Skocz do zawartości

[Fedora 15]Montowanie Partycji

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznaję ze wstydem, że nie szukałem zbyt intensywnie, jednak jakieś tam poszukiwania podjąłem i nie mogę wciąż zrozumieć co się dzieje z fstab i co jest odpowiedzialne za montowanie partycji w F15.

Zainstalowałem sobie F15 beta obok używanej przeze mnie F13. Żeby się nie gryzły zrobiłem osobna partycję / i /boot dla F15 (testowo, więc /home jako katalog a nie osobna partycja), zainstalowałem system (netinst), sprawdziłem czy przypadkiem nic innego się tam nie podopisywało w /etc/fstab - nie jest w porządku.

Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że "z automatu" podmontowały się partycje /, /boot i /home z F13 i wywaliły się na na pulpit.

Z samymi ikonami poradziłbym sobie, ale F15 potraktowała partycję /home z F13 jako swój /home i zamontowała :) Efekt jest taki, że F15 wstaje bez problemów, ale wejście w F13 po uruchomieniu F15 wiąże się z upierdliwym i długotrwałym wykonaniem sprawdzenia etykiet w F13 przez SElinux, ustawienia też się z lekka chrzanią, ale to mniejszy problem.

Nie wiem czy jakoś mętnie tego nie tłumaczę? <_< Podsumowując chciałbym, żeby F15 montowała mi tylko to co jej wpisałem w /etc/fstab i nie próbowała mnie uszczęśliwić na siłę montowaniem wszystkich partycji odnalezionych na dyskach.

Wie ktoś dlaczego tak się dzieje? Jakieś porady, linki? Z góry dzięki.

Gnome i KDE używają udisks, ale nie wiem jak to wygląda na Gnome3. Pewnie wszystko jest zautomatyzowane dla dobra użytkownika :) W KDE w ustawieniach można zaznaczyć, które partycje będą automatycznie montowane. W F13 był chyba devkit, tyle że słabo zintegrowany ze środowiskami graficznymi.

Przyznaję ze wstydem, że nie szukałem zbyt intensywnie, jednak jakieś tam poszukiwania podjąłem i nie mogę wciąż zrozumieć co się dzieje z fstab i co jest odpowiedzialne za montowanie partycji w F15.

Od paru wersji jest tak samo. Przykładowo jeśli odpalisz LiveCD, to też zamontuje się /home jako /home z wiadomymi skutkami. Nie mam pojęcia jak to wyłączyć.

Z drugiej strony jak sam zapewne widzisz F15 jest w porządku, więc... :)

No, to mnie nie pocieszyliście, ale dzięki za naprowadzenie. Coś mi się o uszy obiło z udisks, ale nie sądziłem, że to aż tak wredne zacznie się robić :) Korzystam z XFCE, więc dość mocne wciąż powiązania z Gnome.

@Sorror - celna uwaga ;)

No właśnie. Nie wiem na 100% ale zacząłem szukać co się zmieniło między F13 a F15 oraz między XFCE 4.6 a 4.8 i tak najbardziej mi "śmierdzi" systemd. Zmiana dość rewolucyjna, więc jest dla mnie podejrzana :)

Dzięki za link - mam coś na początek.