Skocz do zawartości

Instalowanie Karty Sieciowej Fedora Core 2

mavi

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jeden dysk na Xp a drugi na Fedore ale oba sprawdzic scandiskiem? albo Hd tune tez moze byc?

Pytam o wymagania bo przy FD 2 pisali w ksiazce o AMD64 lub podobny intel ram 256 a najlepiej 512 i dysk 3,4GB najlepiej 10Gb na workstation to pomyslalem jak w fedorze2 takie sa to przy Fedorze 16 to pewnie jakis 2 albo 4 rdzeniowy procesor? Czyli do tej Fedory2 jakas pomylka w ksiazce? Czy nowe linuxy wcale nie wymagaja szybszego sprzetu?

Fedora 16 chodzi na 384 ramu ramu, to tylko instalator tekstowy potrzebuje minimum 512, a graficzny 760 chyba, zapomnialem dokladnie. Procek moze byc ponizej 1GHz, ale z tym 400 MHz to troche przesadzili chlopaki - nie bedzie sie dalo na tym pracowac. Firefox nie bedzie motylem :) ale dzialac bedzie jesli sie flasha nie zainstaluje.

Na powyzszym sprzecie FC2 chodzilaby porównywalnie wolno z F16. Jedyne, co z wymaganiami poszlo ostro do góry to pulpit KDE i Gnome, wiec o fajerwerkach graficznych na starych rzechach nie ma mowy, oraz nowsze wersje przegladarek obslugujacych tony javascriptu.

• Odpowiedzi 39
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czyli sam system FC16 nie ma większych wymagań sprzętowych? od FC2? (oprócz grafiki)

Dyski sprawdzę bo nie używałem ich dawno więc nie pamiętam w jakim stanie są, a do tego co pisałem wcześniej stawiać 2 systemy na jednym dysku (czy lepiej nie będę miał problemy jak z FC2) czy lepiej na dwóch osobnych?

Mozesz stawiac systemy na jednym dysku, kazdy na osobnej partycji. A ta FC2 - cóz, jak ktos nie wie, ze to naprawde wiekowa wersja to nie zwróci na to uwagi, jednak to naprawde archaiczne juz wydanie. Linux rozwija sie niesamowicie dynamicznie, kazde nowe wydanie moze wywrócic do góry nogami to, co znales z wydania poprzedniego. Dlatego dzis mozna uzywac Windows XP z 2001 bo to nadal ta sama skamielina, podczas gdy w Linuksie wydanie z tego roku to prehistoria nie warta juz uwagi - zmienilo sie praktycznie wszystko.

Którą Fedorę ściągnąć ? Czym one się różnią? A szczególnie wersja dvd od cd?

1. Fedora GNOME

2. Fedora KDE

3. Fedora XFCE

4. Fedora LXDE

5. Fedora Install DVD

6. Fedora Design Suite

7. Fedora Games

8. Fedora Security

http://linuxiarze.pl/download_fedora/

Bo posprawdzałem dyski i chciałem instalować.

Ty naprawde lubisz retro. Ta strona wyglada jakby zostala zywcem przeniesiona z lat 90. Nie wspomne o bledzie gramatycznym w domenie.

Zobacz, to jest oficjalna strona Fedory: http://fedoraproject.org/pl/

Co widzisz na stronie glównej? Wielki przycisk "Pobierz teraz". I wiesz, co trzeba zrobic? Kliknac na niego. Takie proste.

Która Fedore sciagnac ? Czym one sie róznia? A szczególnie wersja dvd od cd?

Na CD masz pelnowartosciowy system, który mozesz uruchomic z plyty i jak Ci sie spodoba, to zainstalowac na twardym dysku.

DVD to plyta instalacyjna. Zawiera wszystkie pakiety, w tym równiez wszystkie srodowiska graficzne, czyli (to odpowiedz na pozostala czesc pytania) srodowiska LXDE, XFCE, KDE oraz oficjalnie promowane (?) przez Red Hat srodowisko Gnome. Do nazwy srodowiska dopisz ".org" i wpisz w pasku adresu przegladarki ;)

Fedora Games? No, ciekawe co tam moze byc? :D

Jesli zamkneli Google, to poczytaj tutaj → http://spins.fedoraproject.org/

Ok czyli lepiej ściągnąć wersję DVD i zainstalować już w całości?

Co do "spinów" jak czytałem w podanym linku to są programy przeznaczone w konkretnym zastosowaniu? I ich nie ma w podstawowej wersji to się później ściąga i instaluje w razie potrzeby?

Zainstalowałem FC16 z płyty DVD i nie wiem jak zainstalować 2 rzeczy:

1) karta graficzna - pobrałem z strony producenta drivery dla linuxa 64bitowego i jak przenoszę na pendrive próbuję odpalić plik run otwiera się okno "gedit" i nic? Jak sobie z tym poradzić?

2) instalacja internetu - na komputerze 1. gdzie mam WIN 7 i wifi internet łączę się za pomocą sieciówki kablem z kompem 2 gdzie mam FC16. Na komp1 ustawiam na karcie Wifi udostępnienie internetu za pomocą tego komputera w karcie sieciowej ustawiam adres IP ręcznie w komp2 również wpisałem adres ręcznie (w FC16) i teraz jak ping-uje z komp1 na komp2 to go widzi bo lecą pingi ale na kompie 2 odpalam przeglądarkę i nic?

Mogę prosić o pomoc?

Ad.1. Jaka karta grafiki? Przeczytales w koncu nasz poradnik na wiki? Jakie drivery ze strony producenta?

Po pierwsze poczytaj, po drugie: jeden watek - jeden problem. Ten watek ma tytul dot. instalacji karty sieciowej (chociaz poczatkowo na FC2), wiec prosze sie tego trzymac a na temat karty sieciowej zalóz nowy watek.

Ad.2. Ustawiles DNS-y? Mozesz z przegladarki dostac sie na strone http://212.77.100.101 (czyli na wp.pl)?

Czytales poradnik ?

Tam pisze ; na Fedorze sterowniki do kart graficznych naklezy instalowac jako pakiety z repozytorium ;

[a]kmod-nvidia lub [a]kmod-catalyst .

Pliku .run sie nie przeglada poprzez GEDIT tylko uruchamia w konsoli

jako root poleceniem typu ./nazwa pliku.run.

Waldo - ale sie razem zeszlismy :rolleyes: