Skocz do zawartości

Komunikator Z Osluga Skype

fedora30

Rekomendowane odpowiedzi

witam

nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale mam problem ,szukam komunikatora pod linuxa obsługującego skype i co najdziwniejsze ze nie moge takiego znalesc a znajomych mam tylko na skypie,a nie chce skypa poniewaz jest to beta i ma bledy pozdrawiam karol30

Nie ma błędów. :) Jest w wersji beta od kilku lat i tak po prostu zostało. Nie przejmuj się nazewnictwem.

czyli wyglada na to ze zostawili wersje beta i dalej juz nie ciagna ,chcialem zmienic bo nie chodzi mi mikrofon a nie potrafie wpowadzic tak ustawien zeby slyszala mnie druga strona .

"nie chodzi mi mikrofon" - sprawdź czy system nie widzi 2 - jeżeli tak, wybierz ten właściwy. jeżeli to duży pc z front panelem - możesz też przełączyć słuchawki/mikrofon do gniazd z tyłu obudowy.

to nie duzy pc a asus eeepc 1000HD,i nie wiem jak w nim wlasnie sprawdzic czy mikrofon zostal wykryty jesli wiesz jak to zrobic to bardzo prosze o pomoc z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam karol

Najlatwiej sprawdzic kreaotkami KDE i Gnome. Na KDE sie ostatnio nie znam, na Gnomie uruchom 'dzwiek', zakladke Wejscie, zacznij cos gadac i ogladaj paski, czy sie czasem nie ruszaja. Mozesz sobie tam ustawic poziom wzmocnienia (który Skype i tak przestawi :) ). Jesli tak jest OK, to konfiguracja Skypa to formalnosc.

• 3 weeks later...

Witam, sposób może dziwaczny ale możesz również w konsoli wydać polecenie

arecord -t raw

jeżeli jest cisza to przez konsolę przewinie się tylko mnóstwo "pytajników" jeżeli zaś będą jakieś dźwięki to pojawiać się będą inne "krzaczki".

Możesz też nagrać taki testowy kawałek następującym poleceniem :

arecord -t raw >> /home/twojanazwausera/testowe_nagranie.raw

A następnie odsłuchaj co tam jest

aplay -t raw /home/twojanazwausera/testowe_nagranie.raw

To tyle. Jeżeli nagrała się głucha cisza to faktycznie nie jest to wina SKYPE tylko coś nie jest do końca poprawnie skonfigurowane.

Możliwe że dźwięk nie jest przechwytywany z mikrofonu a z innego urządzenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...