ALvarez Napisano Listopad 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2011 (edytowane) Witam. Przeczytalem opisy na forum ale w moim przypadku niewiele mi pomogly. Zainstalowale VirtualBox 1.4.6 Zalozenie maszyny virtualnej "ubuntu", przy próbie uruchomienia komunikat: 1.Kernel driver not installed (rc=-1908) The VirtualBox Linux kernel driver (vboxdrv) is either not loaded or there is a permission problem with /dev/vboxdrv. Please reinstall the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root. If it is available in your distribution, you should install the DKMS package first. This package keeps track of Linux kernel changes and recompiles the vboxdrv kernel module if necessary. uruchamiam bez dkms: /etc/init.d/vboxdrv setup wynik: Stopping VirtualBox kernel modules [ OK ] Uninstalling old VirtualBox DKMS kernel modules [ OK ] Trying to register the VirtualBox kernel modules using DKMS[NIEUDANE] (Failed, trying without DKMS) Recompiling VirtualBox kernel modules [NIEUDANE] (Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong) wyniki: w katalogu dev nie ma pliku vboxdrv /var/log/vbox-install.log: Makefile:172: *** Error: unable to find the sources of your current Linux kernel. Specify KERN_DIR=<directory> and run Make again. Stop. uruchamiam z dkms: /etc/init.d/vboxdrv setup Stopping VirtualBox kernel modules [ OK ] Uninstalling old VirtualBox DKMS kernel modules [ OK ] Trying to register the VirtualBox kernel modules using DKMS Error! Your kernel source for kernel 2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE cannot be found at /lib/modules/2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE/build or /lib/modules/2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE/source. [NIEUDANE] (Failed, trying without DKMS) Recompiling VirtualBox kernel modules [NIEUDANE] (Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong) /var/log/vbox-install.log: Uninstalling modules from DKMS removing old DKMS module vboxhost version 4.1.4 ------------------------------ Deleting module version: 4.1.4 completely from the DKMS tree. ------------------------------ Done. Attempting to install using DKMS Creating symlink /var/lib/dkms/vboxhost/4.1.6/source -> /usr/src/vboxhost-4.1.6 DKMS: add Completed. You can use the --kernelsourcedir option to tell DKMS where it's located. Failed to install using DKMS, attempting to install without Makefile:172: *** Error: unable to find the sources of your current Linux kernel. Specify KERN_DIR=<directory> and run Make again. Stop. Error! Your kernel source for kernel 2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE cannot be found at /lib/modules/2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE/build or /lib/modules/2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE/source. [NIEUDANE] i wg mnie tu jest problem tylko nie wiem to znaczy chyba wiem/nie umiem go rozwiazac. W wymienionym wyzej katalogu sa pliki build i source jako dowiazania do katalogu /usr/src/kernels/2.6.35.14-103.fc14.i686 W trybie rozpaczy dopisalem na koncu PAE i po vboxdrv setup w logu dkms_autoinstaller vboxhost (4.1.6): Already installed on this kernel. Restart kompa, uruchomienie VirtualBox OK, uruchomienie maszyny - ten sam komunikat co na poczatku. Komunikat w boot.log: Starting VirtualBox kernel modules [60G[[0;31mNIEUDANE[0;39m] modprobe vboxdrv: FATAL: Error inserting vboxdrv (/lib/modules/2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE/extra/vboxdrv.ko): Invalid module format. Przepraszam, wymiekam, moje widomosci ulegly wyczerpaniu. Moze ma ktos dobry pomysl co z tym zrobic. Juz dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. ALvarez Przepraszam, jak wyslalem to widze jaki jest balagan. Edytowane Listopad 8, 2011 przez WalDo tagi "code" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Listopad 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2011 Brakuje pakietów kernel-devel i kernel-headers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Listopad 7, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2011 Brakuje pakietów kernel-devel i kernel-headers Sa zainstalowane zgodne wersje. ALvarez Moze im tez dopisac PAE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Listopad 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Ale tak dla pewności daj wynik $ yum list installed kernel\* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Pokaz uname -r rpm -qa | grep kernel-devel Inaczej to sie tutaj bedziemy 100 lat bawic. [EDIT] Z logów ewidentnie wynika, ze masz kernel-devel niedopasowany do kernel. Sam piszesz o W wymienionym wyzej katalogu sa pliki build i source jako dowiazania do katalogu /usr/src/kernels/2.6.35.14-103.fc14.i686 a w logach jest o Error! Your kernel source for kernel 2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE cannot be found at/lib/modules/2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE/build or /lib/modules/2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE/source. Polecam yum install kernel-devel-PAE [/EDIT] P.S. Zakladam, ze chodzi o VB 4.1.6 a nie 1.4.6? Zmienie tytul, zeby nie mylil. Stosuj znaczniki "code" a przy dlugich "wklejkach" znaczniki "codebox" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Listopad 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Witam. Dziękuję WalDo za poprawki. Poniżej to co mam zainstalowane. yum list installed kernel\* Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list Zainstalowane pakiety kernel-PAE.i686 2.6.35.14-97.fc14 @updates kernel-PAE.i686 2.6.35.14-100.fc14 @updates kernel-PAE.i686 2.6.35.14-103.fc14 @updates kernel-devel.i686 2.6.35.14-97.fc14 @updates kernel-devel.i686 2.6.35.14-100.fc14 @updates kernel-devel.i686 2.6.35.14-103.fc14 @updates kernel-doc.noarch 2.6.35.14-103.fc14 @updates kernel-headers.i686 2.6.35.14-103.fc14 @updates uname -r 2.6.35.14-103.fc14.i686.PAE rpm -qa | grep kernel-devel kernel-devel-2.6.35.14-100.fc14.i686 kernel-devel-2.6.35.14-97.fc14.i686 kernel-devel-2.6.35.14-103.fc14.i686 A gdzie są właściwe kernele, nie ma ich ani na rpm.pbone.net ani na google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Przeczytaj dokladnie co bylo napisane wczesniej. Pomylilem nieco nazwe pakietu yum install kernel-PAE-devel i to wszystko. Jak masz kernel PAE, to i devele musisz brac dla PAE. Te wszystkie kernel-devel bez PAE mozesz usunac yum remove kernel-devel\* [EDIT] A jak masz < 4GB RAM to mozesz sobie spokojnie zainstalowac zwykly 32-bitowy kernel, taki bez PAE yum install kernel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Listopad 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Wielkie dzięki, działa, właśnie instaluje się Mageia. Rozwiązanie było proste. Tylko dlaczego to wszystko nie instaluje się domyślnie? Jeszce raz wielkie dzięki. Temat można uznać za wyczerpany. Pozdrawiam. ALvarez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Tylko dlaczego to wszystko nie instaluje sie domyslnie?VirtualBox jest spoza repozytoriów wspieranych przez Fedore. Instalujac VirtualBox-OSE (z repo) unikasz tych problemów. Oczywiscie nie masz tez (przynajmniej kiedys tak bylo) obslugi USB Co do kernela: chciales zeby yum zainstalowal Ci kernel-devel, to zainstalowal. Kazales kernel-PAE-devel - masz. Nie win mlotka za to, ze uderzyles sie w palec przy wbijaniu gwozdzia. BTW. Od dzisiaj mamy juz oficjalnie Fedore 16, wiec dla Fedory 14 konczy sie okres wsparcia, nie bedzie juz aktualizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Listopad 8, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 Witam. Miałem zainstalowane VB-OSE fakt działało ok ale bez USB. Chciałem mieć dostęp do USB. Co do instalacji domyślnej. Jeżeli instalator przy instalacji systemu instaluje kernel PAE(domyślny jeżeli jest odpowiedni hardware) to i reszta plików powinna być z tym zgodna. Wg mnie dotyczy to również udate'u a znalezienie właściwych plików okazało się nieskuteczne. Wydaje mi się, że miałem dobry kierunek działań aczkolwiek nie dokładny. Dziękuję wszystkim za pomoc. Mageia już hula. Pozdrawiam. ALvarez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 8, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2011 [...] to i reszta plików powinna byc z tym zgodna.I jest Wszelkie pliki *-devel to dosc specyficzna grupa. WYobraz sobie, ze ktos posiada tak jak Ty kernel PAE, ale chce przygotowac zwykly kernel. Musi jakos odróznic pakiet z naglówkami kernel-PAE od zwyklego kernel. Jeszcze raz: nie mlotek winien, tylko - w tym przypadku - brak pewnej dosc specyficznej wiedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2013 Witam. Wiem ze temat bardzo stary, ale nie chce zakladac nowego watku. zainstalowalem yum install VirtualBox i ukazuje mi sie komunikat z pierwszego posta. Czytajac wszystkie wpisy doinstalowalem kernel-PAE, gdyz tylko tego mi brakowalo. Jednak w /etc/init.d/ nie mam vboxdrv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2013 A po co Ci kernel-PAE? Jak ktos napisze rm -rf / to tez wykonasz bez zastanowienia sie po co? Pokaz uname -r rpm -qa | grep VirtualBox [EDIT] A tak w ogóle, to jesli instalowales z repozytorium to zainstalowal sie kmod i nie bedziesz mial etc/init.d/vboxdrv. Sprawdz czy masz zainstalowane moduly vbox lsmod | grep vbox Wklej tutaj wyniki wszystkich polecen oraz przekopiuj dokladnie komunikat bledu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2013 To nie jest do konca tak, ze bez zastanowienia instaluje wszystko co popadnie. Przy instalacji kierowalem sie poradnikiem na http://wiki.fedora.pl/wiki/VirtualBox, gdzie równiez wspominaja o tym pliku. Na innych forach w tym temacie równiez znalazlem taka informacje. Na koncu odwiedzilem nasze forum, gdzie zobaczylem iz ALvarez mial identyczny problem, równiez pisze o tym pliku a jednoczesnie nie wspomina nic o swojej konfiguracji (oprócz tego ze ma Fedore jako system). Dlatego nie wzbudzilo to moich podejrzen. Wykonalem reinstalacje VB, która okazala sie wybawieniem z sytuacji i program juz dziala. Jednak postawiony na nim ubuntu 12.10 chodzi baaardzo wolno, nawet myszka na ekranie ma skoki. Moje ustawienia: dysk wirtualny 8gb ram 1200mb grafika 80mb akceleracja 3d wlaczona Zacinanie sie mnie zdziwilo, gdyz system odpalony z live-dvd chodzi plynnie - oczywiscie biorac pod uwage ze to live-dvd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2013 (edytowane) No i tu dochodzimy do sedna tematu chyba. Pierwsze zasadnicze pytanie, to czy instalacja tak jak napisales powyzej wykonala instalacje VB z repozytorium Oracle'a (opisane na wiki) czy z repozytorium Fedory RPM Fusion. Wydaje mi sie, ze yum install VirtualBox wykonuje instalacje z repo Fedory RPM Fusion natomiast yum install ViertualBox-4.2 z repozytorium Oracle. Przyspieszenie systemu-goscia uzyskasz po zainstalowaniu dodatków z VBoxGuestAdditions.iso (m.in. sterownik grafiki). Byc moze Ubuntu ma jakies swoje paczki w przypadku, gdy jest gosciem na maszynie wirtualnej i wtedy nie ma potrzeby kompilacji dodatków z tego obrazu *.iso - wystarczy instalacja pakietu. O szczególy musisz popytac na Ubuntu albo na forum VB. [EDIT] Z tym repo Fedory to oczywiscie przesadzilem. Chodzilo mi o RPM Fusion. Edytowane Styczeń 11, 2013 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi