainstalowałem wczoraj na świeżo F7.

Proszę o pomoc :)

Zgadłeś! Brawo :)

A teraz jako root

rpm -ihv http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm

I potem instaluj sobie sterowniki...

A nstępnym razem poszukaj dokładnie, to nie boli.

Witam. Mam następujący problem: Kilka dni temu kupiłem od znajomego kartę GF 5200 MX 128/128 , wczesniej mialem GF 4400 Ti 64MB, mój monitor to SonyMultiscan15sx , problem w tym, że na starej karcie moglem ustawic rozdzielczosc 1280x1024, a teraz max to 1024x768. Jest to niewygodne, bo przy tak małym ekranie ciężko mi pracować. Proszę o pomoc i o ewentualne wskazówki. Z góry dzieki :)

[...] ewentualne wskazówki.
Wrrrr, opcja "Szukaj" u góry ekranu albo przeczytaj ten wątek :angry:

W /etc/X11/xorg.conf w Section "Screen" dopisz linię

Modes "1280x1024" "1152x864" "1024x768"

czy jakie tam inne rozdzielczości potrzebujesz.

Z góry dzieki :)
Proszę... :angry:

... Kilka dni temu kupiłem od znajomego kartę GF 5200 MX 128/128 , wczesniej mialem GF 4400 Ti 64MB

A sterowniki zmieniles? 4400 chodzila (prawdopodobnie) na kmod-nvidia-96xx a 5200 powinna chodzic na kmod-nvidia

Poza tym to juz tylko dlubanie w xorg.conf...

Pozdro