MohSETH Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 Bylem na Gentoo.org i pl i nic ciekawego o sagemie i neo nie pisza.... Przemk czy moglbys mi to na maila wyslac bo GG mi szwankuje... dizeki:) POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2005 skoro na gentoo.pl nie ma to od czego klawiatura Pisalem żebyś tam kolesi spytał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Styczeń 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2005 No więc odpuściłem sobie vidalinux i stwierdziłem, że jak spaść to z porządnego konia. Zrobiłem sobie Gentoo (ze stage 1) i stwierdzam, że pewnie jeszcze z tydzień i przekopię się przez calą konfigurację, żeby sobie wszystko poustawiać tak jak mam w Fedorze. Teraz dopiero widać jak Fedora jest przyjazna dla usera amatora. Ciekawe, że LiveCD z Gentoo musiałem odpalać z parametrem -nousb bo wieszało mi komputer tak jak Vidalinux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Styczeń 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 i co wuja spadles na chodnik czy mieciutka zielona trawke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Styczeń 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 i co wuja spadles na chodnik czy mieciutka zielona trawke? Wychodzi na to, że okiełznałem rączego rumaka. Prawie chciałem się poddać - system startował tylko w trybie do odczytu. Okazało się, że w fstab nalażało zmienić w opcjach partycji root z 'default' na 'auto'. Toż kurcze pióro żadna instrukcja tego nie przewiduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Styczeń 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 to w koncu gentoo ja tez mialem pare problemow ktore musialem samemu rozwiazac ale dlatego lubie ten system.. naprawde wiele sie mozna na nim nauczyc ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2005 heh, ja przebiłem się do instalcji X i po próbie ich odpalenia miałem dość, próbowałem skopiować pliki z vidalinux ale nadal błędy - wkurzyłem się i mam vidalinux 1 wersje Ps. U mnie było default i jakość chodziło tylko że za każdym razem w gentoo błąd pliku /etc/fstab i musiałem recznie odpalać dhcpcd bo na starcie nie chciało Pomoc w tej dystrybucji wkurza czasem a raczej jej brak tyle że jak se można wyobrażać budowę własnej dystrybucji Chociaż gentoo siedzi jeszcze na dysku to na razie vida najlepsza jak dla mnie A jak się prezentuje gentoo i vidalinux ze slackiem bo jego jeszcze nie miałem Nikt nie pisał to ja zainstalowałem slack i oto moje porównanie vidalinux ciągnął mi 60 mg ram, slackware 67 vidalinux instalował się ok 1 godziny plus kde razem 2 dni bo wyłańczałem kompa na noc slackware 10.0 instalował się 1,5 godziny z kde, gnome, fluxbox, windsows itp vidalinux wszystko pięknie wykrył slack - musze się pomęczyć z myszką i nagrywarką vidlainux działą w grubie slack instaluje lilo ale w grubie raczej tesz odpali A co do tych obliczeń to zależy jak kto woli. Kiedy nam się śpieszy musimy coś szybko zrobić to wolimy by nie trzeba było czegośsprawdzać, by coś się zawieszało. Nawet kolesie na forum slacka zastanawiają się z gentoo i vidalinux. Pakiety chodzą lepiej a vidalinux jest prostrza może nawet fedory. Tyle że sami musimy wszystko zainstallować PS. Instalował ktoś z was apache na vidalinux i ma dobrego tutoriala :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luksky Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 @uzytkownik wyzej google. google jest automatem a nam chodzi o opinię ludzi, którzy zaczerpnęli tematu - to różnica i to wielka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 @Użytkownik wyżej A ja np. nie gadam z google.. bo z automatami raczej trudno znaleźć wspólny język, ale bywało, że szukałem przez niego różnych opini ludzi, informacji, introduce itp., bo tego jest więcej niż praktyczynych porad.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2005 Wiecie może jak na vidalinux wpakować apache z php :?: U mnie taki błąd: root@localhost peter # /etc/init.d/apache2 start * Apache2 has detected a syntax error in your configuration files: Syntax error on line 52 of /usr/lib/apache2/conf/modules.d/41_mod_ssl.default-vhost.conf: SSLCertificateKeyFile: file '/usr/lib/apache2/conf/ssl/server.key' does not exist or is empty root@localhost peter # Co z tym zrobić :?: Miał ktoś może z was podobne problemy :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nspk Napisano Styczeń 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2005 Ta vida jest wykrecona jezeli chodzi o wykrywanie sprzetu:] Wykryla poprawnie wszystki urzadzenia u mnie na kompie, wlacznie z karta graficzna fx5200:]. Tylko nie iwem dlaczego nie moge polaczyc sie z netem:{ Konfiguracje sieci przprowadzilem tak samo jak pod fedorka, odbieram jakies pakiety ale nic nie moge wyslac od siebie!@@$##@. Co to moze znaczyc?? Ktos mial taki problem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike_j Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 Wiecie może jak na vidalinux wpakować apache z php :?: U mnie taki błąd: root@localhost peter # /etc/init.d/apache2 start * Apache2 has detected a syntax error in your configuration files: Syntax error on line 52 of /usr/lib/apache2/conf/modules.d/41_mod_ssl.default-vhost.conf: SSLCertificateKeyFile: file '/usr/lib/apache2/conf/ssl/server.key' does not exist or is empty root@localhost peter # Co z tym zrobić :?: Miał ktoś może z was podobne problemy :?: To nie jest wina systemu. Problem jest w pliku konfiguracyjnym httpd.conf. Sprawdź, co wpisałeś w linii 52. Bardzo możliwe, że jednak ten wpis jest poprawny, a błąd leży po stronie konfiguracji SSL. Nie używam tego, więc za wiele Ci nie pomogę. Chodzi o to, że SSL wymaga wygenerowania kluczy, żeby mógł działać. Na stronie: http://hulan.info/blog/index.php?itemid=576 znajdziesz dobry opis instalacji i konfiguracji apache2 + php 5 + mysql 4. Jest tam też kilka informacji nt. OpenSSL. Jeśli tego nie chcesz używać, spróbuj wstawić znak '#' na początku linii 52 pliku httpd.conf. Ta vida jest wykrecona jezeli chodzi o wykrywanie sprzetu:] Wykryla poprawnie wszystki urzadzenia u mnie na kompie, wlacznie z karta graficzna fx5200:]. Tylko nie iwem dlaczego nie moge polaczyc sie z netem:{ Konfiguracje sieci przprowadzilem tak samo jak pod fedorka, odbieram jakies pakiety ale nic nie moge wyslac od siebie!@@$##@. Co to moze znaczyc?? Ktos mial taki problem?? W jaki sposób łączysz się z Internetem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 dzieki mike_j, bedę próbował, jak byś coś jeszcze znalazł najlepiej po polsku byłbym wdzięczny Ta vida jest wykrecona jezeli chodzi o wykrywanie sprzetu:] Wykryla poprawnie wszystki urzadzenia u mnie na kompie, wlacznie z karta graficzna fx5200:]. Tylko nie iwem dlaczego nie moge polaczyc sie z netem:{ Konfiguracje sieci przprowadzilem tak samo jak pod fedorka, odbieram jakies pakiety ale nic nie moge wyslac od siebie!@@$##@. Co to moze znaczyc?? Ktos mial taki problem?? W jaki sposób łączysz się z Internetem? mike_j ma tu tu racje musisz najpierw nam powiedziec jak łączysz się z internetem. Nie zapominaj że vidalinux to przeróbka gentoo czyli poprostu pewnie czegoś ci brakuje co było już zainstalowane w innych dystrybucjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nspk Napisano Styczeń 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 Siec lokalna, dzialajaca na routerku - ale tochyba nie ma znaczenia.....innna sprawa ze moge np: polaczyc sie z routerem<lol>, a watpie aby to byl problem zwiazany z dns bo uzywam wszedzie takie same i wszedzie dzialaja:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2005 Za dużo to nie mówi . Ja tesz tak mam i mam przydzielane łącze w tej sieci z dhcp. Jeśli tesz takie masz i jeśli nic nie zminiałeś i wybrałeś wykrywanie przez dhcp powinno być ok. A może wpisałeś swoje ip a admin ci je zminił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi