Skocz do zawartości

Program Do Katalogowania Cd, Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Szukam programu który zapisałby stan posiadania moich płyt żebym mógł sobie potem to przeszukiwać. Beagle tego nie zrobi. Kiedyś był Kat ale posiadanie dwóch takich programów mi się nie podoba. Fajnie by było gdyby też współpracował z Beagle albo gdyby była wtyczka do Beagle ;)

Czesc byc moze znajdziesz z tego cos odpowiedniego:

Tellico 1.0.3

Program do katalogowania różnego typu zbiorów - od płyt po książki. Istnieje możliwość importowania baz z innych tego typu programów, a także opcja eksportu bazy do pliku HTML.

http://periapsis.org/tellico/

GWhere 0.2.3

Aplikacja katalogująca zawartość płyt i innych nośników pamięci. Oprócz wersji linuksowej istnieje również wersja windowsowa.

http://www.gwhere.org/download/source/gwhere-0.2.3.tar.gz

vvv (Virtual Volumes View) 0.5

Aplikacja do katalogowania zawartości takich nośników danych, jak płyty CD czy DVD i późniejsze wyszukiwanie ich zawartości w trybie off-line. Struktura skatalogowanych folderów i plików przechowywana jest w pojedynczym wirtualnym systemie plików. Każdy folder w tym systemie odpowiada pojedynczej płycie. Dostępne są wersje dla systemów Windows i Linux.

http://heanet.dl.sourceforge.net/sourcefor.../VVV-0.5.tar.gz

Ja korzystam z CdCat (http://cdcat.sourceforge.net). Ściągnąłem to kiedyś i przekompilowałem i jestem zadowolony, bo działa również pod windami, więc jakby co, to mogę również w pracy sobie sprawdzić. Wystarczy plik z bazą przenieść, a zapisy są dobrze skompresowane więc nawet przesłanie pocztą wchodzi w rachubę przy kolekcji ok. 300 DVD i CD

Oczywiście z Beagle to nie współpracuje, więc pewnie nie spełni Twoich wymagań, ale osobiście wyłączam Beagle <_< Jakoś jak na moje poczucie prywatności zbyt wiele informacji zbiera ;)

ale w domu/pc jestem tak cholernie posegregowany że nie da się niczego zgubić. :) Wręcz czuje się źle jak muszę czegoś szukać ;)
Zgubić trudno, ale pamięć czasem zawodzi. Mam np. kilkadziesiąt płyt CD i DVD :) W szufladach :) Nie chce mi się ich ręcznie opisywać. Wyszukuję więc w katalogu i już wiem, że to czego szukam znajdę w drugiej szufladzie od dołu, w albumie nr ileśtam, na płytce z etykietką jakąśtam ;) Ot i moja tajemnica konieczności posiadania programu katalogującego.

Co do katalogowania treści na dysku to tu się zgadzam - też na ogół wiem gdzie co mam.

Mam np. kilkadziesiąt płyt CD i DVD :) W szufladach :) Nie chce mi się ich ręcznie opisywać.

A ja z tej okazji serdecznie polecam dysk zewnętrzny z własnym zasilaniem. Te ze średniej i górnej półki są wielkości oryginalnego opakowania DVD, 1TB pojemności i w ten sposób wszystkie moje materiały z płyt (kilka dni zgrywałem ;) ) mogę w każdej chwili zanieść gdzieś w kieszeni :) Świetna sprawa, zamiast walających się wszędzie płyt.

Jeśli ktoś jest zainteresowany to dodałem CdCat do recenzji.

Naszło mnie dzisiaj na budowanie paczek dla mojej nowej 64-bitowej Fedory 8. Spróbowalem i widzę, że CdCat nie lubi się z Qt4 chyba

[waldo@localhost rpm]$ rpmbuild --rebuild --target=x86_64 SRPMS/cdcat-1.01b-1.fc8.src.rpm
[...cięcie...] 
Updating '/home/waldo/rpm/BUILD/CdCat-1.01b/src/lang/start/cdcat_nolang.qm'...
   Generated 0 translations (0 finished and 0 unfinished)
   Ignored 503 untranslated source texts
+ make -j3
/usr/lib64/qt4/bin/uic src/help.ui -o ui_help.h
uic: File generated with too old version of Qt Designer
File 'src/help.ui' is not valid
make: *** [ui_help.h] Error 1
błąd: Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.42648 (%build)

Błędy budowania RPM-a:
   użytkownik kurzawa nie istnieje - użyto konta root
   grupa kurzawa nie istnieje - użyto grupy root
   Błędny stan wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.42648 (%build)

Jak to ominąć? Są jakieś paczki typu "compat"? :unsure:

W katalogu /usr/lib64/qt4/bin poza uic widzę uic3 - może jakby "namówić" rpmbuild do skorzystania z tego programu to by lepiej poszło?

tu jest nieoficjalna wersja cdcat-a przeportowana na qt4[...]
Czy to znaczy, że nie da się w prosty sposób zrobić tak, żeby przekompilować program pisany pod Qt3, jeśli w systemie zainstalowane jest Qt4?

Możesz spróbować się pobawić z qt3to4, ale sam tego nie używałem i nie mam pojęcia jak to działa, czy trzeba do tego jakichś umiejętności w programowaniu itd...

Teoretycznie samo qt3to4 projekt.pro powinno wystarczyć, ale... :-)

ps. qt3to4 jest w qt4-devel

ps. qt3to4 jest w qt4-devel
No tak, tylko moje "projekt.pro" jest w *src.rpm ;) próbuję zbudować paczkę z tego co podał kurzawa i bardziej zależy mi tutaj na zbudowaniu rpm z tego src.rpm niż na samym skompilowaniu programu (mam paczkę z 32-bitowego systemu i w sumie mi wystarczy jakby co).

to akurat nie problem, możesz spokojnie wypakować źródła z *.src.rpm, spróbować później je przeportować, spakować ponownie i zbudować paczkę ze speca (rpmbuild -ba), ale z tego co na szybko spróbowałem to i tak jednak lipa będzie przy kompilacji...

Da się. Musisz mieć obok qt4-devel wgrane też qt-devel.
Mam. Do kompilacji smplayera były już potrzebne - obydwa pakiety tzn. na architekturę 32-bit i 64-bit.

Hmm... Dziwne pisząc tego posta odpaliłem z boku w terminalu rpmbuild jeszcze raz i tym razem poszło. Nic nie rozumiem, może miałem przez te kombinacje z smplayer ścieżki pokręcone :lammer: Krótko mówiąc przekombinowalem.

Ale dzięki, bo mnie zmobilizowałeś i kolejną paczkę mam na 64-bit z bardzo dla mnie użytecznych programów, których jeszcze nie ma w repo :) No i dzięki oczywiście dla kurzawy za przygotowanie pakietu i speca.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...